Linkuri accesibilitate

Negocierile nucleare SUA-Iran, fără acord. Iranul vede „semne de progres”, dar „neconcludente”


Delegații sosesc la Ambasada Omanului la Roma după o întâlnire cu ușile închise între delegațiile iraniene și cele americane pentru a discuta despre programul nuclear al Teheranului, care avansează rapid, vineri, 23 mai 2025.
Delegații sosesc la Ambasada Omanului la Roma după o întâlnire cu ușile închise între delegațiile iraniene și cele americane pentru a discuta despre programul nuclear al Teheranului, care avansează rapid, vineri, 23 mai 2025.

Negociatorii iranieni și americani au încheiat vineri a cincea rundă de discuții de la Roma, mediatorul Oman declarând că au existat progrese, dar limitate, în negocierile care vizează soluționarea unei dispute de decenii privind ambițiile nucleare ale Teheranului, transmit Reuters și AFP.

În ciuda faptului că atât Washingtonul, cât și Teheranul au adoptat o poziție fermă în public înaintea discuțiilor privind îmbogățirea uraniului de către Iran, ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, a declarat că există potențial de progres după ce Omanul a făcut mai multe propuneri în timpul negocierilor de la Roma.

„Tocmai am încheiat una dintre cele mai profesiste runde de discuții. Am afirmat ferm poziția Iranului. Faptul că ne aflăm acum pe o cale rezonabilă, în opinia mea, este în sine un semn de progres”, a declarat Araqchi la televiziunea de stat.

„Propunerile și soluțiile vor fi analizate în capitalele respective, iar următoarea rundă de discuții va fi programată în consecință.”

Delegația SUA nu a făcut niciun comentariu imediat.

Miza este mare pentru ambele părți.

Președintele Donald Trump vrea să limiteze potențialul Teheranului de a produce o armă nucleară care ar putea declanșa o cursă regională a înarmărilor nucleare și, eventual, ar putea amenința Israelul.

Republica Islamică, la rândul său, vrea să scape de sancțiunile devastatoare asupra economiei sale bazate pe petrol.

Ministrul omanez de externe, Badr Albusaidi, a declarat că discuțiile dintre Araqchi și trimisul lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, s-au încheiat „cu unele progrese, dar nu concludente”.


Înainte de discuții, Araqchi a scris pe X: „Zero arme nucleare = avem o înțelegere. Zero îmbogățire = NU avem o înțelegere. E timpul să decidem.”

Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat joi reporterilor că Trump consideră că negocierile cu Iranul „se îndreaptă în direcția corectă ”.

Printre obstacolele rămase se află și refuzul Teheranului de a expedia în străinătate întregul stoc de uraniu puternic îmbogățit - posibilă materie primă pentru bombe nucleare - sau de a se angaja în discuții privind programul său de rachete balistice.

Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat marți că Washingtonul lucrează pentru a ajunge la un acord care să permită Iranului să aibă un program de energie nucleară civilă, dar să nu îmbogățească uraniu, recunoscând totodată că acest lucru „nu va fi ușor”.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în chestiuni de stat, a respins cererile de oprire a rafinării uraniului, considerându-le „ excesive și scandaloase ”, avertizând că este puțin probabil ca astfel de discuții să dea rezultate.

Iranul declară că este pregătit să accepte anumite limite privind îmbogățirea uraniului, dar are nevoie de garanții solide că Washingtonul nu va încălca un viitor acord nuclear.

În primul său mandat, în 2018, Trump a renunțat la un pact nuclear din 2015 între marile puteri și Iran. De la revenirea în funcție anul acesta, el a reluat o campanie de „presiune maximă” asupra Teheranului și a reimpus sancțiuni americane radicale care continuă să afecteze economia iraniană.

Iranul a răspuns prin escaladarea îmbogățirii uraniului mult dincolo de limitele pactului din 2015.

Wendy Sherman, fost subsecretar de stat american care a condus echipa de negocieri americană care a ajuns la acordul din 2015, a declarat că Teheranul prezintă îmbogățirea ca pe o chestiune de suveranitate.

„Nu cred că este posibil să se ajungă la o înțelegere cu Iranul în care aceștia să își demonteze literalmente programul, să renunțe la îmbogățirea uraniului, chiar dacă asta ar fi ideal”, a declarat ea pentru Reuters.

Costul eșecului discuțiilor ar putea fi ridicat.

Israelul, dușmanul de moarte al Iranului, consideră programul nuclear al Iranului ca pe o amenințare existențială și spune că nu ar permite niciodată clasei clericale să obțină arme nucleare. Teheranul susține că nu are astfel de ambiții, iar scopurile sale sunt pur civile.

Ministrul afacerilor strategice al Israelului și șeful serviciului său de informații externe, Mossad, urmau, de asemenea, să fie la Roma pentru discuții cu negociatorii americani, a declarat pentru Reuters o sursă care este la curent cu situația.

Araqchi a declarat joi că Washingtonul își va asuma responsabilitatea legală dacă Israelul atacă instalațiile nucleare iraniene, în urma unui reportaj CNN conform căruia Israelul ar putea pregăti asemenea atacuri.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG