Linkuri accesibilitate

Crimă la Madrid: Cine era Andrei Portnov, fostul consilier prezidențial ucrainean împușcat în Spania?


Polițiști spanioli lângă cadavrul lui Andrei Portnov, un avocat ucrainean care a fost împușcat mortal, pe 21 mai 2025, de bărbați înarmați neidentificați în fața unei școli din Madrid, Spania.
Polițiști spanioli lângă cadavrul lui Andrei Portnov, un avocat ucrainean care a fost împușcat mortal, pe 21 mai 2025, de bărbați înarmați neidentificați în fața unei școli din Madrid, Spania.

În timp ce se urca în Mercedesul său, după ce își lăsase copiii la o școală internațională de lângă Madrid, un avocat ucrainean pe nume Andrei Portnov a fost abordat de bărbați înarmați care l-au împușcat de cinci ori. A cincea oară - în cap.

Uciderea lui Portnov, la lumina zilei, în data de 21 mai, i-a uimit pe spanioli. A trimis o undă de șoc și mai mare în cercurile politice ucrainene, în care Portnov s-a învârtit ani de zile: ca avocat, fixer și agent politic.

Iată câteva lucruri despre Portnov, importanța lui politică și ce înseamnă această crimă.

Andrei Portnov (dreapta) s-a alăturat administrației lui Viktor Ianukovici, după ce acesta a învins-o în cursa din 2010 pentru președinția Ucrainei pe Iulia Timoșenko.
Andrei Portnov (dreapta) s-a alăturat administrației lui Viktor Ianukovici, după ce acesta a învins-o în cursa din 2010 pentru președinția Ucrainei pe Iulia Timoșenko.

Cine era el, mai precis?

De profesie avocat, Portnov a fost asociat cu Viktor Ianukovici – președinte al Ucrainei până în februarie 2014, când protestele de stradă care durau de luni de zile au fost înăbușite violent, iar el a fugit din țară. Portnov a fost șeful adjunct al administrației lui Ianukovici.

Era cunoscut pentru litigii - în special pentru faptul că a intentat procese amenințătoare împotriva jurnaliștilor.

În 2019, Portnov a amenințat Schemes, redacția de investigații a Serviciului Ucrainean al RFE/RL, și a postat date personale ale unora dintre jurnaliștii redacției.

„Portnov a fost foarte strâns legat de sistemul judiciar. La un moment dat, avea un număr mare de procese diferite. A influențat judecătorii, a influențat oficialii de securitate”, a declarat pentru Current Time Ivan Stupak, un analist militar care a lucrat anterior pentru agenția de securitate ucraineană SBU.

În timpul lui Ianukovici, Portnov a preluat conducerea unui proiect de actualizare a Codului penal și a procedurilor. Proiectul a fost criticat, printre altele, pentru că a îngreunat desfășurarea unor procese corecte și pentru că a obstrucționat anchetele oficiale privind corupția și mita.

Înainte de a-l consilia pe Ianukovici, Portnov a lucrat alături de Iulia Timoșenko, marea rivală politică a lui Ianukovici, care a pierdut alegerile prezidențiale din 2010 în fața acestuia.

Portnov s-a intersectat, de asemenea, cu lobbyistul politic american Paul Manafort, care la acea vreme a contribuit la revenirea politică a lui Ianukovici și la victoria sa electorală în fața lui Timoșenko. Ianukovici a ordonat ulterior încarcerarea lui Timoșenko.

În 2013, Portnov a mers la Washington, D.C., ca parte a efortului lui Manafort de a atenua criticile SUA privind încarcerarea Iuliei Timoșenko.

„Succesul vizitei lui Andrei este important și oportun. Aceasta arată că o prezență continuă a liderilor ucraineni cheie care vin în SUA este eficientă și poate schimba retorica”, a scris Manafort într-un e-mail din februarie 2013. „Trebuie ca Andrei să revină în SUA semestrial sau trimestrial”.

Paul Manafort, un lobbyist republican veteran care a lucrat pentru fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, l-a adus pe Andrei Portnov la Washington, D.C., în 2013, pentru a ajuta la atenuarea criticilor SUA la adresa administrației Ianukovici.
Paul Manafort, un lobbyist republican veteran care a lucrat pentru fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, l-a adus pe Andrei Portnov la Washington, D.C., în 2013, pentru a ajuta la atenuarea criticilor SUA la adresa administrației Ianukovici.

E-mailul, care a fost adresat unui fost șef de cabinet al lui Ianukovici, a fost inclus în dosarele depuse la tribunalul din SUA după ce Manafort a fost pus sub acuzare în 2017 pentru acuzații de fraudă fiscală și fraudă care decurg din activitatea sa pentru Ianukovici.

Manafort a fost condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare, dar ulterior a fost grațiat de președintele Donald Trump.

Între timp, în 2021, Portnov a fost lovit de sancțiuni financiare de către Departamentul Trezoreriei SUA.

„Cunoscut pe scară largă ca un fixer judiciar, Portnov s-a confruntat cu acuzații puternice că și-a folosit influența pentru a cumpăra accesul și deciziile în instanțele din Ucraina și a submina eforturile de reformă”, a declarat Departamentul într-un comunicat de presă.

„Portnov a luat măsuri pentru a controla sistemul judiciar ucrainean, a influențat legislația aferentă, a încercat să plaseze funcționari loiali în funcții judiciare de conducere și să cumpere hotărâri judecătorești”, mai spune Departamentul de Stat.

Ce făcea în Spania?

Nu se știe cu exactitate de cât timp locuiesc Portnov și familia lui în Spania.

El a plecat din Ucraina în Rusia, imediat după ce Ianukovici a părăsit țara, în urma protestelor de stradă din februarie 2014, cunoscute sub numele de Maidan. Portnov a criticat deschis evenimentele Maidan.

Apoi a ajuns în Austria, unde a practicat avocatura, și s-a întors de mai multe ori în Ucraina.

În 2018, SBU a anunțat că a deschis o anchetă pentru trădare împotriva lui Portnov, susținând că acesta a avut un rol în anexarea Crimeei de către Rusia, peninsula ucraineană de la Marea Neagră pe care Moscova a cucerit-o în săptămânile de după Maidan.

Cazul a fost deschis după interceptarea, în 2014, a unor conversații telefonice în care Portnov vorbea cu un consilier de rang înalt al Kremlinului. Ulterior, dosarul a fost închis fără să fie formulate acuzații.

În 2019, la scurt timp după ce Volodimir Zelenski a fost ales președinte, Portnov s-a întors în Ucraina.

„Prieteni, n-am mai fost în țara mea de mai bine de cinci ani”, a scris, la acel moment, pe canalul lui de Telegram. „Și vreau să transmit un mesaj important miilor de oameni care au plecat din Ucraina. E timpul să ne întoarcem, să construim, să restaurăm. Bine te-am găsit, iubită patrie-mumă!”

Portnov a fost coproprietar al unui post de televiziune pro-rus legat de un politician aliat al Kremlinului, Viktor Medvedchuk. Autoritățile ucrainene au închis postul în 2021.

În martie 2022, la o lună după ce Rusia și-a lansat invazia totală a Ucrainei, Schemes a descoperit proprietăți imobiliare aparținând familiei lui Portnov în regiunea Moscovei. În iunie, Portnov a părăsit Ucraina pentru totdeauna.

Ianukovici a fugit în Rusia după evenimentele de pe Maidan și a locuit în orașul Rostov-pe-Don din sud. Locul în care se află în prezent este neclar.

O moșie somptuoasă din regiunea Kiev pe care Schemes, redacția de investigații a Serviciului ucrainean al RFE/RL, a descoperit-o și care îi aparținea lui Portnov.
O moșie somptuoasă din regiunea Kiev pe care Schemes, redacția de investigații a Serviciului ucrainean al RFE/RL, a descoperit-o și care îi aparținea lui Portnov.

Cine l-a ucis?

Portnov a fost împușcat în jurul orei 09:15, la scurt timp, se pare, după ce și-a lăsat cele două fiice la American School of Madrid, o instituție privată situată în Pozuelo de Alarco, la periferia capitalei spaniole.

Autoritățile spaniole au făcut puține precizări cu privire la evoluția anchetei.

Observatorii externi au indicat faptul că Portnov s-a confruntat în trecut cu serviciile secrete ucrainene ca posibile indicii că a fost vizat de un asasin ucrainean. Alții au spus că este posibil ca Portnov să fi avut conflicte din cauza intereselor sale de afaceri.

„Poate, cuiva i s-a luat la un moment dat o afacere mare, poate că banii din această afacere nu au fost împărțiți corect, iar unul dintre parteneri a decis să se răzbune”, a declarat Ivan Stupak.

„Nu putem exclude acest lucru”, a adăugat analistul militar.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG