Uniunea Europeană impune Moscovei al 17-lea pachet de sancţiuni

Un petrolierul rus din „flota fantomă”. Nava „Eventin” sub pavilion Panama în largul țărmului Sassnitz, Germania, 16 aprilie 2025.

Ambasadorii țărilor UE au adoptat miercuri al 17-lea pachet de sancţiuni impuse Rusiei, care limitează exporturile rusești de petrol și afectează aproximativ 30 de entităţi acuzate că au ajutat Moscova să ocolească sancţiunile în vigoare, a anunțat ministrul francez de Externe.

Aceste noi sancţiuni sunt diferite de cele avute în vedere în cazul în care Moscova refuză să accepte un armistiţiu de 30 de zile în Ucraina.

Șeful diplomației franceze, Jean-Noel Barrot, a spus că blocul va lucra acum la sancțiuni suplimentare și mai dure, în coordonare cu Statele Unite, transmite AFP.

„Adoptăm astăzi un al 17-lea pachet de sancțiuni”, a declarat Barrot pentru canalul de știri BFM TV. „Va trebui să mergem mai departe, deoarece sancțiunile de până acum nu l-au descurajat pe Vladimir Putin să-și continue războiul de agresiune”, a mai spus Barrot.

Pachetul adoptat miercuri prevede sancționarea a aproximativ 200 de petroliere din așa-numita „flotă fantomă”.

Această „flotă fantomă”, alcătuită din nave adesea îmbătrânite şi neînmatriculate, operează în principal la Marea Baltică, fără asigurări occidentale şi cu echipaje lipsite de experienţă.

Numărul acestora a crescut puternic după invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022, după ce UE şi Occidentul au vizat cu sancțiuni exporturile de petrol şi produse petroliere ruseşti.

Potrivit unui raport întocmit de către Şcoala de Economie de la Kiev (KSE) aproximativ 430 de nave au fost identificate ca făcând parte din această „flotă fantomă” la nivel mondial.

Pe lângă nave, pachetul de sancțiuni adaugă noi restricții asupra a 30 de companii implicate în comerțul cu produse cu dublă utilizare, în timp ce 75 de persoane și entități vor fi listate pentru legăturile lor cu complexul industrial militar al Rusiei.

Țările UE au convenit, de asemenea, să extindă baza legală pentru sancțiuni împotriva amenințărilor hibride rusești. Una dintre noile măsuri va permite UE să sancționeze flotele care distrug cablurile submarine și alte active fizice. Alte 20 de entități și persoane fizice au fost adăugate pe lista sancțiunilor pentru legătura cu asemenea acțiuni.

UE a mai convenit miercuri să impună sancțiuni judecătorilor și procurorilor implicați în cazurile împotriva lui Vladimir Kara-Murza, precum și a lui Alexei Navalnîi, dizidentul politic rus care a murit într-o colonie penală arctică în februarie anul trecut.

Îți mai recomandăm Zelenski își dorește o întâlnire față în față cu Putin în Turcia, dar participarea liderului rus este incertă

Sancțiunile anunțate de UE vin la o zi după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a îndemnat partenerii din Occident să aplice Moscovei „cele mai puternice sancţiuni”, în cazul în care Putin refuză o întrevedere în Turcia pentru posibile negocieri de pace.

Noul cancelar german Friedrich Merz a declarat că Rusia urmează să fie vizată de sancţiuni suplimentare dacă nu se înregistrează „un progres real săptămâna aceasta” către o încetare a focului în Războiul din Ucraina.

Vorbind după ce UE a adoptat cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni, Jean-Noël Barrot a spus că Congresul SUA a pregătit măsuri paralizante pentru Rusia în cazul în care președintele american Donald Trump decide să facă presiuni asupra Moscovei.

Diplomații au declarat că discuțiile privind un nou pachet UE vor dura câteva săptămâni și vor viza sectorul bancar, financiar și energetic, dar vor întâmpina dificultăți în asigurarea unanimității necesare în rândul celor 27 de membri ai blocului.

Până acum, deciziile Uniunii Europene împotriva Rusiei și în sprijinul Ucrainei au fost blocate sau tergiversate în repetate rânduri de Ungaria și Slovacia.

Îți mai recomandăm Poate UE să extindă sancțiunile împotriva Rusiei în ciuda șantajului Ungariei?

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.