Parlamentul European a aprobat intrarea Bulgariei în zona euro începând de la 1 ianuarie 2026

Parlamentul European (PE) a votat pentru aderarea Bulgariei la zona euro.

Parlamentul European a votat pentru aderarea Bulgariei la zona euro a Bulgariei, țară care urmează să devină al 21-lea stat cu moneda oficială euro. Rapoartele Comisiei Europene și ale Băncii Centrale Europene au confirmat că țara îndeplinește toate criteriile de adoptare a monedei euro.

„Astăzi este cu adevărat o zi importantă pentru Bulgaria. Suntem pe punctul de a atinge un obiectiv strategic pentru țara noastră”, a declarat ministrul bulgar de Finanțe, Temenujka Petkova, înainte de întrunirea EcoFin de la Bruxelles.

Comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, a spus că este „o zi istorică” pentru Bulgaria.

„Este și o zi bună pentru Eurogroup și zona euro în ansamblu, deoarece aceasta întărește și mărește zona euro”, a spus comisarul european.

Ministrul bulgar de Finanțe, Temenujka Petkova, spune că Bulgaria își atinge un obiectiv strategic prin aderarea la moneda euro.

Un parcurs de 19 ani de la aderarea la UE

Parcursul Bulgariei către zona euro s-a desfășurat pe fundalul unei instabilități politice, cu șapte alegeri în trei ani, ultima rundă fiind în octombrie 2024.

Bulgaria voia să adopte euro mai devreme, însă Bruxelles-ul a considerat că inflația, unul dintre criteriile de aderare, era prea mare pentru a permite intrarea țării în zona euro.

În ciuda progreselor oficiale, societatea bulgară rămâne împărțită privind adoptarea euro.

Sondajele recente arată că aproape jumătate dintre bulgari se opun intrării țării în zona euro anul viitor. Observatorii atribuie scepticismul temerilor legate de creșterea prețurilor și de scădere a puterii de cumpărare.

Președintele Rumen Radev a propus chiar organizarea unui referendum pe această temă, dar propunerea a fost respinsă de parlament.

Your browser doesn’t support HTML5

Adoptarea monedei euro de către Bulgaria divizează opinia publică

Începând cu luna iunie, la Sofia și în alte orașe au avut loc manifestații împotriva aderării la euro și în favoarea păstrării monedei bulgare, leva. Partidele de extremă dreapta din opoziție au susținut politic această mișcare anti-euro.

Susținătorii introducerii monedei euro în Bulgaria insistă însă că această măsură va ajuta la dezvoltarea economiei țării și va consolida legăturile cu Occidentul, protejând-o de influența Rusiei.

Odată cu introducerea monedei euro, în 1999, doar o parte din țările UE au adoptat-o ca monedă națională, precum Austria, Germania, Franța, Italia sau Spania.

Zona s-a extins treptat cu următoarele țări cu țări precum Slovenia (2007) ori Estonia (2011), Letonia (2014), Lituania (2015) și Croația (2023).

Demonstrație împotriva aderării Bulgariei la zona euro. Sofia, pe 28 iunie 2025.

Ce urmează?

După 1 ianuarie 2026, salariile, pensiile și beneficiile sociale din Bulgaria vor fi plătite în euro, recalculate automat la cursul de schimb oficial.

Cursul de schimb oficial este de 1,95583 leva pentru 1 euro.

Bancnotele și monedele în leva vor fi schimbate gratuit și în cantități nelimitate în primele 6 luni de la introducerea monedei euro.

Ulterior, băncile pot introduce un comision de schimb, dar Banca Centrală va continua să facă schimburi fără taxă pe termen nelimitat.

Din 8 august 2025, toate prețurile din Bulgaria vor fi anunțate atât în euro, cât și în leva, iar această practică ca continua pe tot parcursul anului 2026.

Perioada de utilizare simultană a ambelor monede va fi de o lună, ianuarie 2026.

Toate conturile bancare în leva vor fi convertite automat în euro la cursul de schimb oficial și fără comisioane. Doar euro vor putea fi retrași din bancomate.

Romania a rămas în urmă

Și România și-a anunțat oficial intenția de a adopta moneda euro, iar primele planuri concrete au apărut în anii 2010-2015 și, mai recent, în perioada 2017-2020.

În 2017, România a început să pregătească Planul național de adoptare a monedei euro, iar în 2019 Guvernul a aprobat acest plan, care stabilea etapele tehnice necesare pentru adoptarea euro.

În martie 2020, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a anunțat oficial că România își propune să adopte euro în anul 2024, conform calendarului oficial la acel moment.

Pe parcurs, termenul a fost amânat de mai multe ori, iar în 2024 România și-a resetat oficial obiectivul pentru anul 2026, după ce anterior fusese amânat chiar până în 2029.

Amânarea aderării României la euro s-a produs din cauză că țara nu îndeplinește criteriile pentru adoptarea monedei unice europene.

Pentru a adopta euro, o țară trebuie să îndeplinească simultan cinci criterii stabilite prin Tratatul de la Maastricht:

  • Stabilitatea prețurilor: inflația să fie apropiată de cea a celor trei state membre cu cea mai scăzută inflație (maxim +1,5%);
  • Stabilitatea cursului de schimb: moneda națională trebuie să participe cel puțin doi ani în Mecanismul Cursului de Schimb II (ERM II) fără fluctuații semnificative;
  • Disciplina fiscală: deficitul bugetar să fie sub 3% din PIB;
  • Datoria publică: să nu depășească 60% din PIB;
  • Convergența ratelor dobânzilor pe termen lung: să fie apropiate de cele ale statelor cu inflație scăzută.


Articol redactat cu informații oferite de Serviciul Bulgar al RFE/RL și AP.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.