Vineri, pe 16 mai, au avut loc primele discuții directe de pace din ultimii trei ani între Rusia și Ucraina, la Istanbul, cu participarea Turciei. Negocierile au durat câteva ore și nu par să fi avut un rezultat concret deocamdată. Niciuna dintre părți nu a trimis delegații la nivel înalt, ceea ce a temperat așteptările privind înregistrarea unor progrese majore de încetare a celui mai lung conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial.
Delegația Ucrainei și cea a Rusiei s-au întâlnit la Istanbul, pentru câteva ore, în primele convorbiri directe de pace din ultimii trei ani.
Discuțiile de la Palatul Dolmabahce, de pe malul Bosforului, au încheiat o săptămână frenetică de diplomație, alimentată de eforturile președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului, în urma căruia au fost uciși zeci de mii de soldați de ambele părți și un număr tot mai mare de civili ucraineni.
Aflat în Albania la un summit european, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că „prioritatea Kievului este o încetare a focului completă, necondiționată și onestă”.
„Acest lucru trebuie să se întâmple imediat pentru a opri crimele și a crea o bază solidă pentru diplomație”, a adăugat el.
Delegația ucraineană, condusă de ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov (în centru, în negru), participă la o întâlnire cu oficiali ruși (care nu apar în fotografie) la Istanbul, pe 16 mai 2025.
„Lumea trebuie să reacționeze”, dacă delegația rusă de la Istanbul nu este de acord cu o încetare a focului, a spus Zelenski. „Trebuie să existe o reacție puternică, inclusiv sancțiuni pentru sectorul energetic și băncile Rusiei.”
Până acum, Moscova a respins apelurile Ucrainei, ale națiunilor europene și ale Statelor Unite pentru o încetare a focului completă de 30 de zile, care să fie extinsă ulterior, spunând că un armistițiu poate veni doar ca rezultat al negocierilor, iar președintele rus Vladimir Putin a respins invitația lui Zelenski de a avea prima lor întâlnire față în față din 2019 încoace.
În deschiderea discuțiilor de la Istanbul, ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a declarat că este „extrem de important” să fie pusă în aplicare o încetare a focului „cât mai curând posibil” și „de asemenea, e foarte important ca aceste discuții să constituie baza unei reuniuni a liderilor. Credem din toată inima că este posibil să se ajungă la pace prin negocieri constructive”.
Delegația rusă, condusă de consilierul prezidențial Vladimir Medinsky (centru), la Istanbul pe 16 mai 2025.
Înaintea discuțiilor din Turcia, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat pe Facebook că pacea este posibilă numai dacă „Rusia își arată disponibilitatea de a lua măsuri specifice, inclusiv o încetare completă a focului timp de cel puțin 30 de zile și punerea în aplicare a măsurilor umanitare, cum ar fi întoarcerea copiilor ucraineni deportați cu forța” și schimbul tuturor prizonierilor de război.
Însă, decizia lui Putin de a trimite o delegație de nivel inferior la discuții, pe care a propus-o la începutul acestei săptămâni și cu care Trump a îndemnat Ucraina să fie de acord, a diminuat așteptările deja anemice în privința unor progrese substanțiale.
Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, prezidează o întâlnire între negociatorii ucraineni și ruși la Istanbul, Turcia, 16 mai 2025.
Cu puțin timp înaintea discuțiilor dintre delegațiile rusă și ucraineană, a avut loc o întâlnire tripartită Ucraina-SUA-Turcia.
Un oficial ucrainean a declarat pentru AFP sub protecția anonimatului că are îndoieli că delegaţia rusă care a venit în Turcia are „o putere reală de decizie” şi vrea să negocieze o întâlnire Zelenski-Putin.
„Cum înţelegem că el este singurul care ia deciziile, o eventuală întâlnire între preşedintele Zelenski şi Putin este înscrisă pe ordinea de zi a delegaţiei ucrainene”, a psus oficialul ucrainean.
Cu puțin timp înainte acestor declarații, vineri dimineață, președintele american Donald Trump a declarat că se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin „de îndată ce vom putea stabili acest lucru”. „Să vedem ce se întâmplă cu Rusia și Ucraina”, a spus el, după încheierea turneului său în trei țări din Orientul Mijlociu.
Putin a fost așteptat în Turcia. Degeaba
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat anterior evenimentelor de vineri că țara lui trimite o echipă care reflectă nivelul delegației ruse, după ce președintele rus Vladimir Putin a refuzat oferta liderului ucrainean de a se întâlni față în față în Turcia.
Având în vedere faptul că Putin a decis să nu participe și să trimită în schimb o delegație de tehnocrați, Zelenski a pus din nou la îndoială dorința președintelui rus de a ajunge la un acord de pace. Liderul ucrainean a descris echipa de negociatori trimisă de Moscova ca fiind „decorativă”.
„Din păcate, nu sunt suficient de serioși cu privire la negocieri”, a declarat Zelenski, joi, după o întâlnire cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, la Ankara, adăugând că ministrul Apărării, Rustem Umerov, va conduce delegația ucraineană în negocierile de pace din Istanbul.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat că nivelul oficialilor trimiși de Rusia indică faptul că un progres este puțin probabil, dar a declarat că președintele american Donald Trump este dispus să continue negocierile atât timp cât este necesar pentru a obține pacea.
„Vreau să fiu sincer, nu avem mari așteptări cu privire la ceea ce se va întâmpla mâine (vineri)”, a declarat Rubio, după reuniunea miniștrilor de externe ai NATO din Antalya, pe 15 mai.
E neclar deocamdată dacă Statele Unite vor participa la discuțiile din 16 mai, a declarat ministrul turc de externe, Hakan Fidan, după întâlnirea cu Vladimir Medinsky, șeful delegației Rusiei la Istanbul.
„Discuțiile trilaterale între Rusia, Ucraina și Turcia sunt pe agendă... Nu s-a stabilit complet dacă va exista un format cvadrilateral”, a spus el.
Pe cine a trimis Putin la negocieri
Potrivit unui comunicat al Kremlinului, printre negociatori e ministrul adjunct al Apărării, Aleksandr Fomin, care a participat la discuțiile purtate între cele două părți în săptămânile care au urmat invaziei la scară largă a Moscovei în februarie 2022.
Delegația e condusă de Vladimir Medinski, un consilier al lui Putin care a participat, de asemenea, la ultima rundă de discuții din urmă cu peste trei ani.
Medinski este considerat un promotor al pretențiilor istorice ale Rusiei asupra unor mari porțiuni din Ucraina și a scris manuale școlare cu o viziune naționalistă asupra istoriei Rusiei, o viziune care a fost pusă la îndoială de istorici independenți.
Igor Kostiukov, director al Direcției principale de informații, este menționat ca negociator. El a fost identificat în anunțul Kremlinului ca șef al Direcției principale a Statului Major al forțelor armate ruse.
Negociatorii au purtat mai multe runde de discuții în martie 2022, la scurt timp după declanșarea invaziei ruse, în Belarus și în Turcia, însă acele negocierile au eșuat rapid.
Îți mai recomandăm Volodimir Zelenski ajunge în Turcia înainte de discuțiile dintre Ucraina și Rusia. Niciun semn de la Vladimir PutinTrump a încercat o întâlnire directă cu Putin
Volodimir Zelenski a ajuns la Ankara joi, chiar dacă Putin indicase deja că nu va călători în Turcia pentru discuții la nivel înalt.
Președintele ucrainean s-a întâlnit cu Erdogan în capitala Turciei, dar nu va participa la negocierile de pace de la Istanbul, afirmând că „știm cu toții cine ia deciziile în Rusia”, o critică voalată la controlul strâns lui Putin asupra Rusiei.
Zelenski l-a provocat pe Putin să se întâlnească cu el în Turcia, iar lipsa unei întâlniri față în față între cei doi a spulberat speranțele pentru un potențial progres major în eforturile de a întrerupe sau de a stopa luptele din războiul care durează de mai bine de trei ani.
Așteptările ca Trump să participe la discuții au fost spulberate, atunci când o declarație a Kremlinului a afirmat că Putin a semnat un ordin pe 14 mai prin care a numit patru negociatori și patru experți care vor face parte din delegația rusă.
Trump, care se află în regiune într-o vizită de patru zile în mai multe țări din Orientul Mijlociu, declarase că ar merge în Turcia dacă prezența sa l-ar convinge pe Putin să participe.
Presa americană a relatat că trimișii Steve Witkoff și Keith Kellogg sunt încă așteptați la Istanbul.
„Nu se va întâmpla nimic până când Putin și cu mine nu ne vom întâlni”, a declarat Trump reporterilor la bordul Air Force One, pe 15 mai, în timp ce se îndrepta spre Abu Dhabi pentru a treia și ultima oprire a unei vizite oficiale în Orientul Mijlociu.
Întrebat dacă Putin ar merge la Istanbul în cazul în care Trump ar ajungel și el acolo, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este „prematur să spunem ce fel de participare va fi necesară și la ce nivel”, deoarece Rusia nu știe încă cum vor decurge negocierile.
Îți mai recomandăm De ce nu a mers Putin în Turcia? Ce ar avea de câștigat și de pierdut după ce a refuzat să discute cu ZelenskiAflat la reuniunea alianței militare din Turcia, șeful NATO, Mark Rutte, a declarat că „mingea este acum în mod clar în terenul Rusiei”.
„Rușii trimit o delegație de nivel scăzut și nu profită de oportunitatea oferită de președintele Zelenski”, a spus el.
„Ucraina este în mod clar pregătită [să negocieze]. Dar mingea se află acum în terenul Rusiei și sunt foarte recunoscător pentru faptul că Statele Unite sunt foarte concentrate - președintele și întreaga sa echipă de politică externă, inclusiv Marco Rubio - pe aducerea păcii în Ucraina”, a completat secretarul general al NATO.
Pot avea aceste discuții vreun rezultat?
Scepticismul a planat asupra șanselor de succes ale discuțiilor chiar înainte de vestea că nici Putin, nici Trump nu vor participa.
Ambasadorul Lituaniei în Suedia, Linas Linkevicius, a declarat pentru Current Time că, deși toată lumea dorește un progres, el nu vede motive pentru unul, deoarece pozițiile de plecare ale tuturor părților sunt foarte diferite.
„Nu se vorbește despre interesele Ucrainei, despre responsabilitatea juridică [a Rusiei], care este importantă din cauza tuturor acestor crime comise de această țară și de liderul său”, a declarat Linkevicius.
„Nu poți să dai totul la o parte și să pretinzi că de acum încolo facem doar afaceri”, a mai spus el.
Linkevicius a prezis, de asemenea, că Rusia va ține o prelegere despre „cauzele profunde” ale conflictului și, odată ce acestea vor fi abordate, ar putea vorbi despre un fel de încetare a focului.
„Cu alte cuvinte, nu va exista din nou o încetare a focului”, a spus el. „Își vor târî picioarele pentru a câștiga timp și, în opinia mea, se vor pregăti pentru o campanie militară de vară”, a subliniat diplomatul.
Politologul rus independent Natalia Shavshukova a declarat pentru Current Time că motivația reală a lui Putin a fost doar întâlnirea cu președintele SUA.
„Singurul interes al lui Putin este o întâlnire directă cu Trump, iar Ucraina a devenit o scuză pentru ca cei doi lideri să se întâlnească”, a declarat Shavshukova, adăugând că Putin nu pare interesat în acest moment de încheierea unui acord de pace cu Ucraina.
Într-un interviu acordat Le Monde, Andrii Iermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a declarat că absența lui Putin în Turcia pe 15 mai semnalează că „Moscova nu dorește pacea și nu este pregătită pentru negocieri serioase”.
„Nu avem încredere în Rusia.... Dar vrem să punem capăt acestui conflict și suntem gata să acceptăm orice format de negociere”, a declarat Iermak pentru Le Monde.
Îți mai recomandăm Uniunea Europeană impune Moscovei al 17-lea pachet de sancţiuni