Šakalienė a adăugat că nu există dovezi care să confirme dacă drona a fost trimisă în mod deliberat peste graniță din Belarus în Lituania.
„Putem confirma că este vorba de o Gerbera. Utilizarea unei astfel de drone poate fi variată, investigăm scopurile pentru care a fost făcută. În prezent, nu avem date care să ateste că acesta este un obiect trimis intenționat pe teritoriul nostru”, a declarat D. Šakalienė, citată de publicația lituaniană LRT.
Gintautas Ciunis, purtător de cuvânt al armatei lituaniene, a confirmat că incidentul nu reprezintă un pericol, dar a spus că o anchetă mai aprofundată asupra acestuia este în curs de desfășurare.
În ciuda declarației ministrei Apărării, Ciunis a mai declarat că nu poate confirma dacă obiectul căzut pe teritoriul Lituaniei ar fi putut fi o dronă rusească „Gerbera”.
Se pare că aeronava a zburat la o altitudine joasă de aproximativ 100 de metri, cu o viteză de 50-60 km/h, înainte de a se prăbuși la sol.
Drona s-a prăbușit în apropierea unui punct de control la frontieră, ceea ce a provocat o alertă de securitate la Vilnius, unde premierul lituanian, Gintautas Paluckas, și președintele Seimas, parlamentul lituanian, Saulius Skvernelis, au fost evacuați într-un loc sigur, au declarat surse oficiale pentru EFE, preluată deAgepres.
Șefa de cabinet a premierului a declarat agenției de presă citate că Paluckas și Skvernelis au fost duși în adăposturi în conformitate cu procedurile de urgență până când s-a stabilit că încălcarea spațiului aerian nu constituie o amenințare.
Președintele lituanian, Gitanas Nauseda, nu se afla joi în țară, ci într-o vizită în Irlanda.
Avioane de vânătoare NATO au fost ridicate de urgență de la sol pentru a intercepta drona neidentificată în acel moment, dar aceasta s-a prăbușit fără implicarea lor, a indicat serviciul de presă al Ministerului lituanian al Apărării, citat de publicația ucraineană Dialog.
Arūnas Kumpis, care a luptat în Ucraina, a explicat pentru LRT care este originea acestor drone.
„A fost identificată pentru prima dată în Ucraina la sfârșitul lunii iulie a anului trecut, când Ruisa a atacat Kievul. Este fabricată în Republica Tatarstan, în Federația Rusă, unde se fabrică Shahed-136. Au fost începute ca drone momeală pentru a imita Shahed-136, echivalentul lor rusesc Geran-2. (...) Ceea ce este înăuntru nu poate fi văzut”, a spus el.
Purtătorul de cuvânt al armatei lituaniene a spus că este evident că obiectul căzut pe teritoriul țării nu reprezintă nicio amenințare.
„Obiectul este în prezent investigat, se colectează dovezi și va fi îndepărtat de aici ulterior. Ancheta este încă în desfășurare în acest moment. Apoi vor fi stabilite în cele din urmă conținutul, originea, motivele și consecințele pentru care se află aici”, a declarat G. Ciunis reporterilor la o conferință de presă susținută la Kena, un sat din districtul Vilnius unde se află punctul de frontieră.
„Ce putem spune că acesta este un obiect nepericulos, nu vorbim despre drone, despre care s-a discutat anterior în public - acesta este un produs din spumă și lemn, în formă de avion. Iar motivele utilizării sale, precum și posibilele sale ținte, ne sunt încă necunoscute, dar evaluăm toate versiunile”, a subliniat el. „Este o bucată de spumă și lemn cu niște fire”, a spus el, refuzând să dea mai multe detalii despre obiectul căzut.
Marius Barkauskas, comandantul punctului de frontieră Kena, a declarat că ofițerii Serviciului de Grăniceri de Stat (VSAT) au observat obiectul zburător în jurul orei 11:30. Potrivit acestuia, drona a coborât și a căzut la sol câteva minute mai târziu.
„Înălțimea era de aproximativ 100 de metri. Viteza, nu am spune că era foarte mare - aproximativ 50-60 km/h, pentru că deja zbura în jos, cădea, s-a răsturnat și am găsit-o deja răsturnată”, a declarat un oficial VSAT.
„Contrabandiștii foloseau de obicei ceva de genul acesta când transportau marfă ilegală”, a spus el despre aparatul de zbor.
Pe timp de pace, obiectele străine care intră în spațiul aerian al Lituaniei nu sunt doborâte prin mijloace militare. Cu toate acestea, potrivit maiorului, în cazul unui conflict militar, s-ar lua măsuri corespunzătoare.
„Obiectele pot face ce vor în propriul spațiu aerian (…). Este posibil ca un obiect dintr-un alt stat să intre în spațiul aerian lituanian în timp de pace. Acest lucru se întâmplă uneori - cu siguranță l-am văzut”, a declarat Ciunis.
„Dacă ar exista o stare de război, obiectul (ar fi ELTA) ar fi doborât imediat prin mijloace militare. În timp de pace, nu doborâm aeronave cu mijloace de apărare aeriană, pentru că acesta este timp de pace și se folosesc algoritmi complet diferiți, se evaluează peste tot faptele existente, informațiile de informații și matematica militară simplă”, a explicat Ciunis.
Îți mai recomandăm Ministerul Apărării: Posibile fragmente de dronă la frontiera de la Giurgiulești, GalațiEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI