Printre cei inculpați se află și presupusul lider al rețelei, un italian reținut pe 5 februarie 2025, anunță Parchetul European într-un comunicat remis presei luni.
Membrii grupării au operat în România între 2019 și 2024 și au participat la licitații legate de construcția și reabilitarea sistemelor de distribuție a apei potabile și de canalizare din România prin intermediul a trei consorții italiene, fie ca asociați ai unor companii românești, fie ca terți susținători.
Două dintre consorțiile folosite de grupare aveau interdicție antimafia dată de autoritățile italiene, care le exclude de la obținerea de contribuții publice, conform Codului italian antimafia.
Cei trei indivizi au participat la 23 de licitații, în valoare de 300 de milioane de euro, finanțate de Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 și Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021-2027.
Ei au reușit să câștige 13 licitații provocând un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro.
Procurorii spun că, pentru a-și dovedi capacitatea financiară și experiența în proiecte similare, aceștia ar fi furnizat documente false, inclusiv bilanțuri contabile false care atestau că firmele italiene ar fi avut o cifră de afaceri medie anuală de peste 50 de milioane de euro.
În realitate, cifra de afaceri era de 30 de ori mai mică, spun anchetatorii EPPO.
De asemenea, au prezentat contracte false care atestau că au făcut lucrări în Irak.
Cazul a fost raportat către EPPO de autoritățile naționale în urma suspiciunilor de posibile nereguli grave și fraude. Ancheta s-a bazat pe sprijinul Structurii de Sprijin a EPPO din România și a Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.
EPPO a avertizat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România cu privire la riscul ridicat de fraudă în gestionarea fondurilor UE.
Nu este primul caz în care companii străine depun documente false pentru a obține contracte cu fonduri UE, spune EPPO. Din acest motiv, a recomandat consolidarea procedurilor de verificare pentru o mai bună protejare a intereselor financiare ale UE.
EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.
Îți mai recomandăm Parchetul European acuză un antreprenor român de fraudă cu bani UE. Prejudiciul e de 365.000 de euroEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI