Linkuri accesibilitate

Ucraineni într-un vehicul blindat - Donețk, Ucraina, 3 octombrie 2022
Ucraineni într-un vehicul blindat - Donețk, Ucraina, 3 octombrie 2022

Război în Ucraina | Retrageri bruște ale Rusiei din estul și sudul Ucrainei. Decret semnat de Zelenski care exclude negocierile cu Putin

Forțele ucrainene au înregistrat noi victorii și au avansat pe frontul din sud, în provincia Herson. Rusia a atribuit pierderile superiorității Ucrainei în privința dotărilor armate. SUA anunță noi livrări de armament.

Principalele știri:

08:01 4.10.2022

Forțele ucrainene avansează în zone pe care Rusia pretinde că le-a anexat

Forțele ucrainene au înregistrat avansuri semnificative în luptele din sudul și estul țării, transmite Reuters, recucerind teritorii care fac parte din zona pe care Rusia pretinde că a anexat-o și amenințând accesul forțelor Rusiei la rutele de aprovizionare.

Este cel mai important progres făcut de militarii ucraineni de la începutul războiului, estimează Reuters, și marchează recucerirea mai multor sate de-a lungul râului Nipru. Victoriile ucrainene au fost consemnate și de autoritățile instalate de Rusia.

În mesajul de noaptea trecută, președintele Volodimir Zelenski a vorbit despre ajutorul de care au nevoie oamenii din zonele ocupate și despre faptul că majoritatea populației din aceste zone nu a colaborat cu forțele Rusiei. Cei care au făcut-o, vor fi pedepsiți, a spus el.

„Lupte grele continuă în multe zone ale frontului. Dar perspectiva acestor ostilități rămâne evidentă - din ce în ce mai mulți ocupanți încearcă să evadeze, din ce în ce mai multe pierderi sunt cauzate armatei inamice și există o înțelegere tot mai mare că Rusia a făcut o greșeală declanșând un război împotriva Ucrainei”, a adăugat Zelenski.

08:12 4.10.2022

SUA trimit Ucrainei patru sisteme de rachete HIMARS

SUA urmează să anunțe marți detaliile noului pachet de asistență de securitate acordat Ucrainei, transmite Reuters. În valoare de 625 de milioane de dolari, acesta urmează să includă patru sisteme HIMARS (lansator multiplu de rachete cu bătaie mare), muniție, mine și vehicule rezistente la mine.

Lansator de rachete HIMARS la un exercițiu din Letonia. 26 septembrie 2022
Lansator de rachete HIMARS la un exercițiu din Letonia. 26 septembrie 2022

Este primul pachet anunțat de SUA de la anunțul Rusiei cu privire la pretinsa anexare a patru regiuni ucrainene (pe care nu le mai controlează militar în totalitate) și al doilea acordat de la victoriile ucrainene din septembrie prin procedura care îi permite președintelui SUA să ia astfel de decizii fără aprobarea Congresului (Presidential Drawdown Authority, PDA).

08:47 4.10.2022

Președintele Zelenski explică cine va fi considerat „colaborator” al forțelor ruse de ocupație

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în mesajul obișnuit de luni seară că „dacă o persoană [din zonele ocupate] nu a sprijinit ocupanții și nu a trădat Ucraina, atunci nu există niciun motiv pentru a considera o astfel de persoană un colaborator”. El a explicat că răspunde propagandei ruse care le transmite oamenilor din zonele ocupate (o parte recucerite acum de Ucraina) că vor fi considerați, aproape toți, „colaboratori”. „Este o prostie”, a spus Zelenski.

„Abordarea noastră a fost și rămâne întotdeauna clară și corectă. /.../ Dacă profesorul a rămas profesor ucrainean și nu i-a mințit pe copii despre cine este inamicul... Sau dacă o persoană a rămas angajat ucrainean al serviciului ucrainean de utilități și, de exemplu, a ajutat la păstrarea aprovizionării cu energie pentru oameni, o persoană nu poate fi acuzată pentru nimic”, a spus el.

Președintele Zelenski a spus în mesajul din seara de 3 octombrie că forțele ruse de ocupație suferă tot mai multe pierderi și încearcă să scape. „E tot mai clar că Rusia a făcut o greșeală când a început un război împotriva Ucrainei”, a spus el.
Președintele Zelenski a spus în mesajul din seara de 3 octombrie că forțele ruse de ocupație suferă tot mai multe pierderi și încearcă să scape. „E tot mai clar că Rusia a făcut o greșeală când a început un război împotriva Ucrainei”, a spus el.

Zelenski a adăugat că mii de oameni au rămas în teritoriile ocupate temporar și multe au ajutat forțele ucrainene. Alții, a spus el, au încercat să supraviețuiască. „Și sunt cei care au trădat Ucraina. Aceste cazuri nu sunt numeroase și sunt stabilite rapid de Serviciul de Securitate. Rusia nu a avut un sprijin masiv în rândul populației, iar aceasta este o realitate bazată pe fapte”.

Potrivit The New York Times, stabilirea „colaborării” nu este este întotdeauna clară, multe situații intersectându-se cu viața de zi cu zi a populației din teritoriile ocupate. „Rusia încă controlează parțial patru regiuni ale Ucrainei - Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson - un teritoriu mai mare decât Portugalia. Incluzând zonele ocupate în 2014, Moscova controlează aproximativ o șesime din teritoriul ucrainean. În plus, un număr necunoscut de ucraineni au fost deportați forțat în Rusia”, notează publicația.

Zelenski a precizat că autoritățile se concentrează asupra revenirii la normalitate în zonele ocupate, prin reluarea unor activități esențiale precum transportul și serviciile poștale.

09:47 4.10.2022

Tass: Coreea de Nord sprijină rezultatul referendumurilor din Ucraina

Agenția oficială de știri a Rusiei, Tass, transmite că autoritățile din Coreea de Nord sprijină rezultatul referendumurilor organizate în patru regiuni ale Ucrainei. Referendumurile declarate drept ilegale de comunitatea internațională au oferit Rusiei o justificare pentru a pretinde că ar fi anexat regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Phenianul ar considera că referendumurile au fost organizate „cu respectarea Cartei ONU”, transmite Tass. Reprezentanții Națiunilor Unite au declarat deja că acestea au fost ilegale și nu vor fi recunoscute.

Informația apare în condițiile în care Coreea de Nord a lansat, marți, o rachetă balistică. Aceasta a trecut peste teritoriul Japoniei, un test care încalcă deciziile ONU și este criticat vehement de SUA și Japonia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG