Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că nu este „mulţumit” de omologul său rus, Vladimir Putin, în urma celui mai mare atac aerian al Moscovei asupra Ucrainei care a avut loc în weekend.
Într-o reacţie rară, Trump a declarat: „Ce naiba s-a întâmplat cu el? Omoară o mulţime de oameni”.
Ulterior, într-unul dintre cele mai dure comentarii publice ale sale la adresa liderului de la Kremlin, Donald Trump a declarat că președintele Rusiei, „a înnebunit complet!”, iar acest lucru va duce la „căderea” Rusiei.
„Întotdeauna am avut o relație foarte bună cu Vladimir Putin, dar i s-a întâmplat ceva. A înnebunit complet!”, a scris Trump pe platforma sa de socializare, pe 25 mai.
„Ucide inutil o mulțime de oameni și nu vorbesc doar despre soldați. Rachete și drone sunt lansate asupra orașelor din Ucraina, fără niciun motiv”, a adăugat Trump.
„Întotdeauna am spus că vrea TOATĂ Ucraina, nu doar o parte din ea, și poate că se dovedește a fi corect, dar dacă o va face, va duce la căderea Rusiei!”
Postarea de pe Truth Social a venit la scurt timp după ce Trump l-a atacat pe Putin în comentarii similare adresate reporterilor.
„Nu sunt mulțumit de ceea ce face Putin. Ucide o mulțime de oameni și nu știu ce naiba s-a întâmplat cu Putin”, le-a spus el reporterilor din New Jersey în timp ce se pregătea să se întoarcă la Washington.
Putin „trimite rachete în orașe și ucide oameni și nu-mi place deloc”, a spus Trump furios pe pista aeroportului Morristown.
„Suntem în mijlocul unei discuții și el trage cu rachete asupra Kievului și a altor orașe. Nu-mi place deloc”, a spus Trump. „Sunt surprins. Foarte surprins.”
„I s-a întâmplat ceva acestui tip - și nu-mi place.”
Trump a spus că „absolut” va lua în considerare impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru a forța progresul în negocierile de pace, deși nu a fost specific.
În postarea sa ulterioară pe rețelele de socializare, însă, Trump a adăugat și critici dure la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, spunând: „Zelenski nu-i face țării sale nicio favoare vorbind așa cum o face. Tot ce iese din gura lui cauzează probleme, nu-mi place și mai bine să se oprească.”
Avalanșa de comentarii a venit după ce Zelenski, într-o rară mustrare publică la adresa celui mai important aliat al Kievului, a condamnat ceea ce a numit „tăcerea Americii” după ce atacurile rusești din weekend au ucis cel puțin 13 persoane și au rănit zeci de alte persoane.
„Tăcerea Americii, tăcerea altora din lume, nu face decât să-l încurajeze pe Putin”, a scris Zelenski pe rețelele de socializare pe 25 mai.
La câteva ore după remarcile lui Zelenski și înainte de comentariile lui Trump, trimisul american Keith Kellogg a declarat că atacurile asupra Kievului au fost „rușinoase” și a cerut un armistițiu.
„Uciderea fără discriminare a femeilor și copiilor noaptea în casele lor este o încălcare clară a Protocoalelor de pace de la Geneva din 1977, concepute pentru a proteja nevinovații... Opriți uciderile”, a scris Kellogg în contul său X.
Pe 26 mai, președintele Volodimir Zelenski a scris din nou pe X un mesaj care îl vizează pe Vladimir Putin.
„Doar un sentiment de impunitate totală poate permite Rusiei să oprească astfel de atacuri și să nu continue să le amplifice amploarea. Nu există o logică militară reală în acest sens, dar există o semnificație politică semnificativă. Făcând acest lucru, Putin arată cât de mult disprețuiește lumea - lumea care depune mai multe eforturi pentru „dialog” cu el decât pentru presiune reală”.
Oficialii ucraineni au declarat în primele ore ale zilei de 26 mai că Rusia a lansat un nou val de atacuri, dar detaliile nu erau încă disponibile.
Aliații europeni ai Ucrainei au continuat să condamne vocal ultimele atacuri ale Rusiei și au susținut necesitatea menținerii sprijinului pentru Kiev.
„Atacurile de aseară arată din nou că Rusia este hotărâtă să provoace mai multă suferință și să anihileze Ucraina”, a scris Kaja Kallas, șefa diplomației din UE, pe rețelele de socializare.
Ea a cerut „cea mai puternică presiune internațională asupra Rusiei pentru a opri acest război”.
Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a declarat într-o dezbatere televizată că atacurile sunt „o dovadă în plus că Rusia nu este interesată de pace”.
Ministrul german de externe, Johann Wadephul, care vizitase Ucraina la începutul acestei luni, a îndemnat pe 25 mai aliații Ucrainei să „reacționeze cu hotărâre” după ultimele atacuri rusești.
„Nu putem accepta acest lucru”, a declarat Wadephul la televiziunea germană.
Putin „încalcă drepturile omului, acesta este un afront, inclusiv împotriva președintelui american Donald Trump, care a încercat atât de mult să-l convingă pe Putin să se așeze la masa negocierilor”.
Remarcile au venit după o zi marcată de morți și distrugeri în clădirile civile ucrainene, asta în timp ce sute de prizonieri de război s-au întors din captivitatea din Rusia pentru a treia zi a unui schimb în masă, așa-numitul schimb de 1.000 la 1.000.
„Este bine că sunt acasă. Totul va fi bine. Nu am cuvinte”, a declarat soldatul Oleksandr pentru Serviciul Ucrainean al RFE/RL. El a spus că a fost capturat în Avdiyivka, în estul Ucrainei, pe 27 iulie 2022.
„Soția și fiul meu [mă așteaptă]. Vom vorbi în curând”, a adăugat el.
„Așteptam această zi. Încă nu-mi vine să cred”, a declarat pentru RFE/RL un alt soldat, care nu și-a dat numele.
„Nu știam cât timp voi sta acolo... Nu aveam nicio informație. Timp de trei ani nu știam ce se întâmplă cu țara noastră”, a adăugat el.
În același timp, presa rusă a relatat că 303 soldați ruși eliberați de Ucraina au debarcat la Moscova pe 25 mai și „vor fi supuși unui tratament medical și reabilitării”.
Numărul morților în rândul civililor ucraineni crește
În weekend, rachete și drone rusești au lovit masiv mai multe orașe ucrainene.
Printre cele 13 morți raportate s-au numărat trei minori - cu vârste de 8, 12 și 17 ani - în regiunea nord-vestică Jitomir, departe de linia frontului.
Dar capitala, Kiev, pare să fie în centrul ultimelor atacuri ale Rusiei, deși și alte câteva orașe au suferit atacuri aeriene.
„Nu a mai fost niciodată așa ceva. Au fost zeci de explozii. Nu 10, nu 15 - a fost nesfârșit. Auzi acel vuiet pe cer și apoi bang! Și noi continuăm să așteptăm ce urmează”, a declarat Oleh, un pensionar din Nikolaev pentru Serviciul Ucrainean al RFE/RL după atacurile din 25 mai.
„Presupunem că [o dronă] se îndrepta spre a bombarda o fabrică [din apropiere], dar a fost doborâtă și a lovit casa în timp ce cădea. Explozia a fost o nebunie. Eram în bucătărie în acel moment. Am alergat cu toții pe hol și ne-am așezat acolo. A fost cu adevărat înfricoșător”, a adăugat el.
Detaliile furnizate de ambele părți nu au putut fi verificate independent.
RFE/RL este practic interzisă în Rusia și nu poate opera acolo. Echipele sale din Ucraina sunt martore la atacuri mortale regulate asupra unor ținte civile din întreaga țară.