Actualizare 16:53 - Ucraina: Armistițiul propus de Rusia, „o farsă”
Șeful diplomației ucrainene a numit armistițiul declarat de Rusia drept o „farsă”, acuzând forțele Moscovei de comiterea a sute de încălcări de-a lungul întregii linii a frontului în prima zi a armistițiului de 72 de ore, din 8 mai.
Între timp, parlamentul Ucrainei a ratificat un acord care oferă Statelor Unite acces privilegiat la bogățiile minerale ale țării, cimentând o înțelegere pe care președintele american Donald Trump a considerat-o un element important al eforturilor sale de a intermedia încetarea războiului Rusiei împotriva vecinului său.
Însă acuzațiile conform cărora Rusia și-a încălcat promisiunea de a opri focul timp de trei zile, dacă nu este atacată, subliniază provocările cu care se confruntă eforturile pentru pace.
Vicepreședintele american JD Vance a declarat cu o zi mai devreme că „prăpastia este mare” între pozițiile Moscovei și Kievului.
Kievul și alte orașe importante ucrainene au fost liniștite după intrarea în vigoare a armistițiului la miezul nopții, fără a se raporta atacuri cu drone sau rachete cu rază lungă de acțiune după nopți succesive de bombardament.
Însă situația de pe front, care se întinde pe aproximativ 1.200 de kilometri de la granița cu Rusia în est până la Marea Neagră în sud, este cu totul alta, a scris ministrul de externe Andrii Sîbiga într-o postare pe X.
„Conform datelor noastre militare, forțele rusești continuă să atace pe întreaga linie a frontului. De la miezul nopții până la prânz, Rusia a comis 734 de încălcări ale acordurilor de încetare a forțelor armate și 63 de operațiuni de asalt, dintre care 23 sunt încă în desfășurare”, a scris Sîbiga.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat luna trecută că Rusia își va opri focul între 8 și 10 mai - o perioadă care coincide cu o paradă militară de pe 9 mai din Piața Roșie și alte sărbători, care marchează cea de-a 80-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, și a îndemnat Ucraina să facă același lucru.
Sîbiga spune că au avut loc „586 de atacuri asupra pozițiilor trupelor noastre, dintre care 464 au folosit arme grele, 176 de atacuri cu drone, și 10 atacuri aeriene folosind 16 bombe aeriene ghidate”.
„Așa cum era de așteptat, «încetarea focului de la paradă» a lui Putin se dovedește a fi o farsă”, a scris el.
Știrea inițială
Orașele ucrainene au fost liniștite dimineața zilei de 8 mai, după ce a intrat în vigoare o încetare a focului de trei zile declarată unilateral de Rusia. Nu au existat informații despre atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune sau lansări de rachete după nopți anterioare de bombardamente.
Cu toate acestea, forțele aeriene ucrainene au declarat că avioanele rusești au lansat de două ori bombe ghidate asupra regiunii Sumî din nord-estul Ucrainei în primele ore ale zilei de 8 mai.
Primele bombe ar fi fost lansate la aproape trei ore după intrarea în vigoare a încetării focului. Al doilea atac cu bombe a fost lansată după două ore. Nu există informații despre posibile victime sau pagube.
Și capitala, Kiev, a fost liniștită în primele ore ale zilei de 8 mai. Nu este deocamdată clar dacă există o pauză de lupte și pe linia frontului.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat încetarea focului de 72 de ore în timpul celor trei zile de evenimente din Rusia care marchează a 80-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial.
Vladimir Putin îi găzduiește pe președintele chinez Xi Jinping și pe alți lideri pentru sărbătorile de Ziua Victoriei la Moscova, unde va avea loc o paradă militară în Piața Roșie pe 9 mai.
Printre alți invitați se numără și premierul slovac Robert Fico, care a contestat în mod deschis sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina, și președintele sârb Aleksandar Vucic, care a mers la Moscova în ciuda criticilor reprezentanților UE, bloc la care Serbia dorește să adere.
Kremlinul a declarat că Putin va avea întâlniri bilaterale cu liderii invitați pe 9 mai.
Ucraina nu s-a angajat însă să respecte încetarea focului propusă de Rusia, spunând că Putin a anunțat-o doar pentru a crea impresia că vrea să pună capăt războiului.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în discursul său video din 7 mai că sirenele de raid aerian au sunat în toată Ucraina în timpul zilei, după atacurile mortale din timpul nopții.
„Peste noapte, a existat încă un atac rusesc cu rachete și drone - lovituri balistice și peste 140 de drone de atac într-o singură noapte”, a spus Zelenski. „A fost zgomotos în Kiev și în alte orașe. În mod tragic, sunt răniți. În mod tragic, sunt uciși”, a spus Zelenski.
Zelenski a mai spus că Ucraina și-a menținut oferta de a respecta o încetare a focului de 30 de zile în război, care a început când Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.
„Propunerea noastră pentru oprirea loviturilor, pentru o încetare a focului de cel puțin 30 de zile, rămâne în vigoare - nu retragem această propunere, deoarece oferă o șansă reală pentru diplomație”, a spus președintele ucrainean.
Rusia nu a răspuns ofertei de încetare a focului de 30 de zile, în schimb a realizat nou atacuri, a mai spus el.
„Acest lucru demonstrează în mod clar și evident tuturor care este sursa războiului”, a adăugat el.
Zelenski a părut să recunoască, de asemenea, numeroasele atacuri cu drone din această săptămână care au vizat obiective rusești, înainte de comemorările celui de-Al Doilea Război Mondial. Atacurile au forțat închiderea aeroporturilor din Moscova și oprirea zborurilor la sol.
„Este complet corect ca cerul rusesc – cerul agresorului – să nu fie calm nici astăzi”, a concluzionat Zelenski.
Statele Unite au propus încetarea focului de 30 de zile în martie, iar Ucraina a fost de acord. Rusia a declarat că o astfel de măsură ar putea fi introdusă numai după ce vor fi puse în aplicare mecanisme de aplicare și susținere.
Ambele țări sunt sub presiunea președintelui american Donald Trump pentru a pune capăt rapid războiului, cel mai mare conflict din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial.
Putin a declarat că dorește să obțină pacea, dar vicepreședintele american JD Vance a declarat că Rusia „cere prea mult”.
Vance a sugerat, de asemenea, că Ucraina nu ar trebui să fie fixată pe ideea unei încetări a focului de 30 de zile. El a spus că „prăpastia este largă”, dar este „rezonabil de optimist” cu privire la șansele de a pune capăt războiului.
„Pasul pe care trebuie să-l facem acum este că avem nevoie ca Rusia și Ucraina să înceapă să vorbească între ele”, a spus vicepreședintele Vance. „Credem că este probabil imposibil pentru noi să mediem întregul proces pe deplin fără cel puțin câteva negocieri directe”.
Îți mai recomandăm Ziua Victoriei în Piața Roșie: cinci lucruri de urmărit la aniversarea din acest an de la KremlinEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.