Imaginile publicate pe rețelele de socializare de Sindicatul Europol arată amploarea distrugerilor: resturi de materiale de construcție împrăștiate în curtea instituției, acoperișuri „reabilitate” luate de vânt și încăperi inundate.
Potrivit sindicatului, aceste pagube nu sunt doar efectul unui fenomen meteo extrem, ci rezultatul unor lucrări de reabilitare „de mântuială” realizate în 2023.
Europol afirmă că a avertizat asupra acestor probleme încă din urmă cu doi ani și a publicat fotografii, documente și sesizări care arătau calitatea slabă a lucrărilor efectuate pe zeci de milioane de lei.
„Acoperișuri «reabilitate» luate pe sus de vânt, fațade prăbușite și ape infiltrate în încăperi care ar fi trebuit să găzduiască viitorii ofițeri ai acestei țări – toate acestea nu sunt efectele unui fenomen meteo extrem, ci ale unui sistem putred”, se arată într-o postare a Sindicatului Europol pe Facebook.
MAI promite transparență și verificări
În replică, Ministerul Afacerilor Interne a transmis că tratează „cu maximă seriozitate” semnalările privind posibile nereguli și a demarat o evaluare rapidă pentru a stabili cauzele incidentului și responsabilitățile.
„Rezultatele vor fi făcute publice imediat ce procesul de verificare va fi finalizat”, a precizat MAI.
Nu este prima dată când Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” se confruntă cu probleme de infrastructură.
În octombrie 2022, Sindicatul Europol a publicat imagini și înregistrări care arătau condiții insalubre în internatul instituției: șobolani pe holuri, grupuri sanitare degradate, camere supraaglomerate cu până la 16 studenți și lipsa apei calde.
La acea vreme, sindicatul a reclamat că studenții erau amenințați cu sancțiuni disciplinare dacă făceau publice aceste probleme. Lucrările de reabilitare din acea perioadă au fost, de asemenea, criticate pentru calitatea lor slabă.
Impactul furtunii în București și Ilfov
Furtuna de joi, care a adus avertizări de cod portocaliu și cod roșu de vijelii emise de Administrația Națională de Meteorologie, a provocat haos în București și județul Ilfov.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISUBIF) a transmis că a avut peste 140 de intervenții, inclusiv îndepărtarea a 73 de copaci doborâți, a șase elemente de construcție desprinse de pe acoperișuri și a doi stâlpi căzuți.
În plus, 33 de autoturisme, șapte țevi de gaz și două garduri au fost avariate, iar mai multe fire de curent electric au fost rupte.
În județul Ilfov, cele mai multe intervenții au avut loc în Mogoșoaia și Otopeni, unde o femeie de 49 de ani a murit după ce a fost lovită de elemente desprinse dintr-un acoperiș.
Îți mai recomandăm Poliția Română, în 2023: toxiinfecții, WC în curte, ore neplătite, dotări puține și numiri politiceEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.