Sechestru pe 30 de kg de aur în dosarul lui Horaţiu Potra. Acuzații de evaziune fiscală şi spălare a banilor

Procurorii au pus sechestru pe conturile şi bunurile lui Horaţiu Potra, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare a banilor.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au pus sechestru asigurător pe conturile şi bunurile mercenarului Horaţiu Potra, potrivit News.ro. Într-un dosar de evaziune fiscală, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare a banilor. Măsura vizează peste 24 milioane de lei, aproape 30 de kilograme de aur, un imobil din Bucureşti şi 11 imobile şi apartamente din Sibiu.

Potrivit anchetatorilor, suspectul este acuzat că s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale pentru veniturile de peste 72 de milioane de lei obţinute între iunie 2023 şi noiembrie 2024 din prestarea, în Congo, a unor servicii de management al securităţii.

Veniturile respective ar fi fost transferate ulterior, prin circuite comerciale şi financiare fictive, în conturile personale sau ale unor entităţi juridice, înregistrate în Emiratele Arabe Unite.

Astfel, spun procurorii, a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de aproape 1,5 milioane de euro.

Un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție mai arată că suspectul ar fi delapidat 12,2 milioane de lei din patrimoniul unei societăți pe care o administra, prin contracte fictive de consultanță.

În dosar există alți trei suspecți.

Al doilea suspect, un cetățean nerezident în România, este acuzat de evaziune fiscală pentru nedeclararea a 44,9 milioane de lei obținute din aceleași activități în Congo, generând un prejudiciu de 4,5 milioane de lei.

Al treilea și al patrulea suspect sunt acuzați de complicitate la evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani, facilitând circuitele fictive prin semnarea de contracte false și gestionarea unor firme din Emiratele Arabe Unite.

Cine este Horațiu Potra

​Fost luptător în Legiunea Străină și mercenar, actual patron de firmă de securitate și consilier local la Mediaș, Horațiu Potra a revenit în atenția publicului odată cu ascensiunea lui Călin Georgescu, fost candidat la președinția României.

S-a vorbit despre el în spațiul public, prima oară, în 2010 după ce a fost implicat într-un caz de trafic de droguri investigat de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terosirm (DIICOT). La percheziții, autoritățile au descoperit în posesia lui un arsenal militar impresionant, inclusiv un pistol încărcat dosit sub pernă.

Potra a fost acuzat de trafic de droguri, însă ulterior a fost achitat de aceste acuzații.

Cel care a coordonat acțiunea, fostul comisar Traian Berbeceanu, a declarat pentru Evenimentul Zilei că armele găsite erau de tipul celor care ar putea fi folosite de o celulă teroristă într-un act terorist.

El l-a caracterizat pe Potra ca „un om extrem de periculos”.

În trecut, în 2012, o investigație realizată de RISE Project a dezvăluit legături financiare între Horațiu Potra și Biserica Ortodoxă Română (BOR).

Conform investigației, Potra ar fi direcționat fonduri către BOR, inclusiv către înalți prelați precum ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Se presupune că o parte din aceste sume ar fi provenit din afaceri ilicite, inclusiv din comerțul cu diamante și arme în Africa, a scris Rise Project.

În 2020, numele lui Potra apare iarăși, tot într-o investigație Rise Project, de data aceasta în legătură cu o tentativă de răpire a unui director Romgaz, care nu îi acordase lui Frank Timiș (om de afaceri român), un contract strategic.

Mult mai mult s-a vorbit despre el în februarie 2024, când doi români, foști militari, au fost uciși în Republica Democrată Congo în timpul unor atacuri ale rebelilor.

După evenimentele ce au urmat încercării de destabilizare a ordinii publice, de pe 8 decembrie 2024, când Potra a fost oprit de poliție în timp se îndrepta spre București cu alți 20 de bărbați, Horațiu Potra a revenit în atenția publică ca apropiat al lui Călin Georgescu.

Horațiu Potra este cercetat în mai multe dosare penale, fiind acuzat de:

  • instigare la violență. În martie 2025, autoritățile au deschis un dosar penal pentru instigare, după ce Potra ar fi transmis mesaje audio prin care îndemna oamenii să vină în București cu arme, pe fondul respingerii candidaturii lui Călin Georgescu la președinție;
  • nerespectarea regimului armelor și munițiilor. În februarie 2025, în urma unor percheziții, s-au descoperit arme și muniții deținute ilegal de către Potra și apropiații săi
  • evaziune fiscală și spălare de bani. În aceeași perioadă, Potra a fost suspectat de implicare în activități de evaziune fiscală și spălare de bani, fiind efectuate percheziții la firmele sale. ​
  • acțiuni împotriva ordinii constituționale. Procurorii susțin că Potra și grupul său de mercenari intenționau să se infiltreze în protestele organizate după anularea alegerilor prezidențiale, pentru a crea haos.

​Horațiu Potra a fost dat în urmărire internațională de către Poliția Română, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a emis, pe 28 februarie 2025, un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele său, în dosarul în care este acuzat de acțiuni împotriva ordinii constituționale, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și nerespectarea regimului materiilor explozive. ​

De asemenea, fiul său, Dorian Potra, și un nepot, Alexandru Cosmin Potra, au fost dați în urmărire internațională pentru infracțiuni similare.

Îți mai recomandăm Armata Paralelă Română – De la mercenarul Horațiu Potra, la generalii în rezervă care susțin mișcări legionare

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.