Estonia. Un avion militar rusesc a intrat în spațiul aerian al țării pentru a ajuta un petrolier din „flota din umbră”

Petrolierul Eagle S ancorat lângă portul Kilpilahti din Porvoo, în Golful Finlandei, pe 7 ianuarie 2025. Petrolierul era suspectat că face parte din așa-numita „flotă fantomă” a Rusiei.

Ministrul de Externe al Estoniei a declarat joi că Rusia a trimis un avion militar în timp ce marina țării sale încerca să rețină un petrolier aflat sub sancțiuni britanice, cu destinația Rusia, care naviga ilegal.

După ce nava, Jaguar, plasată pe lista de sancțiuni a Marii Britanii vinerea trecută, a refuzat să coopereze la o încercare a autorităților estoniene de a urca la bord, marina estoniană a transmis că vasul fost escortat în apele rusești.

„Federația Rusă a trimis un avion de luptă pentru a verifica situația, iar acest avion de luptă a încălcat teritoriul NATO timp de aproape un minut”, a declarat ministrul estonian de externe Margus Tsahkna, aflat în Turcia.

„Trebuie să înțelegem că Rusia a încercat oficial și s-a conectat la «flota din umbră rusă»", a spus el înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe NATO. „Federația Rusă este gata să protejeze «flota din umbră». Situația este foarte gravă”, a adăugat oficialul estonian.

Jaguar este una dintre zecile de nave din „flota din umbră” a Rusiei, un termen pe care țările occidentale îl folosesc pentru navele rusești care încearcă să evite sancțiunile internaționale, și circulă fără să respecte legislația internațională și fără asigurări maritime.

Avioane militare de la o misiune de poliție NATO cu sediul în statele baltice au decolat pentru a inspecta nava rusească, a spus ministrul.

Autoritățile navale estoniene susțin că nava naviga „fără cetățenie” și, prin urmare, Estonia „avea obligația de a verifica documentele și statutul juridic al navei”.

Joi, nava Jaguar a ancorat sub pavilion gabonez lângă portul rus Primorsk, arată datele platformei Marine Traffic.

Într-un incident similar petrecut pe 11 aprilie, Estonia a reținut și a urcat la bordul unui petrolier cu destinația Rusia, Kiwala, pe motiv că naviga fără un steag național valabil. Petrolierul a cooperat și a fost eliberat două săptămâni mai târziu.

Îți mai recomandăm Cum poate fi protejată Marea Baltică de flota fantomă a Rusiei

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.