Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan, duminică la Varșovia, la marșul „Milionului de inimi”. Cum arată agenda următoarelor deplasări externe ale președintelui ales


Nicușor Dan a devenit președintele României după ce a fost primar general al Bucureștiului și deputat.
Nicușor Dan a devenit președintele României după ce a fost primar general al Bucureștiului și deputat.

Deși încă nu s-a instalat la Palatul Cotroceni, președintele Nicușor Dan are deja mai multe evenimente pe agenda evenimentelor majore externe. Cel mai important este summitul NATO de pe 24 și 25 iunie de la Haga, din Olanda.

Cu o zi înainte să depună jurământul de președinte al României, în fața Camerelor reunite ale Parlamentului, președintele ales Nicușor Dan este deja într-o primă vizită externă.

Astfel, duminică, 25 mai, Nicușor Dan merge la Varșovia, unde se întâlnește cu premierul Poloniei, Donald Tusk. Înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, prim-ministrul polonez a transmis un mesaj de susținere pentru Nicușor Dan, în limba română.

Cei doi lideri vor discuta despre situația de securitate regională și despre cea politică din cele două țări.

Vizita lui Dan la Varșovia are și rolul de a-l susține în turul doi al alegerilor prezidențiale din Polonia (1 iunie) pe Rafal Trzaskowski, primarul pro-european al Varșoviei, care a obținut o victorie la limită în primul tur, pe 18 mai.

Nicușor Dan va participa, alături de Donald Tusk și Rafał Trzaskowski, la un marș pe străzile capitalei poloneze, numit marșul „Milionului de Inimi” și va susține și un discurs, potrivit echipei sale de comunicare.

În turul II al alegerilor prezidențiale din Polonia au rămas Rafał Trzaskowski și conservatorul Karol Nawrocki, susținut de partidul populist Lege și Justiție (PiS), cel din care provine și actualul președinte al țării, Andrzej Duda.

Karol Nawrocki l-a sprijinit pe George Simion la alegerile prezidențiale din România, iar liderul Alianței pentru Unirea Românilor a participat, în schimb, la un miting de susținere a polonezului.

Ce se întâmplă luni

Nicușor Dan își va prelua atribuțiile luni, pe 26 mai, când va depune jurământul, la ora 12:00, în ședința solemnă comună a Camerei Deputaților și Senatului, la Palatul Parlamentului.

După amiază, președintele interimar Ilie Bolojan îi va preda oficial ștafeta noului lider al țării, la Palatul Cotroceni.

Bolojan i-a predat deja lui Dan o parte dintre dosarele de politică externă, după cum a explicat chiar președintele interimar în ultima sa conferință de presă, de pe 21 mai.

„Îi voi preda, și am început deja să-i predau, toate datele de politică externă și de apărare, nu doar în legătură cu Statele Unite, ci toate poziționările noastre, toate subiectele care sunt mai sensibile, stadiul unor proiecte, în așa fel încât să existe o continuitate și toate lucrurile care trebuie să continue să meargă mai departe”, a spus Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni.

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a participat joi, 22 mai, la ședința Curții Constituționale de validare a alegerii președintelui Nicușor Dan.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a participat joi, 22 mai, la ședința Curții Constituționale de validare a alegerii președintelui Nicușor Dan.

Tot luni, 26 mai, noul președinte al României este așteptat să prezinte cel puțin o parte din echipa sa de consilieri, inclusiv pe cei care îl vor sfătui în chestiuni de relații internaționale și securitate națională.

Din informațiile Europei Libere, cel puțin trei persoane cu experiență în aceste domenii, inclusiv doi foști diplomați, au acceptat oferta lui Nicușor Dan de a-i deveni consilieri.

Surse apropiate Administrației Prezidențiale au precizat pentru Europa Liberă că Nicușor Dan a început să fie informat cu privire la dosare importante de politică externă imediat după alegerile de duminică, 18 mai.

În prima săptămână de după scrutin, Nicușor Dan a discutat la telefon, prin videoconferință sau direct cu lideri europeni, printre care președintele Franței, Emmanuel Macron, și președinta Parlamentului Uniunii Europene, Roberta Metsola.

Lidera Legislativului Uniunii, Roberta Metsola, a ținut să-l felicite personal pe Nicușor Dan, miercuri seara, în drum spre Timișoara. Metsola a făcut escală la București.
Lidera Legislativului Uniunii, Roberta Metsola, a ținut să-l felicite personal pe Nicușor Dan, miercuri seara, în drum spre Timișoara. Metsola a făcut escală la București.

Una dintre primele discuții purtate de Nicușor Dan, în calitate de viitor președinte al României, cu lideri mondiali a avut loc chiar a doua zi după alegeri, pe 19 mai.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a felicitat prin telefon pe Nicușor Dan.

„Avem de făcut o muncă importantă pentru a ne asigura o securitate comună într-o Alianță Nord Atlantică puternică. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună, inclusiv în perioada premergătoare Summit-ului #NATO de la Haga!”, a scris secretarul general al NATO, Mark Rutte, pe rețeaua X, după discuția telefonică cu Nicușor Dan.

Care va fi prima țară în care va merge Nicușor Dan ca președinte plin

Odată ajuns luni, în biroul său de la Palatul Cotroceni, președintele Nicușor Dan va găsi pe masă cel puțin o invitație la un important eveniment extern.

Este vorba despre summitul țărilor din formatul B9 (Bucharest 9), care va avea loc pe 2 iunie, la Vilnius, capitala Lituaniei.

Urmează ca Nicușor Dan să anunțe dacă va participa sau nu la eveniment.

Este de așteptat ca România să fie reprezentată la summitul B9, întrucât formatul reuniunii este unul înființat de România și Polonia.

Formatul B9 este o inițiativă diplomatică a fostului președinte al României, Klaus Iohannis, și a omologului său polonez, Andrzej Duda, din 2015, iar în ea sunt membre cele nouă țări din estul NATO: România, Polonia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Ungaria.

Potrivit președintelui Lituaniei, Gitanas Nauseda, la summitul B9 a fost invitat și președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

În 2023, la un summit B9, a fost prezent președintele de la acel moment al SUA, Joe Biden.

Liderul statului baltic a declarat că summitul de pe 2 iunie va fi un moment important pentru întărirea apărării în estul Alianței Nord Atlantice.

Întrebat de jurnaliști unde va merge prima dată într-o vizită externă, președintele ales Nicușor Dan a spus:

„Republica Moldova, Bruxelles sau Washington, în funcție de necesități. Mi-aș dori foarte mult Republica Moldova, pentru că este simbolic dar, dacă apar urgențe, una sau alta dintre alternative”, a spus el pe 22 mai.

Președintele Klaus Iohannis a făcut primele vizite externe, în 2015, la începutul primului mandat, la Bruxelles, Paris și Berlin, într-un turneu de cunoaștere a celor mai importanți aliați europeni ai României.

O altă capitală în care Nicușor Dan ar putea să meargă în primele luni de mandat este Kiev.

Pe 19 mai, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a sunat pe președintele ales al României pentru a-l felicita și a-l invita în țara vecină.

De altfel, Administrația Ucrainei pregătește un eveniment regional:
Summitul Ucraina – Europa de Sud-Est.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, invitată și ea la acest summit, a confirmat deja prezența. Data reuniunii nu a fost încă anunțată.

Prezent la conferința „Black Sea and Balkans Security Forum” de joi, de la București, Nicușor Dan a declarat în noua sa calitate că „ajutorul pentru Ucraina va continua”.

„Am salutat modul în care România s-a poziţionat faţă de războiul din Ucraina în fiecare din aceşti ani. A fost abordarea corectă şi faţă de contextul politic internaţional, în care am avut un stat agresor care a rupt stabilitatea începută acum 80 de ani de tratatele internaţionale”, a adăugat el, potrivit Digi24.

„Şi, bineînţeles, (România - n.r.) a făcut asta cu gândul la propria sa securitate şi la securitatea Republicii Moldova, pentru că Ucraina este un stat prieten şi preferăm ca în vecinătatea României şi a Republicii Moldova să avem un stat prieten.”

Cea mai mare provocare de securitate pentru România, în opinia noului președinte

Potrivit lui Nicușor Dan, cea mai mare amenințare a României ține de siguranța cibernetică.

„Principala amenințare în momentul acesta este securitatea cibernetică și aici, din nou, este nevoie de o evaluare”, a spus el.

