Pe 8 iulie 2025, societatea civilă din Rusia a primit o nouă lovitură prin anunțul dizolvării Golos, principala organizație independentă de monitorizare a alegerilor din țară. Decizia face parte din campania Kremlinului de a reduce la tăcere disidența, de a elimina supravegherea independentă și de a consolida controlul asupra vieții politice înaintea viitoarelor alegeri, scrie RFE/RL.
Golos, considerată cea mai credibilă organizație de monitorizare a alegerilor din Rusia, a anunțat pe site-ul său că este forțată să se dizolve după ce co-președintele său, Grigory Melkonianț, a fost condamnat la cinci ani de închisoare.
Un tribunal din Moscova a pronunțat sentința în mai, găsindu-l vinovat de gestionarea activităților unei organizații „indezirabile”, o acuzație pe care Golos o consideră motivată politic.
„Verdictul nu ne lasă altă opțiune”, a declarat organizația, avertizând că continuarea activității ar expune membrii și chiar cetățenii obișnuiți care solicită consiliere juridică la riscul urmăririi penale.
De-a lungul existenței sale, Golos a documentat mii de presupuse încălcări ale procesului electoral, a pregătit observatori voluntari și a luptat pentru respectarea garanțiilor constituționale ale Rusiei privind alegeri libere și corecte.
Proiectul său „Harta Încălcărilor”, recunoscut pe scară largă, a oferit un nivel fără precedent de transparență în timpul campaniilor electorale, ceea ce a transformat organizația într-o țintă pentru autorități într-un sistem tot mai intolerant față de supravegherea independentă.
Melkonianț a fost arestat în august anul trecut și acuzat de legături cu Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO), desemnată „indezirabilă” de Rusia în 2021.
Golos a negat orice afiliere cu ENEMO, afirmând că acuzațiile sunt o încercare de a criminaliza munca sa civică.
„Arestarea și încarcerarea prietenului și colegului nostru au avut un singur scop: să facă Golos să tacă”, a precizat organizația.
După ce instituțiile media independente au fost închise, liderii opoziției închiși sau exilați și ONG-urile etichetate drept „agenți străini” sau „indezirabile”, spațiul pentru activism și disidență în Rusia este aproape inexistent.
Dizolvarea Golos marchează un nou moment de regres.
Fondatorii organizației au reamintit rușilor că misiunea lor nu a fost niciodată despre politică partizană, ci despre apărarea drepturilor constituționale ale alegătorilor.
„Monitorizarea alegerilor nu este activism politic”, au declarat aceștia, este un mijloc de apărare a ordinii constituționale a Rusiei și a drepturilor garantate cetățenilor de stat”.
Revocarea cetățeniei lui Kisîiev: o altă lovitură pentru opoziție
În aceeași zi în care Golos și-a anunțat închiderea, Dmitri Kisîiev, fostul manager de campanie al politicianului liberal Boris Nadejdin la alegerile prezidențiale, a dezvăluit că Rusia i-a revocat cetățenia.
Kisîiev, care a obținut cetățenia rusă în 2014 după anexarea Crimeei de către Moscova, a publicat pe Telegram un document al Serviciului Federal de Securitate (FSB) care citează „acțiuni care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale” drept motiv al deciziei.
„Această decizie vine exact în momentul în care planific activ o campanie pentru Duma de Stat – întâlnesc oameni, discut planuri, caut candidați”, a scris Kisîiev. „Este clar o decizie politică”.
Strategul a relatat că a primit notificarea FSB după ce a fost reținut pe o stradă din Tomsk, în timp ce se îndrepta spre o sesiune de instruire.
Kisîiev a colaborat recent cu partidul centrist „Oameni Noi” și a menținut legături cu Nadejdin, care a lansat o rară provocare liberală împotriva președintelui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din 2024.
În 2023, Putin a semnat o lege care permite autorităților să revoce cetățenia naturalizată a persoanelor considerate o amenințare la adresa securității naționale.
Deși cei lipsiți de cetățenie pot, teoretic, să solicite din nou cetățenia după trei ani, criticii susțin că această măsură este un instrument puternic pentru represalii politice.
Organizațiile pentru drepturile omului și guvernele occidentale acuză de mult timp Moscova că elimină sistematic ultimii reprezentanți ai vieții civice independente.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.