Volodimir Zelenski ajunge în Turcia înainte de discuțiile dintre Ucraina și Rusia. Niciun semn de la Vladimir Putin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (centru) a ajuns la Ankara pe 15 mai.

Vladimir Putin nu se află pe lista reprezentanților Rusiei care participă joi la discuțiile de pace de la Istanbul. Delegația Rusiei va fi condusă de consilierul prezidențial Vladimir Medinski, potrivit informațiilor transmise de Kremlin. Zelenski a ajuns la Ankara.

Actualizare ora 13:10. Zelenski spune că Rusia a trimis o delegație „falsă” cu mandat neclar la negocierile din Turcia.

„Trebuie să înțelegem nivelul delegației ruse și care este mandatul ei, dacă cei din delegație sunt capabili să ia decizii singuri”, a spus Zelenski. „Pentru că știm cu toții cine ia deciziile în Rusia”, a adăugat el.

El a mai spus că Ucraina „se va gândi la ce va face, care vor fi pașii noștri, după ce vom vorbi cu (președintele turc Recep Tayyip) Erdogan”.

„Suntem în contact cu partea americană și cred că și ei vor fi prezenți în Turcia la un nivel înalt”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Actualizare ora 12:15. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns în capitala Turciei, Ankara, pentru discuții cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, relatează Reuters.

Sosirea liderului ucrainean are loc în timp ce, la Istanbul, oficialii ruși și ucraineni urmau să înceapă separat discuții privind ajungerea la un armistițiu și un acord de pace în Ucraina.

Întâlnirea dintre Volodimir Zelenski și Recep Tayyip Erdogan e programată să înceapă în jurul orei 13:00, ora României.

Erdogan a declarat anterior că va cere încetarea focului și începerea negocierilor de pace în cadrul unei întâlniri cu Zelenski, potrivit unei declarații a președinției turce.

***

Știrea inițială

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus anterior că va participa la discuții și se va întâlni personal cu Putin, dacă președintele rus va fi de acord.

Deși Putin nu a confirmat niciodată că va participa personal, absența lui diminuează semnificativ așteptările pentru un progres major în războiul pe care Rusia l-a declanșat în februarie 2022, scrie Reuters.

Discuțiile privind Ucraina de la Istanbul sunt programate să înceapă la 10:00 și vor avea loc cu ușile închise, a transmis agenția rusă TASS.

„Componența delegației ucrainene nu este încă cunoscută. Se așteaptă ca aceasta să fie condusă de Andrii Yermak, șeful biroului lui Vladimir Zelenski”, a mai transmis TASS.

Delegaţia anunţată de Kremlin pentru negocierile directe propuse de Putin are oficiali din eşalonul secund, între care un asistent al preşedintelui rus, doi miniştri adjuncţi, doi oficiali din spionajul militar rus.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, din delegaţia Rusiei pentru negocierile cu Ucraina fac parte următorii:

  • Vladimir Medinski - asistent al preşedintelui Federaţiei Ruse (şeful delegaţiei). El a condus delegaţiile ruse şi la precedentele negocieri cu Kievul, desfăşurate după începerea invaziei ruse din 2022, negocieri care au eşuat în martie 2022.
  • Mihail Galuzin - ministru adjunct de Externe al Federaţiei Ruse (membru al delegaţiei)
  • Igor Kostiukov - şeful Direcţiei principale a Statului Major al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse (GRU, spionajul militar) - membru al delegaţiei
  • Aleksandr Fomin, ministru adjunct al Apărării (membru al delegaţiei).

Medinski și Fomin, parte a delegației ruse, au participat la ultima rundă de negocieri dintre cele două părți în primele săptămâni ale războiului. Alți oficiali militari și de informații de rang înalt au făcut parte din delegația de joi.

Şeful biroului prezidenţial ucrainean, Andrii Iermak, a declarat că dacă Putin refuză să vină în Turcia la negocierile pe care el însuși le-a propus, aceasta va demonstra din nou lipsa de voinţă a Rusiei de a pune capăt războiului.

Îți mai recomandăm 16 persoane rănite în atacuri ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod. Două persoane rănite în regiunea Rivne, în urma unui atac rusesc

Nici președintele american Donald Trump nu va participa, în ciuda faptului că a sugerat anterior că o va face dacă Putin ar fi acolo.

În schimb, președintele Volodimir Zelenski se va afla joi în capitala turcă Ankara pentru a se întâlni cu președintele Recep Tayyip Erdogan.

El a spus că va participa la discuții directe la Istanbul cu Rusia, dar numai dacă Putin va participa și el.

„Aștept să văd cine va veni din Rusia și apoi voi decide ce pași ar trebui să ia Ucraina. Până acum, semnalele de la ei în mass-media nu sunt convingătoare”, a spus el în discursul său video de miercuri.

Putin nu participă la negocierile pe care le-a inițiat

Duminică, Putin a cerut discuții directe între Rusia și Ucraina în cel mai mare oraș al Turciei „fără condiții prealabile”. Zelenski a anunțat apoi că va merge personal și se așteaptă ca și președintele rus să călătorească.

Sugestia lui Putin de a avea discuții directe la Istanbul a venit după ce țările occidentale au cerut Rusiei să fie de acord cu o încetare a focului de 30 de zile.

După ce Donald Trump a cerut Ucrainei să accepte oferta, Volodimir Zelenski a spus că va călători el însuși acolo.

„Nu are rost să prelungim crimele. Și îl voi aștepta pe Putin în Turcia joi. Personal”, a scris Zelenski într-o postare pe rețelele de socializare.

Miercuri, Trump a sugerat că ar putea participa și el la discuțiile din Turcia dacă Vladimir Putin va veni.

„Dacă am putea pune capăt războiului, m-aș gândi la asta", a spus Trump.

SUA a trimis o delegație la nivel înalt, formată din secretarul de stat Marco Rubio, și trimișii speciali Steve Witkoff și Keith Kellogg

Șeful diplomației țării, Marco Rubio, a sosit încă de miercuri în Turcia, iar joi se va întâlni și cu miniștrii de externe ai țărilor membre NATO.

Înainte de această întâlnire, ministrul de Externe al Ucrainei, Andrii Sîbiha, a declarat că s-a întâlnit cu Rubio miercuri seara. Sîbiha a declarat că a reafirmat angajamentul Ucrainei față de eforturile de pace ale SUA și a cerut Rusiei „să răspundă pașilor constructivi ai Ucrainei”.

Marco Rubio intenționează să călătorească vineri la Istanbul, unde Departamentul de Stat spune că va participa la discuții cu omologii europeni legate de războiul din Ucraina.

De când s-a întors la Casa Albă, președintele Trump a încercat să medieze o încetare a focului între Rusia și Ucraina.

El a pus capăt unui boicot occidental de ani de zile asupra liderului rus, vorbind cu Putin la telefon în februarie, iar trimisul său, Steve Witkoff, s-a întâlnit cu Vladimir Putin pentru discuții la Moscova.

Trump a declarat anterior că Rusia și Ucraina „sunt foarte aproape de un acord”.

Duminică, când Putin a propus discuțiile directe, Trump a postat pe platforma sa Truth Social: „O zi potențial grozavă pentru Rusia și Ucraina!”

Ce s-ar putea obține?

Indiferent dacă Putin este prezent sau nu, analiștii spun că este puțin probabil ca Rusia să facă concesii sau să renunțe la pozițiile sale de lungă durată.

Putin a sugerat acest lucru atunci când a chemat jurnaliștii ruși la Kremlin pentru declarația nocturnă în care a solicitat discuții directe la Istanbul pe 15 mai.

El a prezentat discuțiile potențiale drept o reluare a negocierilor care au avut loc parțial la Istanbul în 2022, când Rusia voia, printre altele, un angajament de neutralitate permanentă din partea Kievului și limite stricte privind forțele și capacitățile militare ale Ucrainei.

În plus, de la discuțiile din 2022 până acum, Rusia și-a sporit pretențiile în ceea ce privește teritoriul ucrainean, afirmând în mod repetat că, pentru ca orice acord de pace să funcționeze, Kievul și Occidentul trebuie să accepte controlul Rusiei asupra a patru regiuni din Ucraina .

Putin le-a declarat în mod nefondat, în septembrie 2022, ca făcând parte din Rusia – Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson.

Tatiana Stanovaia, senior fellow la Carnegie Russia Eurasia Center din Berlin și expert în administrația lui Putin spun că șansele unei deblocări a procesului de pace sunt minime.

„Realitatea este că nici Moscova, nici Kievul nu sunt pregătite să accepte o pace durabilă, deoarece pozițiile lor sunt fundamental ireconciliabile”, a scris Stanovaia, adăugând că „inițiativa americană de a intermedia un acord este sortită eșecului – cel puțin în această etapă”.

Kurt Volker, fost ambasador al SUA la NATO, care a fost reprezentantul special al lui Trump pentru negocierile cu Ucraina în timpul mandatului său anterior, a sugerat, de asemenea, că un progres rapid este puțin probabil.

„Va fi un proces de durată. Putin încă pare să creadă că își poate îndeplini cererile maximaliste”, afirmă Volker.

Administrația Trump și-a exprimat frustrarea față de progresele foarte lente ale Rusiei mai des în ultimele săptămâni decât înainte. Pe 28 aprilie, Trump a declarat că dorește ca Putin „să nu mai tragă de timp, să se așeze și să semneze o înțelegere”, iar Vance a declarat pe 7 mai că Rusia „cere prea mult”.

Pe 11 mai, când a îndemnat Ucraina să accepte „imediat” propunerea lui Putin de a purta discuții directe la Istanbul, Trump a adăugat: „Cel puțin vor putea să-și dea seama dacă o înțelegere este posibilă sau nu, iar dacă nu este, liderii europeni și SUA vor ști cum stau lucrurile și vor putea proceda în consecință!”.

Acest lucru a sugerat că, în cazul în care discuțiile nu vor avea succes, iar Statele Unite vor identifica care dintre părți este responsabilă. Acest lucru ar putea avea consecințe grave – în ceea ce privește ajutorul viitor pentru Ucraina, de exemplu, sau sancțiunile împotriva Rusiei, care pare dornică să își îmbunătățească legăturile cu SUA.

Îți mai recomandăm La ce să ne așteptăm de la posibilele discuții de pace dintre Rusia și Ucraina de la Istanbul

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.