„În opinia mea, trebuie să colaborăm foarte bine cu marile firme de tehnologie pe care din fericire, le avem și, bineînțeles, cu partenerii europeni care sunt ca aceleași îngrijorări ca și noi, legate de securitatea cibernetică și de războiul hibrid”, a declarat Nicușor Dan, joi, tot la forumul „Black Sea and Balkans Security Forum”.

Cu o zi înainte, miercuri, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a declarat la Digi24, referitor la amenințările venite dinspre Rusia: „Ne confruntăm cu probleme de perturbări electromagnetice și aici mă refer la spoofing și la mutările pentru sistemele GPS.

„Nu sunt zilnice, dar, în mare parte, avem provocări săptămânale”, a mai spus generalul Vlad.

El a adăugat că o altă problemă sunt minele în derivă din Marea Neagră.

„De la începutul războiului în Ucraina, am descoperit 122 de mine plutitoare. Pot continua cu tot ce ține de amenințările legate de cablurile și conductele subacvatice. Se mențin în continuare foarte multe pericole generate în principal de Federația Rusă”, a adăugat liderul militar la postul Digi24.

Pe 24 iunie, Nicușor Dan va prezenta aliaților NATO cum va crește România bugetul apărării

Reuniunea Alianței Nord Atlantice de la Haga, de pe 24 și 25 iunie, va fi cea la care liderii celor 32 de state membre NATO vor conveni creșterea bugetului apărării până la cel puțin 3,5% din Produsul Intern Brut (PIB), au declarat surse diplomatice pentru Europa Liberă.

România s-a angajat deja să crească bugetul Ministerului Apărării chiar de anul viitor.

Nicușor Dan va participa la summitul NATO de la Haga, pentru că România este reprezentată la acest tip de evenimente de președinte, la fel ca și la Consiliul European.

Din cauza deficitului uriaș, de peste 9% din PIB în 2024, Guvernul nu va putea aloca Armatei României mai mult de câteva zecimi de procente pe an, din 2026 până în 2030.

Președintele României, întrebat dacă îi este frică pentru România: „Sunt îngrijorat, va fi o perioadă dificilă”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 1:06:13 0:00

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a declarat recent, într-un interviu one2one: „Cât timp Statele Unite au un număr important de trupe în Europa și de facilități care sunt susținute cu o pondere de peste 3% din PIB pentru apărare, înseamnă că și țările europene trebuie să vină cu o susținere a apărării undeva în această zonă”.

„Așa cum sunt discuțiile în această perioadă, există o înțelegere de a crește etapizat cheltuielile de apărare, ceea ce înseamnă că am putea ajunge, după 2030, la niște cheltuieli care să fie nu de 2,2% cât sunt astăzi, pot să ajungă la 3-3,5% până în 2030. Va fi, foarte probabil, o creștere etapizată”, a explicat Ilie Bolojan în interviul acordat Europei Libere.

Ilie Bolojan este și prima opțiune de premier al României pentru președintele Nicușor Dan.

La summitul NATO din Olanda, Nicușor Dan ar putea discuta teoretic, chiar și în timpul unor întâlniri bilaterale, cu oricare dintre aliații militari ai României, inclusiv cu președintele SUA, Donald Trump.

Totul depinde de cât de abili vor fi Ministerul de Externe și echipa președintelui nou ales în a stabili contactele necesare și a convinge aliații de importanța și necesitatea unei astfel de discuții.

Nicușor Dan a declarat într-un interviu acordat Financial Times, publicat joi, că, în mandatul său, România va susține creșterea cheltuielilor de apărare în NATO deși se află într-un moment în care începe să își reducă propriul deficit bugetar record.

Nicușor Dan, convins că relația României cu SUA se va îmbunătăți

Relația României cu Statele Unite se va îmbunătăți, iar „dubiile care au existat” se vor lămuri, a declarat Nicușor Dan, la forumul „Black Sea and Balkans Security”.

Pe de altă parte, referitor la posibila reducere a numărului de trupe americane în Europa, preşedintele ales a spus că o eventuală plecare sau diminuare a numărului soldaților americani din sud-estul continentului şi din România nu ţine doar de ţara noastră, ci este o chestiune de politică americană, „care, în timp, se va preocupa mai mult de Asia decât de Europa”.

„În cât timp, asta este întrebarea pe care Europa, împreună cu România, trebuie să o negocieze cu SUA”, a mai spus președintele Dan.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG