Negocieri Rusia-Ucraina la Istanbul. S-au convenit schimburi de prizonieri, fără alte progrese. Atacuri cu drone la câteva ore după discuții

Ministrul turc de Externe Hakan Fidan (centru) a prezidat a treia rundă de discuții de pace între Ucraina și Rusia. 23 iulie 2025.

Rusia și Ucraina au reluat negocierile directe la Istanbul, în a treia rundă de discuții din acest an. Pozițiile lor au rămas însă profund divergente în privința unui armistițiu și a unei posibile întâlniri între liderii celor două țări. În ciuda unui acord privind un nou schimb de prizonieri, atacuri cu drone au fost lansate de ambele părți imediat după încheierea discuțiilor.

Negocierile, care au început cu o întârziere de aproape o oră și jumătate și au durat doar 40 de minute, au fost cele mai scurte de până acum, comparativ cu sesiunile din 16 mai și 2 iunie.

Delegațiile, conduse de fostul ministru al Apărării ucrainean Rustem Umerov și de consilierul prezidențial rus Vladimir Medinski, s-au întâlnit în prezența șefului serviciului de informații turc, İbrahim Kalın, și a șefului statului major, Metin Gürak.

„Am făcut progrese pe pista umanitară, dar nu și în privința încetării ostilităților”, a declarat Umerov după discuții. Acesta a propus organizarea unei întâlniri între președintele ucrainean Volodimir Zelenski, președintele rus Vladimir Putin, președintele SUA Donald Trump și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan înainte de sfârșitul lunii august.

„Prin acceptarea acestei propuneri, Rusia poate demonstra clar o abordare constructivă”, a declarat Umerov.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat că Ucraina a propus o întâlnire între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin.

În replică, Vladimir Medinski a spus că o întâlnire la nivel de președinți ar trebui să fie destinată semnării unui acord, nu reluării discuțiilor de la zero.

Rusia a propus armistiții scurte, de 24-48 de ore, pe anumite segmente ale frontului, pentru recuperarea trupurilor soldaților, propunere respinsă de Ucraina.

„Un armistițiu trebuie să fie autentic și să includă oprirea atacurilor asupra infrastructurii și civililor”, a spus Rustem Umerov.

Acord pentru schimburi de prizonieri

Un punct de progres a fost acordul pentru un nou schimb de prizonieri, fiecare parte urmând să elibereze câte 1.200 de persoane, inclusiv prizonieri grav răniți.

Medinski a declarat că Rusia a oferit, de asemenea, repatrierea a 3.000 de trupuri ale soldaților ucraineni, după ce anterior returnase deja 7.000.

„Toate acordurile din runda precedentă au fost respectate”, a adăugat Medinski.

Șeful delegației ruse la Istanbul, Vladimir Medinski, a declarat că Rusia și-a respectat toate angajamentele de returnare a prizonierilor ucraineni.

Președintele Volodimir Zelenski a confirmat că un schimb de 250 de prizonieri de război de fiecare parte a avut loc în aceeași zi, în Belarus, ca parte a celei de-a noua runde de schimburi agreate la Istanbul.

„Peste 1.000 de ucraineni au fost returnați de ruși”, a scris liderul de la Kiev pe Telegram.

Rustem Umerov a adăugat că prioritatea Ucrainei este de a elibera civilii, inclusiv cei 19.000 de copii despre care autoritățile ucrainene afirmă că au fost deportați forțat de Rusia.

Medinski a negat acuzațiile de răpire, susținând că Rusia a oferit protecție copiilor separați de părinți în timpul războiului și că lucrează la o listă de 339 de nume.

„Unii dintre copii au fost deja returnați Ucrainei. Se lucrează la restul. Dacă părinții legali sau rudele apropiate sunt găsite, acești copii se vor întoarce imediat acasă”, a declarat Vladimir Medinski.

Fără progrese în privința conflictului

Așteptările pentru negocieri au fost temperate încă de la început. Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a declarat că obiectivul final este un armistițiu care să deschidă calea către pace, dar că un progres major la această întâlnire e improbabil.

Kremlinul a spus despre pozițiile celor două părți că sunt „diametral opuse,” iar purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat că e necesară „o mare muncă diplomatică” pentru apropierea pozițiilor.

La rândul lui, Volodimir Zelenski a insistat asupra extinderii schimburilor de prizonieri și a returnării copiilor deportați, cerând în același timp un „armistițiu imediat și complet.”

Rusia a respins această solicitare. Președintele Vladimir Putin a argumentat că un armistițiu ar permite Ucrainei să se reînarmeze. Propunerea președintelui Donald Trump din martie pentru un armistițiu a fost, de asemenea, respinsă de Kremlin.

Tensiunile au fost amplificate de amenințarea lui Trump cu noi sancțiuni dure împotriva Rusiei și a țărilor care îi cumpără exporturile, dacă nu se ajunge la un acord de pace până în septembrie.

Surse apropiate Kremlinului au declarat pentru Reuters că Putin nu este impresionat de ultimatumul lui Trump și că va continua războiul până când Occidentul va accepta condițiile sale, care ar putea include noi pretenții teritoriale pe măsură ce forțele ruse avansează.

Atacuri cu drone imediat după încheierea discuțiilor

La doar câteva ore după încheierea discuțiilor de la Istanbul, Rusia și Ucraina au lansat atacuri reciproce cu drone.

Forțele ucrainene au lovit zone din sudul Rusiei, în apropierea Mării Negre, provocând moartea unei femei și rănirea gravă a alteia într-o localitate de lângă orașul Soci.

Un depozit de combustibil a fost de asemenea afectat, iar aeroportul din Soci a fost închis timp de aproximativ patru ore, conform autorității aviatice ruse Rosaviatsia.

La rândul ei, Rusia a intensificat atacurile cu drone asupra portului Odesa, un sit inclus în patrimoniul UNESCO.

Guvernorul regiunii, Oleh Kiper, a spus că atacurile rusești au incendiat un bloc de apartamente, acoperișul unei case cu două etaje, mai multe magazine și o benzinărie.

Centrul istoric al orașului a fost, de asemenea, lovit.

Articol redactat cu informații oferite de Reuters, dpa, AFP.

Îți mai recomandăm Atacuri rusești asupra infrastructurii și civililor din Ucraina. Distrugeri în Sumî, Krivoi Rog și Herson

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.