Actualizare ora 16:00 - Fostul ministru al Turismului Elena Udrea a afirmat, joi, la ieşirea din penitenciar că este bucuroasă că „această încercare s-a terminat” și că viaţa în puşcărie este grea, „mai ales pentru femei”.
Întrebată dacă ar mai intra în politică, Udrea a afirmat: „Nu-mi mai trece prin cap”, dar a adăugat cu ironie „văzând cine face politic astăzi, m-ar bate gândul” și a dat asigurări că nu va reveni în viața publică și-n politică, de unde a ieșit încă din 2016, ca să se ocupe de creșterea fiicei sale.
Ea a spus că a organizat „cu mândrie” Gala Bute și că dacă ştia că a face politică o va ţine departe de fiica sa, ar fi renunţat cu mult înainte la viaţa publică.
Întrebată dacă a aflat despre problemele penale pe care le are fostul număr doi în SRI, Florian Coldea, pe care l-a acuzat în dese rânduri că s-ar afla în spatele instrumentării dosarelor sale penale, Udrea a răspuns că „vine rândul ca fiecare să plătească”. Întrebată despre vinovăția sa, cu câteva momente în urmă, ea a răspuns retoric: „cine este fără de păcat?”
Ea s-a plâns că plătește prejudiciul în dosar de trei ori, pentru că activele care i-au fost scoase la vânzare au fost subevaluate, la 30% din valoarea lor, că s-a familiarizat cu Biblia pe care a citit-o încă de anul trecut, că a devenit mai modestă și că în penitenciar s-a descurcat cu „trei tricouri și doi colanți” și că va deveni o purtătoare de mesaj pentru femeile din penitenciar, pentru care nu există soluții de reintegrare în societate la eliberarea din penitenciar.
Udrea a spus că o perioadă va fi întreținută de soț și că apoi își va „căuta de lucru”, dar că în acest timp va milita pentru soarta femeilor foste deținute.
Știrea inițială
Instanța a respins ca nefondată contestația formulată de DNA Ploiești față de decizia Judecătoriei Ploiești privind liberarea condiționată a acesteia, transmite Agerpres.
Judecătoria Ploiești a motivat decizia de eliberare condiționată prin conduita exemplară a Elenei Udrea în detenție.
Conform documentelor, aceasta „a avut o conduită constant pozitivă pe întreaga durată a executării pedepsei privative de libertate, manifestând o atitudine de respect față de normele instituționale, adaptându-se corespunzător mediului carceral și implicându-se activ în activitățile desfășurate în cadrul programelor de educație și asistență psihosocială.”
Instanța a notat că fostul ministru a dat „dovezi temeinice de îndreptare” și a participat activ la programele educaționale și psihosociale din penitenciar, reflectând „un interes real pentru reabilitare și asumarea consecințelor faptelor comise.”
De asemenea, Udrea a menținut legătura cu familia, beneficiind de sprijinul material și afectiv al acesteia, ceea ce favorizează reintegrarea sa în comunitate. Un alt factor luat în considerare este faptul că are o fiică minoră, față de care are obligații legale și morale.
Legat de prejudiciul de trei milioane de euro din dosar, instanța a precizat că acesta a fost parțial achitat, iar pentru diferența rămasă au fost instituite măsuri asigurătorii, urmând ca recuperarea integrală să se realizeze prin valorificarea sechestrelor.
„Achitarea prejudiciului nu reprezintă o condiție imperativă pentru acordarea liberării condiționate, conform legislației incidente,” a subliniat instanța.
În fața judecătorilor, Elena Udrea a declarat că a conștientizat gravitatea faptelor sale și că pedeapsa și-a atins scopul, scrie G4Media.
„Am stat departe de copil patru ani. Da, și-a făcut efectul pedeapsa! Nu aș mai face ceea ce am făcut atunci cu mândrie,” a spus ea, referindu-se la organizarea Galei Bute.
Elena Udrea a acuzat condițiile grele de detenție, menționând că în penitenciar „90 de persoane” împart „trei toalete și patru dușuri.”
Ea a adăugat că nu mai dorește să ocupe funcții publice și că riscul de a recidiva este „minim”.
Dosarul Gala Bute
În 2011, Ministerul Dezvoltării, condus de Elena Udrea, a alocat fonduri pentru organizarea unei gale de box (Gala Bute), în care Lucian Bute și-a apărat titlul mondial.
Contractul pentru organizarea evenimentului a fost atribuit prin negociere fără publicarea unui anunț public firmei lui Rudel Obreja, la acel moment președinte al Federației Române de Box.
Udrea a fost acuzată de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. Procurorii au afirmat că peste 8 milioane de lei au fost utilizați ilegal, prejudiciind bugetul de stat.
Printre cei implicați s-au numărat și alte persoane din minister, oameni de afaceri și oficiali din Federația Română de Box.
Sumele presupus primite ca mită ar fi provenit din contracte cu statul și comisioane de aproximativ 10% din aceste contracte.
Elena Udrea a încercat să scape de pedeapsa din dosarul Gala Bute plecând în străinătate.
După condamnarea definitivă în 2018 la 6șaseani de închisoare, aceasta a fugit și a fost găsită și arestată în Costa Rica, unde a stat în detenție între octombrie și decembrie 2018.
Ulterior, în urma unei decizii a Curții Constituționale care a suspendat completurile de cinci judecători, condamnarea a fost anulată provizoriu și Udrea a fost eliberată din Costa Rica și s-a întors în România.
În 2022, după o altă decizie definitivă care a confirmat condamnarea, Elena Udrea a fugit din nou, de această dată în Bulgaria, de unde a fost extrădată și încarcerată în România în iunie 2022.
Pe parcursul perioadei, instanțele au dedus din pedeapsă perioadele cât a fost arestată în Costa Rica și în Bulgaria, totalizând aproximativ opt luni.
Îți mai recomandăm Judecătoria Ploiești a decis eliberarea condiționată a fostului ministru Elena Udrea. Decizia nu este definitivăEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.