Șeful delegației OSCE care urmărește alegerile din România: „Luni vom prezenta concluziile preliminare”

Șeful misiunii OSCE/ODIHR de observare a alegerilor din România, Eoghan Murphy.

Șeful misiunii OSCE/ODIHR de observare a alegerilor din România, Eoghan Murphy, a făcut primele declarații în timpul desfășurării alegerilor, la patru ore după deschiderea urnelor. El spune că urmează un raport despre alegeri care va fi publicat luni.

El a vizitat secția de votare de la Liceul Teoretic Bilingv „Miguel de Cervantes” din București, unde a mers pentru a vedea cum se desfășoară procesul electoral.

„Am venit la invitația statului român, avem 13 membri în echipa de bază și 22 de observatori în teritoriu. Suntem cu delegația parlamentarilor, iar mâine (n.r. luni) la ora 15:00 vom prezenta concluziile preliminare ale alegerilor din România”, a declarat Murphy.

El a anunțat și că experții misiunii OSCE din teritoriu s-au întâlnit cu personalul care se ocupă de procesul electoral, cu politicieni și cu jurnaliști.

„Vom fi prezenți până la finalul alegerilor prezidențiale și vom prezenta un raport final care este posibil să includă și recomandări”, a mai declarat șeful misiunii de observare.

Observarea internaţională a alegerilor este o misiune comună a Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) şi a Adunării Parlamentare OSCE (AP OSCE), se arată în comunicat.

Într-un raport intermediar care vizează doar prima jumătate a campaniei electorale (24 martie – 15 aprilie 2025), reprezentanții delegației OSCE au descoperit mai multe probleme. Europa Liberă a analizat documentul care prezintă problemele descoperite:

  • Anularea alegerilor din 2024 nu a fost suficient justificată. Experții cred că această situație poate afecta încrederea publicului în unele instituții ale statului.
  • Modul în care e modificată legea electorală poate submina securitatea juridică. O ordonanță de urgență a guvernului, adoptată fără consultare publică, a adus schimbări legii electorale cu mai puțin de patru luni înainte de ziua alegerilor.
  • Finanțarea netransparentă a presei. Raportul arată că finanțarea extinsă a conținutului media de către partide subminează independența jurnalistică.
  • Lipsa de transparență a Biroului Electoral Central. BEC nu monitorizează „proactiv” platformele online, există o capacitate limitată de a detecta influențe străine iar eliminarea conținutului online nu se face transparent și proporțional.
  • Probleme de finanțare a campaniilor. Mai mulți candidați au suportat cheltuieli de publicitate înainte de perioada electorală.


Îți mai recomandăm Problemele semnalate de OSCE în campania prezidențială din România: transparența BEC, finanțarea campaniei sau lipsa marcajelor electorale

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.