Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis codul portocaliu de caniculă pentru perioada 21 iulie, ora 10 – 22 iulie, ora 10.
În acest interval, în județele Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman, temperaturile maxime pot ajunge la 40 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 19 și 23 de grade, precizează meteorologii.
Codul galben de caniculă vizează nordul Banatului, Crișana, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei și sud-vestul Dobrogei tot în perioada 21 iulie, ora 10 – 22 iulie, ora 10. Temperaturile vor ajunge în aceste zone la 37 de grade.
Grecia se va confrunta de asemenea cu o săptămână de caniculă, de luni, 21 iulie.
Potrivit platformei Ekthemerini temperaturile pot ajunge la 44 de grade în zona continentală a țării.
Potrivit Observatorului Național din Atena, masele de aer cald care se deplasează spre nord din Africa vor duce la creșterea temperaturilor în Balcani.
La nivelul solului, temparaturile pot fi cu 10 grede peste media din această perioadă.
Știrile Pro TV scriu că localitatea Navaluenga din Spania este afectată de incendii de vegetație. Focul s-a întețit sâmbătă, iar vântul a îngreunat intervenția pompierilor.
50 de copii dintr-o tabără au fost evacuați din cauza fumului răspândit. În mai multe zone, focul s-ar putea reactiva din cauza vântului și a temperaturilor ridicate.
În Statele Unite, focul a ajuns până la Marele Canion, una dintre cele mai vizitate destinații turistice din țară. Zone istorice care au mai fost afectate în trecut de incendii, au ars acum din nou.
Zona nordică - unde sunt două focare majore - este închisă complet. Incendiile uriașe au izbucnit în prima jumătate a lunii iulie, iar până acum au mistuit aproape 5 mii de hectare de pădure. Autoritățile din Colorado și Arizona spun că lupta cu flăcările va continua și în zilele următoare. Turiștii care plănuiesc vizite în regiune sunt sfătuiți să se informeze în prealabil, pentru a evita zonele afectate.
Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid, începând din anii 80, cu o creștere de două ori mai mare a temperaturilor raportat la media globală, potrivit Serviciului Copernicus, al Uniunii Europene. Schimbările climatice aduc o frecvența și o intensitate mai mare a perioadelor cu secetă și caniculă, spun oamenii de știință, așa că multe regiuni devin vulnerabile la incendii de vegetație, relatează Știrile Pro TV.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.