Ce se întâmplă la Spitalul regional Craiova? Plângeri la DIICOT, DNA și o acuzație privind proiectarea greșită

Imagine de pe şantierul spitalului regional Craiova, singurul unde a fost semnat contractul de execuţie a lucrărilor principale, de ridicare a clădirii.

Lucrările la spitalul regional din Craiova au început în condițiile în care proiectarea iniţială a viitorului imobil ar fi conţinut mai multe erori la structura de rezistenţă. Dincolo de asta: responsabilii de construcția celor trei spitale regionale din țară au sesizat DNA și DIICOT.

Cele trei spitale regionale pe care diversele guvernări le-au promis constant de aproape 20 de ani – la Iaşi, Cluj şi Craiova – ar urma să fie cele mai moderne unităţi medicale din ţară.

Fiecare este gândit cu peste 800 de paturi, tehnică medicală de ultimă generaţie, heliport şi ar trebui să poată trata peste 350.000 de pacienţi. Toate trei costă în total peste două miliarde de euro şi ar trebui să fie gata în 2028.

După decenii de promisiuni, în 2024 la toate trei spitalele au fost excavate primele cupe de pământ, fiind inaugurate lucrările incipiente – defrişări, consolidări, săpătura generală – încheiate între timp.

În paralel, au fost lansate licitaţiile pentru lucrările efective, de construcţie a clădirilor, cu dotările de bază. Valoarea contractelor variază între 360 de milioane de euro și 400 de milioane de euro.

La Cluj şi Iaşi licitaţiile nu au fost încă adjudecate definitiv, din cauza contestaţiilor.

În schimb, la spitalul regional din Craiova, unde a fost semnat contractul pentru lucrările principale şi a fost emis şi ordinul de începere a lucrărilor, au apărut alt gen de probleme.

Proiectul pe baza căruia a fost emisă în 2024 autorizaţia de construire a spitalului ar fi conţinut erori de proiectare la structura de rezistenţă a unităţii medicale.

Un deputat cere o anchetă a Corpului de Control

Informaţia a fost făcută publică, recent, de deputatul Emanuel Ungureanu (USR), care a postat pe Facebook un document al Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), în care erau înşirate toate neconformităţile.

Spitalul a primit autorizaţie de construire din partea Primăriei Craiova, deşi „conţinea grave erori de proiectare”, a reclamat Ungureanu, criticând vehement conducerea ANDIS, dar şi pe fostul ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila (PSD).

Deşi a lansat o tiradă de acuzaţii la adresa conducerii şi funcţionării Agenţiei care coordonează spitalele regionale, paradoxal, documentul care vorbeşte de erorile de proiectare dezvăluit de Ungureanu, este semnat chiar de preşedintele instituţiei, Mihai Daniel Pavel.

În document, în fapt o notă internă, Pavel face mai multe observaţii, raportate la exigenţele de bază privind proiectarea. Susţine, în expunerea respectivă, că din soluţia tehnică a proiectantului lipsesc anumite calcule de rezistenţă, impuse de normativele de proiectare din România, dar şi specificul de spital.

În lipsa acestora, în cazul unor cutremure majore, „se vor dezvolta zone plastice extinse în elementele structurale ce vor necesita reparaţii post-cutremur ce vor conduce cel mai probabil la oprirea funcţiunii de spital pentru o anumită perioadă de timp”, arăta preşedintele ANDIS.

Ungureanu a postat şi un document din aprilie 2025, cu un răspuns al fostului ministru Alexandru Rafila, la o informare din partea lui Mihai Pavel, cu privire la aspecte legate de toate cele trei spitale regionale.

Lucrările incipiente, inclusiv săpătura pentru viitoarele clădiri ale spitalelor regionale, au fost finalizate în acest an, la toate cele trei unităţi.

Fostul ministru menţiona în text că, din informarea respectivă rezultă că pot exista neconformităţi şi ilegalităţi şi îl îndemna pe acesta să se adreseze organelor în drept.

Între timp, deputatul Ungureanu a sesizat el însuşi DIICOT.

La rândul său, preşedintele ANDIS a făcut o plângere la DNA, dar spune, pentru Europa Liberă, că nu se referă la aspectele tehnice de la Craiova, ci la aspecte mult mai ample şi neconformităţi procedurale legate de toate cele trei unităţi medicale.

Din această perspectivă, crede el, alăturarea de către Ungureanu a documentului cu problemele tehnice indentificate chiar de Mihai Pavel, la spitalul regional Craiova şi adresa transmisă de ministrul Alexandru Rafila ar reprezenta „o mistificare” din partea parlamentarului.

A subliniat că documentele prezentate de deputat ar fi fost sustrase din biroul Serviciul Juridic, nefiind încă clar cum.

Între timp, deputatul USR a făcut, marţi 9 iulie, o interpelare adresată premierului Ilie Bolojan, în care l-a informat că a depus o plângere la DIICOT, i-a adresat mai multe întrebări şi i-a solicitat o anchetă a Corpului de Control a primului-ministru cu privire la ANDIS.

În interpelarea, pe care Ungureanu a transmis-o şi Europei Libere, acesta spune că la Agenţie s-a constituit un grup infracţional organizat, că contractul pentru spitalul regional Craiova s-ar fi semnat fără o acoperire bugetară, dar şi scurgerea de informaţii confidenţiale, aspecte pe care le-ar fi inclus şi în plângerea către DIICOT.

Între timp, noul ministru al Sănătăţii, a anunţat că joi va avea o întâlnire la sediul ministerului cu reprezentanţii ANDIS, pentru a lămuri controversele vehiculate în spaţiul public.

Îți mai recomandăm Start și apoi pauză pentru spitalele regionale: licitație de 360 de milioane de euro, contestată. Președintele Agenției, schimbat

Anterior, în 4 iulie, Snoop a publicat o investigaţie din care reiese că la scurt timp după numirea în funcţie, în ianuarie 2025, preşedintele Mihai Pavel le-ar fi cerut angajaţilor să îi transmită pe stick documentaţiile licitaţiilor de la cele trei spitale regionale, inclusiv unele care ar fi confidenţiale.

De asemenea, publicaţia semnalează şi aspecte controversate legate de doi consilieri pe care Pavel i-a cooptat alături (neremuneraţi) şi care i-au fost colegi în Regia de apă Judeţeană Constanţa (RAJA), care a fost condusă multă vreme de Felix Stroe (PSD), aminteşte Snoop.

Mihai Pavel spune pentru Europa Liberă că la data instalării sale licitaţiile de la două din cele trei spitale erau deja atribuite (cea de la Iaşi fiind între timp contestată, n.r.), că documentaţiile făceau parte din procesul de achiziţie publică şi că le-a cerut în calitate de preşedinte al agenţiei care conduce instituţia. Nu ar fi interferat în niciun fel cu evaluările Comisiilor de licitaţii, mai spune.

Despre cei doi consilieri, Ion Preda (73 ani), despre care Snoop scrie că este general fost şef al SRI Constanța, și Mihai Bărbuliceanu (70 de ani), fost şef al Partidului Socialist Român, şeful ANDIS spune că i-a cooptat datorită competenţei lor pe proiecte mari, dublată de buna colaborare anterioară.

Sunt sau nu probleme de proiectare la Craiova?

Într-un răspuns amplu transmis Europei Libere, preşedintele ANDIS, Mihai Pavel a explicat că a identificat problemele tehnice de la spitalul regional Craiova la scurt timp după instalarea sa în funcţie, prin prisma formaţiei sale de inginer, cu experienţă în implementarea proiectelor cu fonduri structurale.

Pavel a fost numit în funcţie pe 20 ianuarie 2025, pe o perioadă interimară de şase luni.

Pe 20 iulie îi expiră mandatul, dar ar urma să conducă în continuare instituţia, ca vicepreşedinte interimar, postul de preşedinte urmând să fie scos la concurs, potrivit legislaţiei.

Amintim, contractul pentru proiectarea spitalului regional Craiova a fost semnat în 2022, cu o asociere turco-română, formată din companiile N.K.Z Mimarlik Muhendislik şi Popescu & Co., pentru aproximativ 6 milioane de euro (30 de milioane de lei).

A fost finalizată în cursul anului 2024, fiind recepţionată de Direcţia de implementare proiecte din ANDIS în august a aceluiaşi an.

În ianuarie 2025, Primăria Craiova a emis autorizaţia pentru construcţia efectivă – pachetul principal de lucrări. Contractul a fost câştigat de o asociere de constructori români, în frunte cu Erbaşu, pentru aproximativ 360 milioane de euro (1,8 miliarde de lei).De precizat că pentru spitalele regionale, ANDIS are încheiat contract de asistenţă tehnică cu Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Mihai Pavel spune că a constatat intempestiv problemele la proiectarea structurii de rezistenţă la spital, nefiind foarte greu de depistat de cineva cu cunoştinţe în domeniu.

Ulterior, a cerut clarificări, atât din partea personalului ANDIS care a făcut recepţia, cât şi a proiectantului, supervizorului şi a experţilor BEI.

Toţi aceştia au fost prezenţi la o şedinţă convocată de noul preşdinte, în 17 februarie.

Reprezentanţii proiectantului „au afirmat și și-au asumat că proiectul este perfect și nu are vicii, iar impactul financiar pentru calculele suplimentare solicitate de mine este 0 (zero)”, spune el.

El susţine că problemele pe care le-a constat sunt „reprezentate de date incomplete de calcul/analize, lipsuri în documentație, nu deficiențe de proiectare care pot compromite construirea clădirii, dar care pot conduce la cheltuieli materiale suplimentare pentru care urmează determinarea responsabilităților, dacă va fi cazul.”

„Nu cade clădirea, cum se spune în construcţii, dar în cazul unei catastrofe s-ar putea să trebuiască oprită funcţionarea. Or de spitale e nevoie cel mai mult în astfel de situaţii”, afirmă el.

Pe lângă lipsa unor calcule suplimentare pentru structura de rezistenţă, a constatat şi lipsa unor elemente complementare pentru execuţie, precum armătura de repartiție în plăci, piese speciale privind tehnologia de execuție.

Mihai Pavel susţine că constatările sale au fost semnalate şi de experţii BEI, încă din septembrie 2023, însă nu i-ar fi fost aduse la cunoştinţă de responsabilul de proiect.

El a iniţiat o anchetă internă, pentru a vedea cum a fost posibilă recepţionarea proiectului de către Comisia din subordinea Direcţiei Implementare şi Monitorizare Proiecte, în august 2024, fără a fi observate deficienţele.

Conform informaţiilor Europei Libere, proiecutul a trecut însă şi prin filtrul experţilor verificatori, care nu ar fi constatat neconformităţi, cel puţin nu unele majore. De asemenea, analiza tehnică a preşedintelui ANDIS nu reprezintă în sine o expertiză.

Totuşi, între timp, după şedinţa din 17 februarie 2025, Pavel a dispus măsuri de remediere din partea proiectantului şi a fost emisă dispoziţie nouă de şantier, cu modificările operate, către constructori.

„Majoritatea problemelor au fost rezolvate, foarte puţine mai trebuie corectate”, spune preşedintele ANDIS.

Între timp, pentru a nu mai exista probleme similare pe viitor, a fost cerută o expertiză BEI, care ar urma să fie gata până la finalul lunii iulie 2025.

Îți mai recomandăm 2024 – anul în care spitalele regionale au intrat în șantier, după decenii de promisiuni

Pavel mai adaugă că responsabilitatea privind neconformităţile nu au revenit Primăriei Craiova, care a emis autorizaţia de construire, ci propriei Direcţii de Implementare Proiecte, din cadrul ANDIS.

Fosta şefă a acestei Direcţii, Cristina Gafton, nu a dorit să ofere o poziţie cu privire la situaţia semnalată la spitalul regional din Craiova, motivând că nu mai lucrează în prezent în agenţie.

Ea a fost transferată, prin detaşare, într-o altă structură a Ministerului Sănătății. De asemenea şi fostul manager de proiect al spitalului Craiova, a părăsit instituţia.

„Există răspunsuri făcute la acele detalii de execuţie, prin note explicative, din partea tuturor celor implicaţi, de la responsabilul de contract la managerul de proiect. Proiectantul a remediat problemele”, a spus Cristiana Gafton.

Europa Liberă a încercat să îl contacteze pe fostul ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, pe acest subiect, dar nu ne-a răspuns. Am făcut o solicitare de informaţii şi către Ministerul Sănătăţii, al cărui răspuns îl vom publica atunci când îl vom primi.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.