Fotogalerie: Democrația europeană a învins în alegerile prezidențiale din România

Doi tineri fericiți se sărută, după ce rezultatele exit-poll-urilor și rezultatele oficiale parțiale au indicat victoria democratului Nicușor Dan în alegerile prezidențiale din România, cu alte cuvinte menținerea direcției euroatlantice a țării.

Mii de simpatizanții primarului Bucureștiului s-au adunat în fața unei clădiri istorice din apropierea sediului vechi al Primăriei Capitalei, pe Bulevardul Elisabeta, ca să celebreze victoria.

Nicușor Dan, înconjurat de presă și simpatizanți, imediat după anunțarea estimărilor la ieșirea de la urne. Diferența de circa 10% dată de exit poll-uri a fost confirmată ulterior de rezultatele parțiale.

În declarațiile făcute imediat după închiderea urnelor, la ora 21:00, ora României, Nicușor Dan a mulțumit alegătorilor pentru prezența mare la vot și a spus că „alegerile nu sunt despre politicieni, ci sunt despre o comunitate”.

Vorbind despre cei care nu l-au votat, Nicușor Dan a spus că ei sunt „o comunitate atât de revoltată de modul în care s-a făcut politică până acum încât crede că singura soluție este o revoluție”.

„Este de datoria noastră să îi convingem că reforma justiției și lupta împotriva corupției vor prima”, a punctat el.

Date fiind declarațiile favorabile politicilor rusești făcute de George Simion, printre votanții lui Nicușor Dan a existat un sentiment atât de puternic de pericol și risc.

Distanța dintre cele două viziuni politice a fost atât de mare încât la manifestația victoriei și-a făcut apariția unul dintre cele mai puternice simboluri ale Revoluției Române din 1989: steagul românesc din care a fost decupată stema comunistă, stema cu steaua roșie fiind simbolul dictaturii, al represiunii și al izolării.

Mulți dintre votanții din București ai lui Nicușor Dan sunt tineri. La secțiile de votare din apropierea căminelor studențești ale Politehnicii și ale Universității București a fost coadă pe 18 mai.

„Este victoria voastră!” a declarat Nicușor Dan, din balconul sediului de campanie, adresându-se simpatizanților aflați pe Bulevardul Elisabeta. Era la miezul nopții, iar numărătoarea oficială trecuse de 99.3% din voturi și era imposibilă o răsturnare a situației.

„Întregul nostru respect pentru cei care au avut altă opțiune azi și pentru cei care au avut altă opțiune în turul I”, a atras ele atenția asupra nevoii de conciliere și împăcare în societate. Replica din stradă a fost strigătul: „Unitate”.

Președintele ales a mulțumit tuturor românilor pentru implicarea în campania electorală, indiferent în ce tabară.

Președintele ales al României a ieșit din sediul de campanie și a mers să țină discursul victoriei în Parcul Cișmigiu.

După ce Biroul Electoral Central va declara numărătoarea voturilor încheiată, iar Curtea Constituțională va constata că nu există impedimente în ceea ce privește validarea victoriei, noul președinte va depune jurământul în fața Parlamentului.

Lista de urgențe cu care se confruntă Nicușor Dan este lungă și plină de probleme grave: instalarea noului guvern, situația financiară precară, tergiversarea legilor apărării de către diferite instituții și dificultăți în politica externă.

Democratul moderat Nicușor Dan l-a învins la o diferență de circa un milion de voturi, aproximativ 10 procente, pe extremistul pro-rus și președinte al AUR, George Simion, în alegerile prezidențiale din România organizate pe 18 mai 2025.