Linkuri accesibilitate

ANP: Soldaţi israelieni au deschis focul asupra unor diplomaţi, inclusiv români. Sursă: S-a tras în aer, românul e în siguranță


Vehicule blindate ale armatei israeliene intră în orașul palestinian Jenin în timpul unei operațiuni militare în nordul Cisiordaniei ocupate, pe 21 mai 2025.
Vehicule blindate ale armatei israeliene intră în orașul palestinian Jenin în timpul unei operațiuni militare în nordul Cisiordaniei ocupate, pe 21 mai 2025.

Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) a declarat marţi că soldaţi israelieni au deschis focul cu „muniţie reală” asupra unor diplomaţi străini, printre care și români, care vizitau Jeninul, la invitația ANP, transmite AFP.

Diplomaţi din China, Japonia şi Mexic, Franţa, Ţările de Jos şi România au participat la respectiva vizită, potrivit unor surse diplomatice, citate de agenția de știri.

MAE spune că românul este șeful Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, dar surse autorizate spun pentru Europa Liberă că acesta nu a fost rănit pentru că „s-a tras în aer”.

Un jurnalist AFP, care se afla puţin în apropiere de locul incidentului a confirmat că a auzit mai multe împuşcături înainte de a filma mai multe maşini diplomatice părăsind în grabă perimetrul.

Jenin este o zonă aflată în centrul unei ofensive militare israeliene în nordul Cisiordaniei ocupate.

Ministerul de Externe al ANP a difuzat o înregistrare video în care două persoane în uniforme ale armatei israeliene iau la ţintă un grup de diplomaţi. Mai multe focuri de armă se aud în acest scurt fragment, pe care AFP nu a fost în măsură să îl autentifice deocamdată în mod independent.

MAE a discutat cu ambasadorul Israelului la București

„MAE a ridicat subiectul într-o convorbire urgentă cu ambasadorul Israelului la București, în care a fost exprimată îngrijorarea deosebită față de acest incident și a fost solicitată clarificarea circumstanțelor în care s-a produs”, spune ministerul într-un comunicat remis presei miercuri seară.

Ministerul român de Externe spune că în incidentul de la Jenin au fost implicați diplomați, oficiali palestinieni și jurnaliști locali, printre care se afla și șeful Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah.

„Românul e bine, nu sunt răniți, s-a tras în aer”, a declarat o sursă autorizată pentru Europa Liberă.

MAE spune că „se va coordona, în continuare, cu celelalte state membre UE și partenere pentru a elucida circumstanțele acestui incident regretabil și a afla rezultatele investigațiilor declanșate de partea israeliană.”

Israel: „Informații în curs de verificare”

La solicitarea AFP, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că „aceste informaţii sunt în curs de verificare”.

„Era ultima parte a vizitei şi, dintr-o dată, am auzit focuri de armă venind dinspre tabăra de refugiaţi din Jenin’, a declarat un diplomat pentru AFP, sub condiţia anonimatului.

„Nu a fost doar o dată sau de două ori. Erau ca nişte focuri de armă repetate. Asta e o nebunie. Nu este normal” a adăugat el.

Ministerul palestinian a condamnat într-un comunicat, „în termenii cei mai fermi, crima odioasă comisă de forţele de ocupaţie israeliene, care a constat în ţintirea directă cu muniţie reală a unei delegaţii diplomatice acreditate pe lângă «Statul Palestina» în vizită «pe teritoriul guvernoratului Jenin». Această instituţie a ANP denunţă o „încălcare flagrantă şi gravă a dreptului internaţional”, transmite AFP.

Incidentul survine pe fondul unor presiuni internaţionale crescute asupra Israelului pentru războiul dus în Fâşia Gaza, unde multe ţări denunţă o intensificare şi extindere a campaniei sale militare şi suferinţe ale civililor, care duc lipsă de produse esențiale, necesare pentru a supraviețui.

„Presiunile externe nu vor deturna Israelul de la calea sa de a-şi apăra existenţa şi securitatea”, a reacţionat marţi Ministerul israelian de Externe.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG