– Israelul și-a intensificat atacurile aeriene asupra Siriei, inclusiv asupra Ministerului Apărării și a zonei din apropierea palatului prezidențial din capitala Damasc.
– Israelul susține că forțele sale protejează comunitatea minoritară druză și urmăresc eliminarea forțelor proguvernamentale acuzate că i-au atacat în regiunea Suweida din sud-vestul Siriei.
– Aceasta are loc după zile de ciocniri între grupurile beduine armate și milițiile druze din Suweida.
– Emisarul american Tom Barrack a cerut tuturor părților să se retragă în fața violențelor care s-au intensificat în ultimele zile.
– Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR), cu sediul în Marea Britanie, afirmă că peste 300 de persoane au fost ucise de la izbucnirea luptelor de duminică.
Ministrul israelian al apărării: „Avertismentele au luat sfârșit și urmează lovituri dureroase”
La scurt timp după începerea atacurilor israeliene asupra Damascului, ministrul israelian al apărării a distribuit o declarație de intenție pe rețelele de socializare.
„Avertismentele de la Damasc au luat sfârșit – acum vor veni lovituri dureroase”, scrie Israel Katz.
Katz afirmă că armata israeliană „va continua să opereze cu forță” în Suweida, zona din sudul Siriei unde Israelul a intervenit recent în confruntările dintre comunitatea minoritară druză și alte grupuri armate.
Apoi se adresează direct comunității druze din Israel, spunând că Forțele de Apărare ale Israelului vor proteja populația druză siriană.
„Prim-ministrul Netanyahu și cu mine, în calitate de ministru al Apărării, ne-am asumat un angajament - și îl vom respecta”, adaugă el.
Katz a distribuit și un videoclip cu o transmisiune de știri în direct, în care se vedea o clădire din Damasc lovită de un atac, iar prezentatorul de știri se adăpostea.
IDF susține că a atacat sediul militar al regimului sirian
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) declară că forțele lor au atacat intrarea sediului militar al guvernului sirian din capitala Damasc.
Într-o postare distribuită pe X, IDF spune că „continuă să monitorizeze evoluțiile și acțiunile regimului împotriva civililor druzi din sudul Siriei”.
IDF anunță că „lovește în zonă și rămâne pregătită pentru diverse scenarii”.
Trei persoane au fost ucise în atacurile israeliene asupra Damascului, a anunțat Ministerul Sănătății din Siria.
Alte 34 de persoane au fost rănite, adaugă ministerul în ultima sa actualizare privind impactul atacurilor.
Pe agențiile de știri au apărut imagini care arată amploarea pagubelor aduse sediului Ministerului Apărării din Siria.
Traficul a fost oprit în timp ce forțele de securitate acționează în zonă. Resturi pot fi văzute împrăștiate pe drumurile din jur, iar fațada clădirii a fost parțial distrusă.
Trei comandanți ar fi fost uciși în atacuri israeliene din sudul Siriei
Trei comandanți sirieni au fost uciși în atacuri israeliene în sudul Siriei, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR).
Grupul de campanie cu sediul în Marea Britanie – care monitorizează și publică materiale despre victimele din Siria – susține că atacurile au vizat în mod specific convoaiele militare în timp ce oficialii Ministerului Apărării se adunau.
Se spune că atacurile au avut loc în zona rurală din jurul satelor Walgha și al-Majimar, lângă orașul Suweida, unde în ultimele zile au avut loc ciocniri între grupuri armate de druzi și beduini.
SOHR a relatat anterior că șapte oficiali militari au fost uciși în atacuri israeliene anterioare din Suweida, inclusiv asupra unui tanc și a unui vehicul militar – numărul total ajungând la cel puțin 10.
Armistițiu în Suweida, unde numărul morților a depășit 300 de persoane
Agenția de știri de stat siriană Sana a relatat că la Suweida s-a ajuns la un acord de încetare a focului.
Citând o sursă din Ministerul de Interne, raportul arată că în oraș au fost înființate puncte de control al securității, despre care Sana spune că va fi acum pe deplin integrat în statul sirian.
Acesta este al patrulea armistițiu de acest fel declarat în Suweida de duminică.
Peste 300 de persoane au fost ucise în sudul Siriei în ultimele zile, potrivit grupului de monitorizare Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR) cu sediul în Marea Britanie.
De la izbucnirea luptelor duminică în Suweida, SOHR afirmă că 69 de luptători druzi au fost uciși, precum și 40 de civili.
SOHR spune că 27 dintre druzi au fost uciși în „execuții sumare” de către forțele guvernamentale.
Alți 165 de soldați sirieni și 18 luptători beduini au fost uciși, relatează SOHR. De asemenea, se menționează că 10 membri ai forțelor de securitate au fost uciși în atacuri israeliene.
Motivul atacurilor siriene
Deși atacurile Israelului în Siria pot părea o demonstrație de forță, ele reflectă mai mult decât o simplă demonstrație de forță, explică BBC.
Guvernul post-Assad al Siriei este încă la început - armata și forțele sale de securitate sunt slabe, fragmentate și se luptă să își asume controlul.
Imediat după căderea fostului dictator Bashar al-Assad în decembrie, Israelul a lansat un val masiv de atacuri aeriene, vizând peste 400 de locații militare în doar 48 de ore.
Intenția era clară: să prevină orice militarizare rapidă care ar putea amenința securitatea Israelului, în special în apropierea graniței sale de nord.
Deși noua conducere siriană a semnalat că nu are nicio dorință pentru un război regional - și negocieri discrete, susținute de SUA, cu Israelul ar putea fi în curs de desfășurare, Israelul vede o linie roșie în prezența a ceea ce consideră a fi forțe aliniate islamismului în apropierea comunităților druze și a zonei tampon israeliene.
Atacurile sunt atât un factor de descurajare, cât și un avertisment.
Însă campania nu este lipsită de consecințe. Ea stârnește furie pe străzile siriene și chiar divizează opinia în rândul druzilor, dintre care unii resping orice asociere cu Israelul.
În cele din urmă, aceste atacuri sunt la fel de politice pe cât sunt de militare, menite să modeleze ordinea post-Assad emergentă înainte ca aceasta să se întărească, remarcă BBC în analiza sa.
Cine sunt druzii?
Credința druzilor este o ramură a islamului șiit, cu propria identitate și credințe unice.
Din punct de vedere istoric, aceștia au ocupat o poziție precară în ordinea politică a Siriei. Jumătate din cei aproximativ un milion de adepți ai săi trăiesc în Siria, unde reprezintă aproximativ 3% din populație, în timp ce există comunități mai mici în Liban, Israel și în Înălțimile Golan ocupate.
La începutul acestui an, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că nu va „tolera nicio amenințare la adresa comunității druze din sudul Siriei” din partea noilor forțe de securitate ale țării.
El a cerut, de asemenea, demilitarizarea completă a unei mari părți din sud, spunând că Israelul a văzut gruparea islamistă sunnită Hayat Tahrir al-Sham (HTS) a președintelui sirian Ahmed al-Sharaa ca o amenințare.
Căutarea autonomiei de către comunitatea druză este o sursă de tensiune
De la căderea lui Bashar al-Assad în decembrie, comunitatea druză din Suweida s-a opus oricărei reafirmări a autorității guvernului central. Deși nu toate facțiunile druze sunt de acord, multe au respins prezența forțelor militare sau de securitate siriene oficiale în orașul lor principal, optând în schimb pentru a guverna și a se proteja prin intermediul milițiilor locale.
Această dorință de autonomie a stârnit tensiuni crescânde cu grupurile de beduini din regiune, mulți dintre aceștia fiind susținuți de noul guvern condus de islamiști de la Damasc.
Ceea ce a început ca un echilibru fragil s-a destramat rapid. Duminică au izbucnit ciocniri între luptătorii druzi și trupele siriene desfășurate sub pretextul restabilirii stabilității. Însă rapoartele din surse locale arată că aceste forțe au comis abuzuri - uciderea civililor, jefuirea caselor și umilirea liderilor comunității. Un armistițiu mediat ieri s-a prăbușit în câteva ore.
Intervenția Israelului a complicat și mai mult situația. Atacurile sale par să vizeze descurajarea Damascului de la a ataca Suweida, dar ele ridică și miza unei extinderi sectare sau regionale mai ample.
Deocamdată, druzii se confruntă cu o realitate dificilă: apelurile lor la autonomie se ciocnesc direct cu hotărârea Damascului de a recâștiga controlul. Cu sângele deja vărsat și puterile externe implicate acum, calea de urmat pare din ce în ce mai volatilă și incertă.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI