Bystron este suspectat că a primit bani de la publicația prorusă Vocea Europei, susținută de Rusia și sancționată de UE, pentru a acționa în favoarea Rusiei în Bundestag, camera inferioară a parlamentului german, scrie Euractiv.
Ancheta a început anul trecut, pe când Bystron era încă membru al parlamentului german.
După ce a câștigat un loc în alegerile europene din vara anului 2024, și-a recăpătat imunitatea parlamentară, iar autoritățile germane au fost nevoite să oprească ancheta în așteptarea unui răspuns la cererea lor ca Parlamentul European să-i ridice imunitatea în august.
Se presupune că Bystron a acceptat plăți de la rețeaua de știri sancționată Voice of Europe, despre care autoritățile cred că ar fi putut constitui mită pentru politician.
Raportul parlamentului precizează că cererea de ridicare a imunității lui Bystron se referă la „presupuse infracțiuni pentru cel puțin șase capete de acuzare de corupere pasivă, spălare de bani și fraudă și cel puțin cinci capete de acuzare de evaziune fiscală”.
Parchetul din München a declarat că politicianul german ar fi putut primi plăți în numerar sau în criptomonede de la operatorul postului Voice of Europe „în schimbul angajamentului său de a lua cuvântul și de a vota, în calitate de membru al parlamentului național, în interesul guvernului rus”.
Autoritățile germane au executat mandate de percheziție asupra proprietăților care au legătură cu Bystron în urmă cu aproximativ un an, dar nu au prezentat niciun rezultat al anchetei lor, după ce aceasta a fost suspendată din cauza mutării sale la Bruxelles.
Bystron a susținut într-o declarație după votul de marți că procurorii germani duc o campanie motivată politic pentru a suprima vocile opoziției precum a sa și a susținut că a fost victima unei conspirații conduse de agenția americană de ajutor extern USAID împotriva platformei Vocea Europei.
„Ridicarea imunității este o consecință a campaniei USAID împotriva site-ului de știri Voice of Europe și a mai multor politicieni care își exprimă cel mai vocal opoziția față de războiul din Ucraina”, a declarat Bystron.
El a îndemnat autoritățile germane să nu investigheze victimele acestei presupuse campanii, ci pe autori.
Aceasta este a doua oară când eurodeputații votează pentru ridicarea imunității parlamentare a lui Bystron.
În urmă cu doar o lună, Bystron și-a pierdut imunitatea într-o anchetă penală separată din cauza unei postări pe rețelele de socializare care includea un colaj foto cu oameni care păreau să facă saluturi naziste.
Imunitatea deputaților europeni este ridicată doar pentru anumite cazuri, ceea ce înseamnă că dosarul de corupție împotriva lui Bystron a rămas suspendat până la votul de marți.
În aprilie 2024, serviciul de informații ceh îl suspecta pe Bystron, fostul purtător de cuvânt pentru politică externă al AfD, că ar fi primit 20.000 de euro de la oligarhul ucrainean Viktor Medwedtschuk, un apropiat al Moscovei, care probabil a finanțat platforma Vocea Europei.
Conform presei cehe, serviciul secret al țării deține o înregistrare audio a lui Bystron în mașina lui Medwedtschuk, unde se crede că a avut loc presupusa predare a banilor.
Relatările din mass-media de la acea vreme l-au citat pe un membru al parlamentului ceh care a declarat că se auzea pe înregistrare cum Bystron număra bani.
Parlamentul European a ridicat, de asemenea, marți, imunitatea altor doi europarlamentari.
Politicianul lituanian Petras Gražulis, care, la fel ca Bystron, este membru al grupării de extremă dreapta Europa Națiunilor Suverane, este acuzat că a făcut remarci homofobe după o sesiune plenară a parlamentului lituanian din mai 2022.
Grzegorz Braun, până de curând membru al partidului polonez de extremă dreaptă Confederația, se confruntă cu acuzații de infracțiuni, printre care stingerea unei menorah în parlamentul Poloniei.
În timp ce foștii colegi ai lui Braun din Confederație sunt împărțiți între grupurile de extremă dreaptă Patrioți pentru Europa și Europa Națiunilor Suverane, Braun nu s-a alăturat niciunuia dintre grupuri.
Îți mai recomandăm Nou scandal de corupție la Parlamentul European. Poliția belgiană a percheziționat birourile HuaweiEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI