Linkuri accesibilitate

Italia conduce în topul țărilor în care au votat cei mai mulți alegători. Până la 17:00 votaseră cu 65% mai multe persoane decât în turul I


Marea Britanie, 17 mai 2025. Român care votează la alegerile prezidențiale. Secția de vot a fost organizată într-o sală de sport.
Marea Britanie, 17 mai 2025. Român care votează la alegerile prezidențiale. Secția de vot a fost organizată într-o sală de sport.

Prezența la vot în turul II al alegerilor prezidențiale bate multe recorduri, în jurul orei 5 după-amiază, duminică, 18 mai. A depășit 51,39 %, adică prezența din turul I la aceeiași oră, dar și de la toate celelalte alegeri prezidențiale din ultimii 20 de ani.

Italia, Germania și Marea Britanie sunt țările în care până duminică la ora 17:00 votaseră mai mult de 220.000 de români.

Cu mult mai mult decât în turul I când, până la aceeași oră, votaseră mai puțin de 150.000 de alegători, în fiecare dintre aceste țări.

Procentual, cea mai mare creștere față de turul I se înregistrează în Statele Unite - 214%.

În total, până la ora 17:00 (ora României), 1.384.627 de români votaseră în turul II al alegerilor prezidențiale, cu 73% mai mult decât în turul I.

Câte secții sunt deschise și unde se poate vota

La fel ca la turul I al alegerilor prezidențiale, și la turul al II-lea sunt deschise aproape 20.000 de secții de vot, în țară și în străinătate.

În străinătate sunt 965 de secții de votare, cu 15 mai mult decât la alegerile anulate din noiembrie 2024. Cele mai multe sunt în Italia, peste 160, urmată de Spania, cu aproape 150 și Marea Britanie, cu puțin peste 100, Republica Moldova – 64 și SUA – 50.

Sunt secții de vot și în Ucraina – trei, în Rusia – două, dar și în Australia – patru, China – trei, Cuba, Coreea de Sud sau Zimbawe – câte una.

De asemenea, există o secție de vot și la Ramallah, în Cisiordania, oraș aflat sub autoritatea palestiniană.

Alegătorii români din străinătate pot vota:

  • la orice secție de vot deschisă în străinătate, fără obligația de a avea domiciliul sau reședința stabilite acolo, pe listele suplimentare;
  • pe bază de înregistrare, neobligatorie însă, în secția de vot unde persoana este arondată, dacă alegătorii s-au înregistrat în prealabil în Registrul electoral ca alegători în străinătate
  • prin corespondență, dacă alegătorii s-au înregistrat în prealabil.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG