Proteste la Ministerul Finanțelor și la cel al Fondurilor Europene împotriva măsurilor de austeritate

Sute de sindicaliști din Ministerul Finanțelor și ANAF au protestat în fața Ministerului Finanțelor. 10 iulie 2025.

Sute de sindicaliști din Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), afiliați la Federația Sindicatelor „Solidaritatea”, au protestat joi, 10 iulie 2025, în fața Ministerului Finanțelor, față de măsurile de austeritate asumate de Guvernul Bolojan în Parlament.

Protestatarii au folosit vuvuzele și au afișat pancarte cu mesaje precum „Taxați capitalul și marile proprietăți, nu lucrătorii!” și „N-ai carte, n-ai parte!”, transmite Agerpres.

O delegație a Blocului Național Sindical (BNS), condusă de președintele Dumitru Costin, a intrat la discuții cu ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

BNS a stabilit un calendar al protestelor în fața instituțiilor publice unde organizația are membri.

Prima acțiune a avut loc la Ministerul Finanțelor, cu participarea liderilor și membrilor de sindicat din alte domenii din București, precum și a lucrătorilor BNS din sectorul bugetar.

Conform calendarului, vineri, 11 iulie, protestele se vor muta în fața Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

În timpul protestului, Dumitru Costin a criticat dur măsurile guvernamentale, acuzând autoritățile că țintesc doar persoanele vulnerabile, fără a aborda evaziunea fiscală sau marile corporații.

„Guvernanții [...] nu atacă zonele de mare evaziune. Sunt aici reprezentanți din Ministerul de Finanțe și din ANAF. Știți bine câtă protecție există politică și diplomatică pentru corporații în această țară. Știți bine de câte ori vi s-au interzis sau vi s-au stopat controale”, a declarat Costin.

Costin a promis că săptămâna viitoare va prezenta informații despre modul în care populația este „jefuită” prin facturile de energie electrică, criticând liberalizarea pieței energiei și lipsa exploatării resurselor proprii.

Salariile din sectorul public, inclusiv cele ale angajaților ANAF și Ministerului Finanțelor, vor fin înghețate până la sfârșitul anului 2026. De asemenea, vor fi reduse sau eliminate sporuri, ceea ce poate duce la scăderea veniturilor nete ale angajaților.

A noua zi de proteste la MIPE

În același timp, zeci de angajați ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) au protestat joi, pentru a noua zi consecutiv, față de măsurile de austeritate care reduc veniturile specialiștilor din instituție.

Carmen Maican, președintele Sindicatului „MIPE Normalitate”, a declarat că măsurile anunțate de guvern sunt „o mazilire a celor ce aduc performanță”.

Proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, asumat luni de Guvern în Parlament, prevede, printre altele, reducerea majorării salariale pentru personalul implicat în proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile sau rambursabile, de la până la 50% la până la 35%.

Guvernul Bolojan și-a asumat luni răspunderea în Parlament pentru un pachet de măsuri fiscale care include creșteri de taxe (TVA, accize, impozitul pe dividende), reduceri de cheltuieli și măsuri de disciplină financiară, cu scopul de a reduce deficitul bugetar și a stabiliza finanțele publice.

Îți mai recomandăm Noi proteste față de măsurile Guvernului. Grindeanu (PSD) critică o parte dintre măsuri: Să se țină cont mai mult de propunerile noastre

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.