Fostul prim-adjunct al șefului SRI, Florian Coldea, trimis în judecată pentru trafic de influență

Fostul șef adjunct al SRI, gen. Florian Coldea, după audierea la DNA

Fostul prim-adjunct al șefului SR, Florian Coldea, a fost trimis joi în judecată de DNA alături de avocatul Doru Trăilă și fostul general SRI Dumitru Dumbravă, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, exercitarea fără drept a unei profesii și spălarea banilor.

„În perioada 2018 – 2020, cei trei inculpați, profitând de sistemul relațional și influența pe care ar fi dobândit-o, ca urmare a exercitării funcțiilor anterior pensionării, respectiv de influența de care se bucura cel de-al treilea inculpat, prin prisma profesiei de avocat, ar fi constituit un grup infracțional organizat, profilat pe săvârșirea unor infracțiuni de corupție, exercitarea fără drept a unor activități de consultanță juridică specifice profesiei de avocat și spălarea banilor”, transmite DNA fără a le face publică identitatea.

O a patra persoană, fără calitate specială, a fost trimisă în judecată de asemenea pentru constituirea a unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență, spune DNA fără a-i face nici acesteia publică identitatea.

Schema infracțională după care acționau cei trei:

  • identificarea unor persoane fizice sau juridice ce întâmpinau probleme în diverse domenii, cărora li se promitea rezolvarea, prin influența pe care inculpații pretindeau că o aveau în domeniile respective sau a unor persoane care doreau să își asigure protecția unor persoane influente,
  • înființarea de către inculpații, foști militari, a unor societăți de consultanță, prin intermediul cărora, raportat la notorietatea de care se bucurau asociații/administratorii, pe de o parte, să atragă posibili clienți, iar, pe de altă parte, să creeze o aparență de legalitate a activității desfășurate,
  • cooptarea unor case de avocatură sau a unor avocați care să încheie contracte de asistență juridică cu persoanele interesate să cumpere influență,
  • încheierea de contracte de consultanță pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse de inculpați prin exercitarea influenței sau prin ascunderea activității nelegale de consultanță juridică,
  • cooptarea unor societăți de investigații, prin intermediul cărora să fie monitorizate părțile adverse din litigiile în cadrul cărora se acorda consultanță juridică, apropiații acestora, experți, avocați sau chiar magistrați, pentru ca, în baza colaborării și a consensului neechivoc de a-și alătura eforturile pentru a se constitui într-o grupare, de a se supune unei discipline și a acționa potrivit unui plan bine conturat, să obțină profituri prin mijloace ilicite.
Îți mai recomandăm Relația dintre SRI și Parlament. Dezvăluirile unui deputat din opoziție: Domnu' Lazăr, tu nu dormi liniștit noaptea?! Răspunsul SRI

În perioada 2020 – 2024, cei trei ar fi participat la săvârșirea unor infracțiuni de corupție, exercitarea fără drept a unor activități de consultanță juridică specifice activității de avocat și spălarea banilor, activitatea grupului fiind punctual sprijinită și de cel de-al patrulea inculpat, om de afaceri, spune DNA.

În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați judecători din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia să pronunțe hotărâri favorabile martorului, într-un dosar penal în care acesta era judecat, arată DNA.

După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro.

Cazul este al omului de afaceri Cătălin Hideg, denunțător al generalului Coldea și al grupării sale.

Ancheta împotriva lui Florian Coldea a început în mai 2024, când a fost pus sub control judiciar pentru o cauțiune de 500.000 de lei. Măsura nu a mai fost prelungită din ianuarie 2025.

În același dosar au fost anchetați generalul în rezervă Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcției Juridice a SRI, și avocatul Doru Trăilă. Toți trei sunt acuzați de trafic de influență și spălare de bani.

Procurorii spun că cei trei i-ar fi cerut omului de afaceri Cătălin Hideg, patronul firmei Sanimed International, suma de 600.000 de euro, promițând că îl vor ajuta să obțină o pedeapsă cu suspendare într-un dosar privind fraude cu fonduri europene.

Cătălin Hideg este cel care a făcut denunțul la DNA, după ce a fost condamnat pe fond la închisoare cu executare.

La punerea celor trei sub control judiciar, în mai 2024, DNA preciza că, în perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați „ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat.”

„După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranșe egale”, se mai menționează în comunicat.

În contextul menționat mai sus, în aceeași perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială în sumă de aproximativ 100.000 euro”.

Denunțătorul Cătălin Hideg a fost condamnat în primă instanță la patru ani de închisoare într-un dosar al Parchetului European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, pentru fraude la achiziții făcute în pandemie.

Cătălin Hideg a apelat la casa de avocatură a lui Doru Trăilă, care ar fi încheiat un contract de consultanță cu firma generalului Dumitru Dumbravă, iar acesta, la rândul său, un contract cu firma de consultanță a generalului Florian Codea.

Suma totală ar fi fost de 600.000 de euro, din care Hideg i-ar fi plătit avocatului Doru Trăilă 100.000 de euro. Parte din acești bani ar fi mers mai departe la Dumbravă și Coldea.

Procurorii consideră că aceste contracte încheiate cu casa de avocatură Doru Trăilă & Asociații sunt „doar o modalitate de a disimula adevărata natură a sumelor de bani pretinse”, care nu ar fi avut de fapt legătură cu asistența juridică oferită, au declarat la momentul respectiv pentru Europa Liberă surse judiciare care au avut acces la ordonanța DNA de punere sub control judiciar.

Denunțul împotriva celor trei ar fi fost făcut pe 12 aprilie, iar Hideg nu s-a dus cu mâna goală la procurori, ci cu înregistrarea unor discuții cu avocatul Doru Trăilă, cu omul de afaceri Dan Tocaci, cel care i-ar fi propus să îl pună în legătură cu Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, dar și cu înregistrări cu generalul Dumitru Dumbravă.

Tocaci i-ar fi prezentat pe cei doi generali ca „fondatorii statului paralel, persoane puternice, cu influență asupra magistraților, singurii care te pot salva atunci când intri în malaxor”.

În schimb, Tocaci i-a cerut lui Hedig 2.000 de euro pentru o deplasare la Monaco pentru a lua contact cu Bogdan Neidoni, un apropiat al lui Coldea, cel care ar fi intermediat întrevederea.

Hideg spune că, în schimbul banilor, Coldea și Dumbravă i-ar fi promis că îl ajută să obțină o condamnare cu suspendare și să îi fie ridicat controlul judiciar. Doar că Hildeg a fost condamnat cu executare, așa că s-a dus la DNA și i-a denunțat pe cei care i-au promis că va fi liber.

„Când am încheiat contractul, mi-au spus că dacă lucrurile decurg bine la instanța de fond și judecătorul, care era un fost student al domnului Trăilă, va da o rezoluție pozitivă, la Curtea de Apel va fi mai simplu și că vom scădea acești ani”, a spus Hideg la Antena 3.

După o primă tranşă de 100.000 de euro, presiunile cu privire la restul „onorariului" au fost tot mai mari, a spus Hideg a cărui principală problemă era că nu avea banii în România. Denunțătorul a spus că generalii Coldea și Dumbravă l-ar fi amenințat să plătească și restul sumei, motiv pentru care a făcut denunțul la DNA.

„M-au amenințat că o să-mi explodeze o bombă în față, că nu știu cu cine mă pun, că ei conduc România [...] Ei dădeau foc firmei și tot ei o stingeau dacă le acceptai condițiile”, a mai afirmat Cătălin Hideg.

Omul de afaceri a admis însă la Antena 3 că nu are probe pentru cele afirmate, procurorii fiind cei care trebuie să dovedească faptele acuzaților, și că nu este sigur că parte din cei 100.000 de euro pe care i-ar fi dat avocatului Trăilă au ajuns la Florian Coldea.

Florian Coldea i-ar fi indicat la audieri pe generalii Dumitru Dumbravă și Dumitru Cocoru drept principalii responsabili de gestionarea relației cu avocatul Doru Trăilă în cazul afaceristului Cătălin Hideg.

Îți mai recomandăm Cum a ajuns Florian Coldea, stăpânul serviciilor, să fie acuzat de corupție

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI