Linkuri accesibilitate

Iranul spune că nu va relua imediat discuțiile cu SUA privind programul nuclear


Ministrul iranian de Externe, Abbas Araqchi.
Ministrul iranian de Externe, Abbas Araqchi.

Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, a exclus o reluare imediată a negocierilor privind programul nuclear cu Statele Unite, după ce președintele Donald Trump a declarat că discuțiile cu Teheranul vor fi reluate săptămâna aceasta.

Araqchi a fost întrebat într-un interviu difuzat pe 30 iunie despre comentariul lui Trump de săptămâna trecută, potrivit căruia negocierile privind programul nuclear al Iranului sunt iminente.

„Nu cred că negocierile vor reîncepe atât de repede”, a declarat ministrul iranian de externe în interviul acordat radiodifuzorului american CBS. „Pentru ca noi să decidem să ne reangajăm [în program], ar trebui mai întâi să ne asigurăm că America nu va reveni la a ne viza printr-un atac militar în timpul negocierilor”.

Este nevoie de mai mult timp pentru a lua în considerare toate punctele, a spus el, adăugând că „ușile diplomației nu se vor închide niciodată”.

Statele Unite și Iranul au purtat cinci runde de discuții indirecte cu privire la programul nuclear al Teheranului înainte ca discuțiile să eșueze și Israelul să înceapă atacurile aeriene împotriva siturilor nucleare iraniene și a infrastructurii militare pe 13 iunie.

Statele Unite s-au alăturat atacurilor Israelului pe 22 iunie, când au bombardat trei situri nucleare iraniene cheie, inclusiv instalația subterană puternic fortificată din Fordo.

Araqchi a fost, de asemenea, despre o evaluare din partea șefului organismului de supraveghere nucleară al ONU, conform căreia Iranul ar putea începe probabil să producă uraniu îmbogățit în câteva luni.

„Nu se poate elimina tehnologia și știința îmbogățirii prin bombardamente”, a spus el.

Dacă există voință din partea Iranului, țara „va fi capabilă să repare rapid daunele și să recupereze timpul pierdut”, a adăugat el.

Într-o postare pe platforma sa socială Truth de pe 30 iunie, Trump a scris că „nu oferă nimic Iranului... și nici măcar nu vorbesc cu ei, deoarece le-am distrus complet instalațiile nucleare”.

Luni, 30 iunie, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Esmail Baqaei, a acuzat administrația Trump că își face un obicei din a-și schimba pozițiile.

„Aceste schimbări constante și semnale mixte, care au devenit un model regulat al comportamentului SUA în ultimele trei sau patru luni, pur și simplu nu sunt ceva pe care ne putem baza”, a declarat el la briefingul său săptămânal de presă.

Gradul de afectare a programului nuclear iranian în timpul războiului de 12 zile cu Israelul rămâne neclar. Iranul susține că siturile sale nucleare au suferit pagube importante, dar a promis să își continue programul, despre care susține că este pașnic.

Într-un acord încheiat în 2015 cu Statele Unite și alte puteri mondiale, Iranului i s-a permis să îmbogățească uraniu cu o puritate sub 3,67% pentru combustibilul utilizat în centralele nucleare.

Trump a renunțat la acord în 2018, iar Iranul a răspuns prin producerea de uraniu îmbogățit la 60%, un nivel superior celor pentru uz civil, dar încă sub nivelul de armament.

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat pe 30 iunie că este foarte probabil ca centrifugele sensibile utilizate pentru îmbogățirea uraniului în Fordo să fi fost grav avariate. Dar el a spus că Iranul ar putea relua îmbogățirea uraniului „într-o câteva luni”.

„Sincer vorbind, nu se poate afirma că totul a dispărut și că nu există nimic acolo”, a spus el.

El a mai spus că există indicii că Iranul ar fi mutat o parte din uraniul său îmbogățit înainte de loviturile SUA.

Grossi a declarat că Iranul l-a informat pe 13 iunie că ia măsuri pentru a-și proteja echipamentele și materialele nucleare. Deși nu a detaliat, el a spus că acest lucru sugerează că a fost mutat.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG