SUA și China au ajuns la un acord pentru exportul de pământuri rare

Imagine de la o mină de metale extrase din pământuri rare din provincia Jiangxi, 31 octombrie 2010, China. Fotografie ilustrativă.

China a transmis vineri că va aproba exportul de pământuri rare în SUA, la câteva ore după ce oficialii de la Casa Albă au declarat că s-a ajuns la un acord. Evoluțiile vin după săptămâni de negocieri bilaterale privind accesul SUA la minerale rare chinezești.

China a transmis că va aproba cererile de export pentru articole de pământuri rare care îndeplinesc criteriile legale și că transporturile către SUA vor putea fi reluate.

„China va aproba cererea de export a articolelor controlate care îndeplinesc condițiile în conformitate cu legea. În consecință, Statele Unite vor anula o serie de măsuri restrictive luate împotriva Chinei în consecință”, arată un comunicat al Ministerul Comerțului din China într-un comunicat.

SUA au fost de acord să elimine anumite contramăsuri și tarife impuse Chinei odată ce livrările vor fi reluate.

Acordul se bazează pe înțelegerile anterioare la care s-a ajuns la începutul anului 2025, inclusiv angajamentele asumate în timpul discuțiilor de la Geneva și Londra.

Pentru a intra în vigoare, acordul trebuie aprobat atât de președintele american, Donald Trump, cât și de cel chinez, Xi Jinping.

Acordul marchează un progres comercial semnificativ în relația dintre China și SUA, puternic afectată de un veritabil război al taxelor.

Îți mai recomandăm Discuții, la Geneva, pe tema tarifelor comerciale, între Statele Unite și China

China a blocat inițial exporturile către mai multe entități americane începând cu 4 aprilie și a extins lista pe 9 aprilie. Suspendarea a inclus bunuri cu dublă utilizare cu potențiale aplicații militare, crescând și mai mult tensiunile.

Suspendarea exporturilor a provocat îngrijorări semnificative în SUA și la nivel global, deoarece pământurile rare sunt esențiale pentru fabricarea produselor de înaltă tehnologie și a sistemelor de apărare.

Întreruperea a dus la întârzieri și opriri de producție în SUA, Europa și alte regiuni dependente de aprovizionarea cu pământuri rare din China.

Îți mai recomandăm Analiză | China domină piața globală a pământurilor rare și profită de asta în războiul comercial cu SUA

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.