Cum poți să iei un credit imobiliar fără să plătești avans. Oferta băncilor pentru românii care nu au bani

Unele bănci oferă credite imobiliare fără avans, dar rata lunară va fi mai mare

Dacă vreți să vă cumpărați o locuință și nu aveți bani de avans, există soluții. Unele bănci din România oferă credite ipotecare chiar și cu avans zero, însă în anumite condiții.

Sunt câteva bănci din România, nu toate, care sunt dispuse să acorde împrumuturi chiar și celor care nu au strâns niciun ban de avans.

Chiar dacă sună bine, la prima vedere pare un efort mai mic, este bine să analizăm de la început avantajele, dar mai ales dezavantajele, pentru că lista de riscuri, în acest caz, este destul de mare, potrivit Stirileprotv.

În primul rând, cei care nu au avans tot trebuie să garanteze cu o locuință. Bineînțeles, poate fi a părinților, dacă vorbim de tineri, sau a altcuiva din familie.

Unele bănci cer ca imobilul să fie încadrat în anumite sume sau să fie în orașe mari, sau în zone metropolitane aferente orașelor de pe listă.

O analiză comparativă a ofertelor de pe piață, realizată de finzoom.ro, arată că nu există diferențe semnificative de costuri comparativ cu un credit ipotecar standard, unde avansul minim pornește de la 15%.

Creditele cu avans zero pot fi, la fel, cu dobândă fixă sau cu dobândă variabilă.

Dar, pentru că e posibil să fie costuri suplimentare, e important să analizăm DAE – adică dobânda anuală efectivă, care include toate costurile și comisioanele.

De exemplu, pentru un credit de aproximativ 70.000 de euro, pe 30 de ani, rata ar pleca de la 2.079 de lei și ar putea ajunge, la unele bănci, până la 3.000 de lei, potrivit finzoom.ro.

Gradul de îndatorare este mai mare, rata lunară este mai mare față de un credit care a implicat și un avans, deci există o presiune mai ridicată în fiecare lună pentru a achita acest împrumut.

Dacă nu poți plăti rata, banca poate executa ambele imobile – și cel nou, și cel adus ca garanție.

Acest risc poate aduce și tensiuni în familie, dacă este imobilul unei rude, pentru că ei vor fi afectați direct. Iar accesul la alte credite poate fi mai dificil ulterior.

În plus, este riscant ca cineva care nu a reușit să economisească deloc să facă un împrumut semnificativ.

Este chiar indicat să faceți un exercițiu, înainte de a cumpăra o locuință: să economisiți o perioadă o sumă apropiată de cât ar fi rata, astfel încât să vedeți dacă vă permiteți să faceți acest pas și, în acest fel, puteți strânge și de avans.

Nu în ultimul rând, un avans mai mare v-ar putea aduce și condiții mai bune la credit, dar și o rată mai mică, deci ar putea fi, totuși, cea mai sănătoasă decizie financiară în acest caz.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.