Minuta ședinței de judecată arată că instanța „menține măsura preventivă a controlului judiciar față de inculpatul Călin Georgescu, până la o nouă verificare, dar nu mai târziu de 60 zile. (...) Respinge, ca neîntemeiată, cererea de revocare a măsurii preventive”.
Decizia nu este definitivă și poate fi contestată.
Călin Georgescu este acuzat de promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război, precum şi de promovarea în public a unor idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în formă continuată.
Din dosarul prin care a fost trimis miercuri în judecată Călin Georgescu lipsesc acuzațiile de tentativă la răsturnarea ordinii constituționale și fals în declarații de care a fost acuzat inițial alături de propaganda legionară.
Pentru infracțiunea pentru care a fost trimis în instanță pedepsele sunt între 3 luni și 3 ani de închisoare și interzicerea unor drepturi. În forma continuară, limita maximă a pedepsei se poate majora cu încă trei ani.
Acuzațiile procurorilor
Georgescu este acuzat că în perioada 16 iunie 2020 - 16 mai 2025 a promovat în public, prin diverse mijloace, idei, concepţii și doctrine fasciste, legionare și xenofobe.
Mai mult, spun procurorii, Georgescu a glorificat trecutul istoric prin contrast cu prezentul pentru a afecta profund demnitatea „comunității naționale” și plasarea acesteia „în sfera statutului de victimă, ca urmare a acțiunilor unor inamici ai statului, artificial identificați sub forma unor actori statali externi”.
De asemenea, el a promovat un ultranaționalism populist care are la bază un nucleu mitic creștin și a făcut cultul mareșalului Ion Antonescu, condamnat definitiv pentru crime de război, pe care l-a elogiat prezentându-l ca pe un erou național.
Procurorii au remarcat și reproducerea, de către cel inculpat, „prin imitație, aproape până la identitate”, nu doar a cuvintelor lui Ion Antonescu, ci și a gesturilor și tonului vocii sale, „efectuând salutul legionar”.
Procurorii au mai reținut că Georgescu „a afirmat de-a lungul timpului, în interviuri, declaraţii ori postări în mediul online, consecvența sa ideologică pro-legionară/legăturile în mediul neolegionar cu promotori ai ideologiei neolegionare”.
Călin Georgescu, un candidat independent prorus și cu poziții ultranaționaliste și antieuropene, s-a situat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, cu 22,94% din voturi.
Scrutinul a fost anulat de Curtea Constituțională, pe 6 decembrie 2024. Judecătorii CCR au decis în unanimitate că unul dintre candidați a beneficiat de o campanie agresivă și manipulatoare care a distorsionat competiția politică atât de grav încât întregul proces electoral trebuie reluat.
Alegerile prezidențiale, inclusiv campania electorală, au fost reluate în mai 2025.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.