Serbia | Poliția sârbă a reținut zeci de protestatari antiguvernamentali; Președintele promite „multe alte arestări”

Poliția a acționat în forță asupra manifestanților anti-guvernamentali, pe 28 iunie 2025.

Actualizare ora 17:00

Poliția din Serbia a arestat 29 de persoane în urma protestelor antiguvernamentale, au anunțat autoritățile pe 29 iunie, iar președintele Aleksandar Vucic a declarat că urmează să fie efectuate „multe alte arestări” de către forțele de ordine.

Procurorii au precizat că persoanele reținute au fost arestate pentru o perioadă de până la 48 de ore, fiind acuzate de comiterea unor acte de violență și de atacuri asupra poliției în timpul protestelor de amploare, conduse de studenți, care au avut loc în capitala Belgrad, cu o zi înainte.

Your browser doesn’t support HTML5

Zeci de oameni arestați la protestul studenților din Belgrad

Zeci de mii de protestatari s-au adunat pe 28 iunie în Piața Slavija din centrul Belgradului, cerând organizarea de alegeri anticipate și sfârșitul lungii guvernări a lui Vucic, în timp ce un grup mai mic de contrademonstranți a ieșit și el în stradă.

Poliția a folosit sprayuri cu piper și gaze lacrimogene împotriva protestatarilor și a reținut zeci de persoane, potrivit relatărilor jurnaliștilor prezenți la fața locului. Poliția a anunțat că zeci de ofițeri au fost răniți în ciocnirile cu manifestanții.

Poliția a reținut câteva zeci de protestatari în timpul manifestațiilor de pe 28 iunie 2025, de la Belgrad.

„Vor fi, desigur, mult mai multe arestări pentru atacurile asupra poliției”, a declarat Alexander Vucic pe 29 iunie.

„Acesta nu este sfârșitul. Alte persoane au fost deja identificate. Agenția de Informații de Securitate lucrează, de asemenea, la acest caz”, a mai spus președintele, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul de interne, Ivica Dacic.

Dacic a anunțat că 48 de ofițeri de poliție au fost răniți în urma ciocnirilor, adăugând că unul dintre ei a suferit leziuni grave la cap.

Protest în fața unei secții de poliție din Belgrad, unde era deținut un protestatar, pe 29 iunie 2025.

Știrea inițială

Zeci de mii de oameni au ieșit, sâmbătă, în stradă la Belgrad, capitala Serbiei și au cerut alegeri anticipate și sfârșitul guvernării de lungă durată a președintelui Aleksandar Vučić. Susținătorii pro-guvernamentali au ieșit și ei în stradă, dar în număr mult mai mic. Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a dispera protestul anti-guvernamentali.

Un observator independent a estimat că mulțimea anti-guvernamentală, condusă în principal de studenți, a numărat aproximativ 140.000 de participanți. Oamenii au scandat „Vrem alegeri!” în Piața Slavija, din centrul Belgradului.

Zeci de mii de protestatari au ieșit în stradă la Belgrad, pe 28 iunie 2025.

În număr mai mic, susținători ai guvernului au instalat și ei o tabără în centrul Belgradului, lângă clădirea Adunării Naționale. După încheierea oficială a demonstrației, la ora 22:00, poliția s-a ciocnit cu protestatarii anti-Vučić în apropierea taberei.

Potrivit jurnaliștilor aflați la fața locului, zeci de protestatari au fost încătușați și reținuți, iar poliția a declarat că șase ofițeri au fost răniți în timpul confruntărilor.

Ministrul de Interne sârb, Ivica Dačić, a condamnat ferm, într-o declarație, „atacurile participanților la adunarea neorganizată din Piața Slavija asupra angajaților Ministerului de Interne”. El a promis că va lua toate măsurile necesare pentru restabilirea ordinii și că cei care au atacat poliția vor fi urmăriți penal.

Vučić a scris pe rețelele sociale că protestatarii „au încercat să răstoarne statul”. „Au vrut să dărâme Serbia, dar au eșuat”, a scris el.

Presa pro-guvernamentală a relatat că Vučić urmează să se adreseze publicului pe 29 iunie, la ora 11:00.

Protestul anti-guvernamental de la Belgrad a aduna aproximativ 140.000 de oameni.

„Alegerile sunt o cale clară de ieșire din criza socială cauzată de faptele guvernului, care acționează fără îndoială împotriva propriului popor”, a declarat unul dintre studenții care au protestat, pentru AP. „Astăzi, pe 28 iunie 2025, declarăm autoritățile actuale ilegale”, a adăugat aceasta.

În ultimele opt luni, mii de sârbi – adesea conduși de grupuri studențeșt – au ieșit constant în stradă pentru a protesta față de președintele Vučić.

Prăbușirea acoperișului de beton al gării din Novi Sad, la 1 noiembrie, care a dus la moartea a 16 persoane, a declanșat una dintre cele mai ample mișcări de protest din ultimii ani.

Protestatarii au acuzat că tragedia s-a produs din cauza corupției și incompetenței autorităților, iar manifestațiile s-au extins rapid într-un val de furie mai larg împotriva lui Vučić, al cărui mandat de cinci ani se încheie în 2027. Înainte de a fi președinte, el a fost prim-ministru între 2014 și 2017.

În urma protestelor inițiale, procurorii au anunțat arestarea a zece oficiali implicați în incidentul feroviar, printre care fostul ministru al Transporturilor, Goran Vesić, și fosta directoare a infrastructurii feroviare, Jelena Tanasković.

Oponenții lui Vučić îl acuză pe acesta și pe aliații săi din guvern de legături cu crima organizată, violențe împotriva oponenților politici, suprimarea libertății presei și cenzura.

Vučić încearcă să-și mențină echilibrul între relațiile cu Occidentul – în vederea unei eventuale aderări la UE – și alianța tradițională cu Rusia.

El a acuzat „puteri străine” nenumite că s-ar afla în spatele ultimelor proteste.

„Țara va fi apărată, iar golanii vor fi trași la răspundere”, a declarat el jurnaliștilor.

(Cu raportări de la AP și Reuters)