Summitul informal CPE de la Tirana. Care sunt mizele reuniunii la care va participa și Ucraina

Stauia Skanderbeg din Tirana, Albania

Pe 16 mai, lideri din întreaga Europă se reunesc în Piața Skanderbeg din centrul Tiranei pentru summitul Comunității Politice Europene (CPE). CPE, o idee concepută de președintele francez Emmanuel Macron ca răspuns direct la războiul din Ucraina, se reunește la cel mai înalt nivel de două ori pe an, gazde fiind, alternativ, cele 27 de state membre ale UE și cele 20 de țări din afara UE.

Este rândul Albaniei acum, iar evenimentul va fi un fel de încununare pentru premierul Edi Rama.

Aflat la putere din 2013, el este deja unul dintre cei mai experimentați politicieni de la întâlnire. În plus, reuniunea are loc la doar cinci zile după alegerile generale din republica din Balcanii de Vest, în urma cărora partidul său socialist va ajunge din nou pe primul loc.

Bruxelles-ul îl apreciază foarte mult pe Rama, oficialii UE lăudându-l pentru abilitățile sale diplomatice și spiritul său ager.

O reflectare a acestui fapt este faptul că Albania a deschis, în decurs de un an, majoritatea capitolelor de aderare la Uniunea Europeană și urmează să mai deschidă câteva până la sfârșitul acestei luni.

Liderul Partidului Socialist și prim-ministru al Albaniei, Edi Rama, flutură un steag în timp ce își ține discursul de la mitingul electoral de la Fier, Albania, pe 7 mai 2025.

Ce este Comunitatea Politică Europeană (CPE)?

CPE nu este un vehicul al UE și nici nu este un substitut pentru aderarea la UE, așa cum se tem unii. În esență, este un forum de discuții care nu produce în mod oficial niciun rezultat concret sau comunicat final; nu are sediu permanent sau secretariat.

În timp ce presa se străduiește să explice ce fel de organism este și ce scop servește, având în vedere că există atât de multe alte instituții europene (cum ar fi Consiliul Europei și OSCE, pentru a numi câteva), liderii par să participe cu plăcere la summiturile CPE.

Acest lucru se datorează în mare parte faptului că există o coregrafie oficială minimă în comparație, de exemplu, cu cea de la summituri NATO și UE, care urmează protocoale stricte. Desigur, există o ceremonie de deschidere, o sesiune plenară și o fotografie de familie. Liderii sunt apoi împărțiți în trei mese rotunde tematice axate pe securitate, competitivitate și migrație.

Cu toate acestea, cea mai mare parte a reuniunii de o zi va fi dedicată diferitelor reuniuni bilaterale planificate și spontane, care se pot transforma rapid în reuniuni mai ample, dacă este necesar.

Summitul are loc fără prea mulți asistenți și consilieri acreditați, ceea ce înseamnă o mulțime de întâlniri diplomatice rapide și întâlniri într-un cadru plăcut, cu multă mâncare și băutură. Oferă „un pic de libertate și creativitate în viețile lor altfel structurate”, după cum mi-a spus un diplomat.

Liderii UE invitați la summitul CPE

La summiturile anterioare ale CPE a existat o presiune politică pentru ca liderii armean și azer să se întâlnească, poate împreună cu liderii francez și german. E puțin probabil ca o astfel de încercare să aibă loc și de data aceasta, deși nu poate fi niciodată exclusă.

Cine participă anul acesta? Până în prezent, nimeni nu a refuzat invitația adresată tuturor națiunilor europene, în afară de Belarus, Rusia și Vatican.

Vor fi prezenți cei trei președinți ai Consiliului European, ai Comisiei și ai Parlamentului European, precum și secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Aceasta va fi, de asemenea, prima reuniune multilaterală a cancelarului german Friedrich Merz. Se așteaptă și ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să meargă la Tirana, însă prezența lui, de regulă, nu e confirmată până în ultimul minut. E așteptat și liderul turc Recep Tayyip Erdogan, care a lipsit de la unele dintre summiturile anterioare ale CPE.

Prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze este invitat, la fel ca la ultima reuniune de la Budapesta, din noiembrie.

Diplomații UE țin să sublinieze că reuniunea de la Tirana este organizată de CPE și nu de UE, considerând că aceasta din urmă are o politică de a nu se angaja cu oficiali georgieni la nivel înalt după alegerile parlamentare contestate din Georgia din octombrie anul trecut. Dacă Kobakhidze apare, va fi interesant de văzut cum reacționează liderii UE.

Premierul Georgiei, Irakli Kobakhidze (dreapta) sosește la Summitul Comunității Politice Europene (CPE) la Arena Puskas de la Budapesta, pe 7 noiembrie 2024.

Cu ochii pe Fico și Vucic

În aceeași ordine de idei, va fi interesant de urmărit modul în care liderii interacționează cu președintele sârb Alexander Vucic și cu prim-ministrul slovac Robert Fico – ambii au participat la parada de Ziua Victoriei de la Moscova de pe 9 mai.

Fico este în mare parte izolat la nivelul UE, chiar dacă nu sunt în pregătire niciun fel de sancțiuni sau pedepse după călătoria sa la Moscova.

Bruxellesul l-a avertizat pe Vucic să nu meargă în Rusia, menționând că, în calitate de țară oficial candidată, Serbia ar trebui să se alinieze politicilor externe ale blocului.

Totuși, se pare că Vucic va scăpa nepedepsit. Un înalt funcționar al UE a confirmat, la o ședință de informare premergătoare summitului de la Tirana, că Serbia va rămâne țară candidată și că nu există un consens între statele membre pentru a impune sancțiuni țării.

Singura consecință va fi că Serbia nu va avansa pe calea aderării la UE – un lucru care este oricum discutabil, deoarece republica balcanică nu a deschis niciun capitol de negociere în ultimii patru ani.

O săptămână mare pentru NATO

Pe 14 mai, miercuri, șefii apărării din cele 32 de state membre ale alianței militare se reunesc la Bruxelles pentru ultima sesiune înaintea summitului NATO de la Haga, de luna viitoare.

Pe ordinea de zi vor fi susținerea Ucrainei și a misiunilor, operațiunilor și planurilor de apărare ale NATO.

În aceeași zi, în stațiunea turcă Antalya, Rutte se întâlnește cu miniștrii de Externe ai NATO pentru o reuniune informală de două zile.

Reuniunea este controversată având în vedere politicile represive ale Turciei împotriva opoziției, în special recenta încarcerare a primarului din Istanbul, Ekrem Imamoglu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI