TikTok a fost amendată vineri cu 530 de milioane de euro de către principala autoritate de reglementare a UE în materie de confidențialitatea datelor, din cauza preocupărilor legate de modul în care protejează informațiile utilizatorilor pe continent.
Comisia pentru protecția datelor (DPC) din Irlanda este principala autoritate de reglementare din UE pentru multe dintre cele mai importante firme de tehnologie din lume, ca urmare a amplasării sediilor lor regionale în această țară.
DPC a declarat că TikTok, deținută de compania ByteDance din China, nu a reușit să demonstreze că datele cu caracter personal ale utilizatorilor din UE, dintre care unele sunt accesate de la distanță de personalul din China, beneficiază de nivelul ridicat de protecție prevăzut de legislația UE.
Prin urmare, rețeaua socială chineză a primit și un ordin de suspendare a tuturor transferurilor de date către China, în cazul în care prelucrarea datelor nu este pusă în conformitate într-un termen de șase luni.
Platforma este acuzată nu a făcut nimic în ceea ce privește posibilitatea ca autoritățile chineze să aibă acces la date în temeiul legilor europene privind contraspionajul și al altor legi, a amenționat DPC într-un comunicat citat de Reuters.
TikTok contestă vehement raportul UE și spune că nu a primit până acum vreo cerere cu privire la datele utilizatorilor din UE din partea autorităților chineze și că nu a furnizat niciodată date ale utilizatorilor săi europeni regimului de la Beijing.
Adeseori, rețeaua socială chineză este acuzată că oferă date regimului comunist de la Beijing, în baza unei legi din China care obligă firmele să colaboreze cu serviciile de informații, cu scopul de a spiona sau de a influența opiniile utilizatorilor. TikTok a negat de fiecare dată acest lucru.
Îți mai recomandăm TikTok își reia serviciile, ca urmare a anunțului lui Donald Trump, după mai multe ore de „întuneric”În același răspuns publicat vineri, TikTok spune că a utilizat cadrul juridic al UE, în special așa-numitele clauze contractuale standard, pentru a acorda acces la distanță controlat și limitat.
Rețeaua socială a adăugat că intenționează să facă apel la hotărârea autorității de reglementare a Uniunii Europene.
De asemenea, TikTok a afirmat că decizia UE nu ia în considerare pe deplin măsurile de securitate a datelor pe care le-a pus în aplicare pentru prima dată în 2023, care monitorizează în mod independent accesul de la distanță și asigură stocarea datelor utilizatorilor din UE în centre de date dedicate din Europa și Statele Unite.
„Această hotărâre riscă să creeze un precedent cu consecințe de mare amploare pentru companii și industrii întregi din Europa care operează la scară globală”, se mai arată în comunicatul TikTok.
Însă, comisia irlandeză pentru protecția datelor spune că, deși TikTok a declarat pe parcursul anchetei de patru ani că nu a stocat datele utilizatorilor UE pe servere din China, a dezvăluit luna trecută că a descoperit, în februarie, că o cantitate limitată a fost stocată în China și că tot atunci a fost ștearsă.
Îți mai recomandăm Statele Unite iau măsuri tot mai stricte împotriva TikTok de frica spionajului chinezEste pentru a doua oară când TikTok este sancționată de DPC. În 2023, rețeaua socială a fost amendată cu 345 de milioane de euro pentru încălcarea legislației privind confidențialitatea în ceea ce privește prelucrarea datelor personale ale copiilor în UE.
Puternica autoritate irlandeză de reglementare a confidențialității a amendat, de asemenea, companii precum Microsoft, LinkedIn, X și Meta de când a primit competențe de sancționare în 2018.
În conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) al UE, autoritatea de reglementare principală pentru o anumită companie poate impune amenzi de până la 4% din veniturile sale globale.
În ultimii ani, TikTok s-a dezvoltat rapid în rândul adolescenților din întreaga lume și are aproximativ 175 de milioane de utilizatori în Europa, dintre care aproximativ 8-9 milioane de conturi ar fi din România.
Îți mai recomandăm Reuters: Alegătorii români apelează din nou la TikTok pentru a se orienta în alegeriEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.