Rusia. Amnesty International, desemnată „organizație indezirabilă”

Organizație de protejare a drepturilor omului, Amnesty international, a fost declarată „indezirabilă” în Rusia.

Procurorul general al Rusiei a transmis că organizația Amnesty International a fost declarată „organizație indezirabilă” în Rusia. Motivul invocat de magistrat a fost că organizația ar fi „centrul pregătirii proiectelor rusofobe globale”.

În replică, reprezentanții Amnesty Internațional au spus că organizația își va intensifica eforturile de a expune încălcările drepturilor omului în Rusia.

Amnesty mai transmite că măsura anunțată de autoritățile din Rusia face parte dintr-un efort mai larg al guvernului „de a reduce la tăcere disidența și de a izola societatea civilă”.

„Autoritățile se înșeală profund dacă cred că, etichetând organizația noastră ca fiind «indezirabilă» vom opri munca noastră de documentare și expunere a încălcărilor drepturilor omului. Dimpotrivă", a declarat secretarul general al AI, Agnes Callamard, într-un comunicat.

„Nu vom ceda amenințărilor și vom continua să lucrăm pentru a ne asigura că oamenii din Rusia se pot bucura de drepturile omului fără discriminare”, mai arată documentul.

Procurorul general al Rusiei a acuzat, de asemenea, Amnesty că „face tot posibilul” pentru a ajuta la intensificarea confruntării militare, inclusiv justificarea „crimelor neonaziștilor ucraineni”.

Kremlinul a susținut în mod repetat și fals că Ucraina este condusă de grupuri „naționaliste radicale” și neonaziste și folosește această acuzație ca pe unul dintre motivele pentru care a lansat invazia pe scară largă din februarie 2022.

Legea rusească a „organizațiilor indezirabile”, adoptată în 2015, este o reglementare privind organizațiile care primesc finanțare din surse străine.

Rusia susține că organizațiile care primesc finanțare din exterior sunt o amenințare la adresa securității naționale a țării. Cu toate acestea, experții spun că este doar o încercare a autorităților ruse de a reprima orice voce care nu se aliniază cu opiniile Kremlinului.

Zeci de instituții media, organizații implicate în activități politice, culturale și educaționale, de sprijin pentru instituții democratice, precum și organizații religioase au fost incluse pe listă în ultimii ani.

În ianuarie 2024, inclusiv RFE/RL a fost plasată pe această listă.

Cetățenii ruși riscă până la cinci ani de închisoare dacă cooperează cu organizații „indezirabile” sau dacă ajută la finanțarea lor în Rusia.

Desemnarea Amnesty vine la trei ani după ce autoritățile ruse au blocat accesul la site-urile sale în Rusia și au anulat înregistrarea biroului organizației din Moscova.

Organizația internațională de apărare a drepturilor omului afirmă că desemnarea pune în pericol de urmărire penală a organizațiilor partenere din Rusia și a susținătorilor individuali, jurnaliștii, alte persoane care lucrează cu organizația sau sunt văzute ce autorități ca susținătoare ale organizației.

Îți mai recomandăm Raport Amnesty International | Deținuții ruși antirăzboi, privați de legătura cu familiile lor

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.