Discuții în Cabinet, miercuri
Prima discuție a lui Cătălin Predoiu în calitate de premier interimar cu miniștrii din Cabinet este programată pentru miercuri, 7 mai, de la ora 09:00, anunță site-ul guvernului.
De altfel, același site a fost actualizat și anunță conducerea interimară a Cabinetului.
Cătălin Predoiu și-a preluat mandatul de premier interimar
Cătălin Predoiu și-a preluat marți mandatul de premier interimar. ,,Guvernul României își va continua activitatea în condițiile de interimat, așa cum sunt stabilite de Constituție și de legi”, potrivit unui comunicat remis presei marți de Guvern.
Mandatul interimar „se desfășoară într-un context electoral important pentru toți cetățenii români”, spune Executivul care dă asigurări că instituțiile executive care se vor ocupa de organizarea procesului electoral „își vor îndeplini atribuțiile și competențele cu echidistanță, transparență și legalitate deplină”, pentru ca românii „să își exercite votul liber și în siguranță publică, așa cum s-a întâmplat și la primul tur al alegerilor prezidențiale desfășurat în urmă cu câteva zile”.
Chiar dacă este doar un mandat interimar, Guvernul va menține dialogul cu partenerii sociali, investitorii și partenerii externi ai României, se mai spune în comunicat.
„România este și trebuie să rămână o democrație rezilientă, o țară ale cărei obiective de dezvoltare rămân ancorate în valorile euro-atlantice”, a afirmat Cătălin Predoiu, premier interimar.
Ce se întâmplă cu Guvernul și care este procedura, în explainerul Europa Liberă de aici:
Cursul de schimb valutar leu / euro a sărit, în premieră în ultimul an, de pragul de 5 lei
Cursul de schimb valutar oficial al BNR a trecut marți, 6 mai, de pragul de 5 lei / 1 euro. Mai exact valoarea consemnată de Banca Centrală este de 5,037 lei / 1 euro. Cu o zi înainte, valoarea era de 4,97, astfel că creșterea este de 0,06 lei.
Este cea mai mare creștere de la o zi la alta din ultimele luni. Pe parcursul lunii aprilie, la fel ca în lunile precedente, cursul s-a situat la valoarea de 4,97 lei / euro, schimbările de la o lună (sau zi) la alta, fiind doar la nivelul celei de-a treia zecimale de după virgulă.
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a spus marți, pentru Europa Liberă că presiunea pe cursul de schimb a fost una ridicată în campania electorală și s-a accentuat luni, după încheierea alegerilor, câștigate George Simion.
Presiune pe cursul de schimb, în timpul campaniei și în special după alegeri
Contextul alegerilor prezidențiale a pus o presiune puternică, în creștere treptată, pe cursul de schimb valutar, încă de la începutul campaniei electorale, accentuându-se luni, după finalizarea procesului electoral și oficializarea rezultatelor, spune pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale Române (BNR), Dan Suciu.
Banca centrală a încercat să mențină stabilitatea cursului de schimb al leului, prin mărirea dobânzii ROBOR (rata dobânzii la care o bancă împrumută cu lichidități, în lei, alte bănci), explică el.
„A fost o presiune pe cursul de schimb, cu ieșiri mai mari de valută și intrări mai puține, în ultima perioadă, aproximativ de când a început campania electorală”, spune purtătorul de cuvânt al BNR.
El a admis că presiunea pe cursul de schimb a fost mai accentuată luni, după oficializarea rezultatului Turului I al alegerilor - câștigat detașat de George Simion - dar reprezintă doar vârful unui fenomen vizibil încă din campanie. A spus că și la alegerile din noiembrie 2024, în special după anunțarea rezultatelor și, mai ales, după anularea scrutinului, a existat o presiune pe curs, dar acesta a început să se liniștească la începutul anului.
„Încercăm să găsim un optim, în piața valutară, prin absorbția de lichididate și creșterea de dobândă”, explică Dan Suciu. El face referire la rata dobânzii ROBOR, indicator în funcție de care se calculează și creditele în lei.
BNR a crescut constant dobânzile ROBOR începând din aprilie. Mari, pe 6 mai, însă, creșterea a fost cea mai puternică: între 0,15 și 0,25% la toate tipurile de scandență ROBOR: overnight (5,85% în prezent), tomorrow, respectiv ROBOR la o săptămână, la o lună, la 3 luni și la 6 luni (6,23% în prezent).
În spațiul public au apărut informații, citând surse oficiale, potrivit cărora BNR ar fi intervenit într-o altă formă decât creșterea dobânzii și ar fi cheltuit doar luni 2 miliarde de euro pentru a menține stabilitatea cursului de schimb.
Reprezentantul Băncii centrale spune că BNR nu a intervenit efectiv pe piața valutară și a negat implicit și cheltuirea sumei amintite. „Și dacă e o operațiunea de cumpărare de valută, ceea ce nu vă confirm că a fost, nu pierdem bani, vindem o valută și obținem alta. Atragerea de valută se face pur și simplu oferind dobândă în piață”, adaugă Suciu.
Pe lângă dificultățile cu privire la cursul de schimb, Bursa de Valori a deschis în scădere, adică „pe roșu”, pe toți indicii bursieri, atât ședința de tranzacționare de luni, 5 mai, cât și cea de marți, 6 mai, conform Agerpres.