Nicușor Dan a mai declarat, referitor la posibilitatea ca PSD să meargă în opoziție, că oamenii politici au responsabilitatea să se angajeze să rezolve problemele societății și nu să dezerteze, scrie Agerpres.
„În momentul acesta, societatea are o dificultate fiscală și atunci responsabilitatea, în opinia mea, a fiecăruia dintre noi trebuie să fie să ne angajăm, nu să dezertăm. Să ne angajăm ca să rezolvăm această problemă pe care societatea o are. Ăsta este rolul politicii”, a adăugat el.
Întrebat, sâmbătă, când va începe negocierile cu partidele pentru formarea guvernului, Nicușor Dan a răspuns că marți.
Întrebat ce ar alege între a pune un premier de la PSD sau a avea un guvern minoritar cu PSD în opoziție, Nicușor Dan a spus că acestea nu sunt singurele două ipoteze.
„Eu îmi doresc foarte mult un guvern care să fie stabil. Și nu că îmi doresc eu – este, din nou, o chestiune economică. În momentul în care proiectezi stabilitate, ratele dobânzilor la care România e obligată să se împrumute vor fi mai mici, investitorii vor avea o mai mare intenție, stabilitate, de a veni în România, pentru că nu vor avea temerea că guvernul minoritar poate să cadă peste patru luni sau peste opt luni”, a explicat președintele ales.
De aceea cred că este important să avem un guvern cu majoritate în Parlament. Și, din nou, cred că e un gest de responsabilitate pentru toate partidele să dorească să scoată România din situația asta”, a adăugat președintele ales.
Pentru a avea un guvern validat în Parlament, este nevoie de minimum 233 de voturi.
O coaliție formată numai din PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale ar putea ajunge la maximum 179 de parlamentari, insuficientă pentru o majoritate. Astfel, susținerea PSD este esențială pentru a asigura o majoritate solidă de 301 parlamentari.
Direcția în care vrea să meargă PSD e deocamdată neclară. În partid au loc discuții legate de direcția în care ar trebui să meargă, la guvernare sau în opoziție.
Există două opțiuni principale: un guvern de coaliție largă cu toate cele patru partide pro-occidentale (PNL, USR, UDMR, PSD) sau un guvern minoritar susținut de PSD, dar fără participarea sa directă în guvernare.
Guvernul minoritar ar fi însă o variantă mai puțin stabilă și mai dificilă de gestionat, necesitând susținerea PSD în Parlament fără a avea membri PSD în Executiv.
Discuțiile legate de formarea unui nou guvern se vor purta pe fondul unei situații economice dificile pentru România, care se confruntă cu un deficit bugetar uriaș și inflație ridicată.
Reducerea deficitului bugetar presupune posibile măsuri nepopulare și urgente luate de noul guvern.
La aceste dificultăți se adaugă și timpul relativ scurt disponibil pentru negocieri. Nicușor Dan a estimat că discuțiile pentru formarea guvernului se vor întinde pe 3-4 săptămâni.
Deși președintele ales a spus că l-ar prefera pe Ilie Bolojan în funcția de premier, PSD este partidul din parlament cu cele mai multe locuri. Dacă PSD va insista să numească premierul, negocierile s-ar putea confrunta cu și mai multe dificultăți.
Președintele ales, Nicușor Dan, își va prelua oficial mandatul de președinte al României, luni, 26 mai, într-o ceremonie desfășurată la Palatul Cotroceni.
Îți mai recomandăm PSD, între intrarea la guvernare și opoziția confortabilă. Ce spun liderii partiduluiEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.