Noaptea muzeelor, în peste 200 de spații din țară

Noaptea muzeelor este evenimentul care aduce cel mai mare aflux de vizitatori, simultan, în muzeele din țară.

O nouă ediție a Nopții Muzeelor (a XXI-a) are loc sâmbătă seară (17 mai 2025) în 75 de muzee, cu peste 200 de spații muzeale, din România. Vizitatorii pot participa la peste 670 de activități, cu acces liber.

În România, evenimentul se află la cea de XXI-a ediție și este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR). În premieră, Ministerul Culturii susține oficial - inclusiv financiar - evenimentul, anunță organizatorii, incluzându-l între proiectele prioritare.

În evenimentul care va avea în acest an genericul „Mai aproape de oameni, într-o noapte de mai” sunt implicați peste 500 de specialiști în patrimoniu și educație muzeală din țară.

„De la Tulcea la Timișoara, din Sighet la Călărași, de la București la Sibiu, în toate județele și orașele țării cultura vibrează, mai aproape de oameni, într-o noapte de mai. Invit românii să redescopere patrimoniul național, să-i cunoască pe cei care îl protejează și să trăiască împreună bucuria unei seri unice dedicată culturii”, a spus ministra Culturii, Natalia Intotero.

Organizatorii invită românii să susțină prin participarea lor activitatea profesioniștilor din domeniul muzeal.

„Pentru prima dată în istoria organizării Nopţii Muzeelor, evenimentul primeşte sprjinul din partea Ministerului Culturii pentru ca cea mai importantă resursă, angajaţii muzeelor, să fie recunoscuţi în societate. Un sprijin atât de necesar, o confirmare a importanţei muzeelor, pentru oameni, într-o noapte de mai!”, a declarat și managerul muzeului ASTRA, din Sibiu, Ciprian Ștefan, totodată președintele RNMR.

În 2024, unele instituții de cultură din țară nu au luat parte la eveniment, reclamând subfinanțarea domeniului, amintește Agerpres, într-o sinteză a celor 20 de ediții de Noaptea muzeelor, organizate până acum în România.

News.ro prezintă o listă a evenimentelor care au loc în muzeele și în clădiri importante din București, de la expoziția Art Safari la muzeul Antipa, de la galeriile Artmark la Primăria capitalei și Ateneul român.

Muzeele sunt deschise însă și în orașele din țară. Spre exemplu, muzeul Banatului din Timișoara organizează activități cu reconstituiri istorice, dar și o un spectacol cu reptile vii. Intrarea este liberă.

Centrul Cultural Palatul Principilor din Alba-Iulia organizează între orele 18:00-02:00 parade, spectacole de muzică baroc, ateliere meșteșugărești și tururi ghidate tematice.

Muzeul Astra din Sibiu organizează de asemenea diverse activități, de la cinema în aer liber, la târg gastronomic, ateliere de meșteșuguri tradiționale în aer liber, cu o abordare concentrată pe colaborarea între mai multe instituții publice, companii și ONG-uri.

Pe pagina de Facebook oficială a evenimentului sunt prezentate constant informații cu privire la muzeele care organizează activități în această zi.

Evenimente sub genericul Noaptea europeană a muzeelor au loc în 17 mai în 30 de țări din Europa, fiind corespondentul nocturn al Zilei internaționale a muzeelor, sărbătorită în 18 mai, notează Agerpres.

Manifestarea a fost inaugurată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, în 1999, după care s-a extins, începând cu 2005 și în restul Europei.

Evenimentul este patronat, la nivel internațional, de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI