Controalele la frontier fac parte dintr-o linie politică mai dură față de migrație după ce guvernul premierului Donald Tusk a supraviețuit recent unei moțiuni de cenzură iar, în plan intern, s-au intensificat presiunile, mai ales din partea grupurilor de extremă dreapta, care acuză Germania că ar transporta migranți pe teritoriul polonez.
Ministrul de Interne, Tomasz Siemoniak, a declarat duminică, în cadrul unei conferințe de presă: „Migrația ilegală este pur și simplu o infracțiune”.
Acesta a subliniat că doar autoritățile statului, cum ar fi polițiștii de frontieră, sunt autorizate să verifice vehiculele, făcând referire și la apariția unor așa-numite „patrule ale cetățenilor” lansate de activiști de extremă dreapta.
Controalele au fost introduse pentru o perioadă inițială de 30 de zile, dar autoritățile nu exclud o prelungire. Frontiera de 467 de kilometri cu Germania este monitorizată în 52 de puncte de trecere, în timp ce granița de 104 kilometri cu Lituania este verificată în 13 puncte.
La frontiera cu Germania, în punctul Krajnik Dolny, ofițerii de frontieră au început să oprească vehiculele, în special pe cele cu plăcuțe germane.
Premierul Donald Tusk a înăsprit politicile împotriva imigrației ilegale.
Camioanele nu sunt verificate, dar autoturismele, autobuzele și microbuzele cu mai mulți pasageri, precum și vehiculele cu geamuri fumurii, sunt supuse unor controale sporite. Pietonii sunt verificați frecvent.
În prima zi de controale, au fost mobilizați aproximativ 800 de polițiști de frontieră, 300 de ofițeri de poliție, 200 de jandarmi și 500 de membri ai organizațiilor voluntare de securitate internă, au anunțat autoritățile de la Varșovia
Măsurile guvernului polonez vin după ce cancelarul german, Friedrich Merz, a ordonat consolidarea controalelor la frontiere și a început să returneze solicitanți de azil în Polonia.
„Polonia și Germania sunt în contact strâns pentru a menține impactul controalelor la frontieră cât mai scăzut posibil”, a declarat recent Merz.
Din 8 mai până în prezent, Germania a refuzat intrarea a circa 1.300 de persoane venite din Polonia, dintre care aproximativ 10% au implicat cereri de azil. Această politică este considerată deosebit de controversată în Polonia, mai ales în contextul sensibilizării opiniei publice cu privire la migranți.
Context social tensionat în Polonia
Sentimentul public din Polonia față de migranți s-a radicalizat în urma unor incidente violente.
În iunie, o femeie de 24 de ani a fost ucisă în Torun de un cetățean venezuelean, iar sâmbătă seara un bărbat polonez a fost ucis într-o încăierare în Nowe, incident în care un columbian este suspectat. Poliția a arestat 13 persoane, inclusiv 10 columbieni.
Aceste evenimente au alimentat proteste naționaliste, culminând cu un marș de aproximativ 10.000 de persoane în memoria tinerei ucise.
În același timp, organizațiile pentru drepturile omului condamnă inițiativele grupurilor de civili care acționează împotriva imigranților fără mandate legale.
„Acțiunile acestor grupuri autoproclamate sunt rezultatul unei narațiuni politice radicalizante care prezintă migrația ca pe o amenințare, care alimentează temerile sociale și neîncrederea în instituțiile statului”, a transmis Fundația Helsinki pentru Drepturile Omului.
Polonia, Germania și Lituania sunt membre ale spațiului Schengen, care permite călătoria fără pașaport între statele participante. Cu toate acestea, UE permite reintroducerea temporară a controalelor la frontieră în caz de amenințări grave, cum ar fi cele la adresa securității interne.
Potrivit legislației europene, astfel de măsuri ar trebui să fie excepționale și limitate în timp.
În afară de Polonia și Germania, și alte state membre au impus măsuri similare în ultimele luni.
În iulie 2025, controalele interne la frontieră sunt active în următoarele țări: Germania (până pe 15 septembrie 2025), Franța (programată până la 31 octombrie 2025), Olanda (până pe 8 decembrie 2025), Austria, Danemarca, Suedia, Norvegia (toate active până la 11 noiembrie 2025), Italia, Slovenia (până la 18 decembrie, respectiv 21 decembrie 2025), Cehia (controale periodice).
Polonia a luat în ultimele luni mai multe măsuri împotriva imigrației. A suspendat temporar dreptul la azil la granița cu Belarus, măsură inspirată din experiența Finlandei, pentru a contracara abuzurile dreptului la azil de către migranți susținuți de regimurile din Belarus și Rusia.
De asemenea, Polonia a lansat o campanie de informare în țările de origine ale migranților care încearcă să intre ilegal în Polonia prin Belarus. De altfel, Polonia a instalat și un gard metalic la granița cu Belarus, supravegheat de soldați, grăniceri și drone.
Îți mai recomandăm „Fortăreața Europa”. În Uniunea Europeană se reînchid granițe și sunt reduse ajutoarele pentru azilanțiEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.