Duminică dimineață, Papa Leon a făcut prima călătorie cu papamobilul, în piața Sfântul Petru, unde a fost ovaționat de mulțime, înainte de începerea Liturghiei solemne, care va marca și începutul oficial al pontificatului său.
Zâmbitor, Suveranul Pontif i-a salutat pe cei prezenți în piața din fața bazilicii Sfântul Petru.
Slujba, bogată în ritual şi simbolism, a fost programată de la ora Italiei 10:00 (11:00 ora României), în piaţa din fașa bazilicii - pentru eveniment, au fost luate măsuri de securitate sporite, notează agenția France Presse (AFP), citată de News.ro.
Cei care nu pot intra în piaţă pot urmări ceremonia pe ecrane gigant instalate pe Via dalle Conciliazione, principalul bulevard care duce la Vatican.
Americanul Robert Francis Prevost, în vârstă de 69 de ani, care a fost ales Papă pe 8 mai, după patru voturi ale Conclavului, va primi emblemele papale: pallium-ul – care este purtat pe umeri și care simbolizează păstorul care își îndemnă turma, așa cum papa îi păstorește pe credincioși, şi inelul pescarului, care devine inutilizabil după decesul fiecărui papă. Inelul, scrie AP, devine sigiliul oficial al lui Leon și amintește de chemarea lui Iisus către apostolul Petru de a-și arunca plasele de pescuit.
Predica Papei Leon, cu ocazia Liturghiei care marchează începerea pontificatului, ar trebui să dea tonul pontificatului său, la capătul unei prime săptămâni încărcate în care a făcut apel la pace, dialog şi mai multă justiţie socială.
Invitați la Vatican
Vicepreşedintele american JD Vance - ultimul lider care l-a întâlnit pe Papa Francisc, pe 20 aprilie, cu o zi înainte de moartea sa - se numără între invitați. La fel, secretarul de stat american Marco Rubio. Ambii oficiali americanai sunt catolici fervenţi.
Pe lista invitaților sunt și pe preşedinţii Ucrainei – Volodimir Zelenski, Israelului – Isaac Herzog, Nigeriei - Bola Ahmed Tinubu și al Perului - Dina Boluarte.
La evenimentul de la Vatican participă cancelarul german, Friedrich Merz, premierul francez, François Bayrou, cel italian, Giorgia Meloni, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Printre reprezentanții caselor regale care și-au anunțat prezența se numără Regele şi Regina Philippe şi Mathilde ai Belgiei, Felipe al VI-lea şi Letizia ai Spaniei şi prinţul Edward de Edinburgh.
Niciun papă nu a mai fost încoronat în cadrul unei slujbe de învestitură de la Paul al VI-lea, în 1963, până în prezent, iar evenimentul e grandios şi încărcat de tradiţie.
După ce se va reculege la mormântul Sfântului Petru, noul lider spiritual al celor 1,4 miliarde de catolici se va îndrepta în procesiune spre piaţă pentru slujbă, care e oficiată în mai multe limbi.
La finalul ceremoniei, Papa va saluta rând pe rând delegaţiile şefilor de stat în interiorul celei mai mari biserici din lume.
La fel ca la funeraliile Papei Francisc, de pe 26 aprilie, autorităţile italiene au anunţat măsuri drastice de securitate: 5.000 de membri ai forţelor de poliţie şi 2.000 de voluntari ai protecţiei civile sunt desfăşuraţi în capitala italiană.
De asemenea, vor fi lunetişti, scafandri, acoperire aeriană din partea forţelor aeriene şi operaţiuni anti-drone.
În prima sa săptămână în calitate de Papă, Leon al XIV-lea a profitat de audienţele sale pentru a-și lansa primele apeluri, de la eliberarea jurnaliştilor întemniţaţi la oferta de mediere pentru beligeranţii din întreaga lume.
Vineri, în faţa corpului diplomatic, el a insistat asupra angajamentului său social şi a făcut apel la lupta împotriva „inegalităţilor globale” şi a „condiţiilor de muncă nedemne”, mergând pe urmele lui Leon al XIII-lea (1878-1903), arhitectul doctrinei sociale a Bisericii.
Într-o notă mai lejeră, Papa, pasionat de tenis, l-a primit la Vatican şi pe jucătorul nr. 1 mondial, italianul Jannik Sinner, care i-a oferit o rachetă de tenis.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.