Iranul organizează funeralii de stat pentru comandanții uciși în războiul cu Israelul

Procesiunea funerară din Iran a început sâmbătă dimineața în Piața Revoluției din Teheran.

Iranul a organizat sâmbătă o ceremonie de înmormântare de stat pentru aproximativ 60 de persoane, inclusiv comandanți militari de rang înalt, uciși în războiul cu Israelul.

Ceremonia a început la ora locală 08:00 (05:30 ora României) în capitala Teheran, zi în care birourile guvernamentale și multe afaceri au fost închise.

Televiziunea de stat a difuzat imagini cu mii de oameni îmbrăcați în negru, fluturând steaguri iraniene, care purtau portrete ale comandanților militari căzuți, scandând „Moarte Americii” și „Moarte Israelului” și care au călcat în picioare steagurile SUA și Israelului.

Președintele iranian Masoud Pezeshkian, împreună cu alți oficiali de rang înalt și comandanți militari – printre care și Esmail Qaani, șeful Forței Quds (componenta de operațiuni externe a Gardienilor Revoluției) – au fost prezenți la ceremonie.

Ali Shamkhani, consilier principal al liderului suprem și rănit în timpul conflictului a venit la funeralii sprijinindu-se într-un baston, potrivit imaginilor transmise de televiziunea de stat.

Procesiune funerară a comandanților militari și a oamenilor de știință nucleari iranieni uciși în atacurile israeliene, la Teheran.

Imagini din Piața Enghelab (Revoluției), punctul de pornire al procesiunii, au arătat machete ale rachetelor balistice iraniene și sicrie acoperite cu drapelul Iranului și portretele comandanților uciși, îmbrăcați în uniformă.

Comandanți și oameni de știință, îngropați după ceremonie

Un elogiu patriotic a fost transmis la difuzoare în timp ce procesiunea se îndrepta spre Piața Azadi (Libertății), aflată la 11 kilometri distanță de Piața Enghelab.

Pe un banner scria „Boom boom Tel Aviv”, referindu-se la rachetele iraniene lansate spre Israel în timpul conflictului, ca represalii pentru atacurile israeliene asupra Iranului.

Printre cei decedați se numără Mohammad Bagheri, general-maior în Gardienii Revoluției și numărul doi în ierarhia forțelor armate iraniene. Odată cu el, va fi îngropat și omul de știință în domeniul nuclear Mohammad Mehdi Tehranchi, împreună cu soția sa. De asemenea, comandantul Gărzilor Revoluționare Hossein Salami, ucis în prima zi a războiului. Alte 30 de cadre militare de rang înalt au fost de asemenea onorate.

Între cele 60 de persoane care au fost înhumate, sunt patru copii și patru femei.

Procesiune funerară a comandanților militari și a oamenilor de știință nucleari iranieni uciși în atacurile israeliene, la Teheran.

Nicio ridicare a sancțiunilor

Statele Unite au lansat săptămâna trecută atacuri asupra a trei situri nucleare iraniene, alăturându-se aliatului său Israel în bombardamentele asupra programului nuclear iranian, în conflictul început pe 13 iunie.

Atât Israelul, cât și Iranul au pretins victoria în acest război, încheiat cu un armistițiu. Liderul iranian Khamenei a minimalizat atacurile americane, spunând că nu au produs „nimic semnificativ”.

Într-o postare pe rețeaua Truth Social, Trump a criticat vineri regimul de la Teheran pentru că și-a revendicat victoria, afirmând că știa „EXACT unde era ascuns” Khamenei și că nu a permis Israelului sau armatei americane „să-l elimine”.

„L-AM SALVAT DE LA O MOARTE URÂTĂ ȘI RUȘINOASĂ și nici măcar nu trebuie să spună ‘MULȚUMESC, PREȘEDINTE TRUMP!’”, a scris Trump.

El a mai afirmat că lucra în ultimele zile la o eventuală ridicare a sancțiunilor împotriva Iranului, una dintre cerințele majore ale Teheranului. „Dar în loc de asta, primesc o declarație de ură, mânie și dispreț, așa că am abandonat imediat orice efort privind ridicarea sancțiunilor”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, a reacționat sâmbătă condamnând declarațiile lui Trump. „Dacă președintele Trump dorește cu adevărat o înțelegere, trebuie să renunțe la tonul lipsit de respect și inacceptabil față de liderul suprem al Iranului, Marele Ayatollah Khamenei”, a scris el pe rețeaua X.

„Marele și Puternicul Popor Iranian, care a demonstrat lumii că regimul israelian NU A AVUT DE ALES decât să FUGĂ LA ‘TATI’ pentru a evita anihilarea de către rachetele noastre, nu tolerează amenințările și insultele”, a adăugat ministrul, folosind același mod de scriere, cu majuscule, ca și Donald Trump.

Potrivit Ministerului Sănătății din Iran, atacurile israeliene au ucis cel puțin 627 de civili. Răspunsul iranian a provocat 28 de victime în Israel, conform datelor oficiale israeliene.

Îți mai recomandăm Operațiunea „Midnight Hammer”: SUA au atacat trei uzine nucleare din Iran. Teheranul amenință cu „consecințe permanente”

„Amenințare iminentă”

În timpul primului său mandat, Trump a retras SUA în 2018 din acordul nuclear istoric negociat de fostul președinte Barack Obama, care urmărea să împiedice Iranul să dezvolte o bombă atomică.

Iranul, care susține că programul său nuclear este exclusiv civil, și-a intensificat activitățile după retragerea SUA din acord.

După atacurile americane, Trump a declarat că negocierile pentru un nou acord urmau să înceapă săptămâna viitoare, dar Teheranul a negat acest lucru, iar Khamenei a susținut că Trump a „exagerat în mod neobișnuit evenimentele”, respingând ideea că programul nuclear iranian ar fi fost afectat decisiv.

În schimb, Israelul a afirmat că a „zdruncinat proiectul nuclear iranian” în timpul conflictului de 12 zile. Ministrul de externe israelian, Gideon Saar, a reiterat vineri că „comunitatea internațională are obligația să oprească, prin orice mijloace eficiente, cel mai extremist regim din lume să obțină cea mai periculoasă armă”.

Sursa: AFP

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.