Actualizare 17:20 - Statele Unite și Arabia Saudită au semnat marți un acord privind armele, pe care Casa Albă l-a numit cel mai mare „din istorie", în timp ce președintele american Donald Trump a semnat la Riad o serie de multe alte acorduri cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman.
„Statele Unite și Arabia Saudită au semnat cel mai mare acord de vânzări de apărare din istorie - aproape 142 de miliarde de dolari, oferind Arabiei Saudite echipamente de luptă de ultimă generație", a declarat Casa Albă într-un comunicat.
Știrea inițială
Președintele american Donald Trump a ajuns marți, pe 13 mai, în capitala saudită, Riad. Este începutul unui turneu de patru zile în regiunea Golfului Persic. El va mai vizita Qatarul și Emiratele Arabe Unite.
Este a doua oară când Trump alege regatul ca primă destinație externă a președinției sale – la începutul primului său mandat, în 2017, a făcut o vizită similară.
La sosirea la Riad, pe aeroport, președintele american a fost întâmpinat de prințul moștenitor Muhammad bin Salman cu o ceremonie oficială de bun venit – a fost desfășurat un covor violet regal și a fost ținută o ceremonie a cafelei.
Steagurile Arabiei Saudite și ale SUA, la Riad, pe 12 mai 2025.
Străzile din Riad au fost decorate cu steaguri saudite și ale SUA, iar la aterizare Air Force One a avut ca escortă militară avioane de luptă F-15 saudite.
Agenda lui Trump în Arabia Saudită se axează pe asigurarea unor acorduri importante de business – cu accent pe investițiile în inteligența artificială, energie și în domeniul armamentului.
El își propune să finalizeze în timpul acestei călătorii acorduri care depășesc 1.000 de miliarde de dolari – experții spun că o astfel de cifră ar fi fără precedent.
Vizita include participarea la un forum de investiții, discuții bilaterale și o cină cu prințul moștenitor.
Fără Israel
Unul dintre acordurile-cheie aflate pe masă în timpul vizitei lui Trump este o înțelegere nucleară civilă între SUA și Arabia Saudită, care ar sprijini ambițiile regatului de a-și dezvolta propriul sector al energiei nucleare.
De notat e faptul că administrația Trump nu mai solicită Arabiei Saudite să normalizeze relațiile cu Israelul ca o condiție prealabilă pentru avansarea discuțiilor nucleare - o schimbare semnificativă față de politica anterioară a SUA, din timpul președintelui Joe Biden, când cooperarea nucleară era legată de progresul privind legăturile cu Israelul.
Această separare a acordului nuclear de normalizarea relațiilor cu Israelul reflectă atât blocajul procesului de pace din cauza conflictului din Gaza, cât și o concesie majoră făcută de Washington Riadului.
Oficialii de la Casa Albă și Trump însuși au confirmat că o vizită în Israel nu va avea loc în timpul acestei deplasări, în ciuda speculațiilor și a unor speranțe din Israel că o oprire la Ierusalim sau Tel Aviv ar putea fi adăugată în program.
„O vom face la un moment dat. Dar nu acum”, a declarat Trump săptămâna trecută.
Decizia a provocat neliniște în rândul oficialilor israelieni, care o consideră un semnal al schimbării priorităților SUA în regiune și al creșterii fricțiunilor dintre Trump și prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu, în special cu privire la războiul din Gaza, politica președintelui față de Iran și strategia sa regională mai largă.
Îți mai recomandăm Hamas eliberează ultimul cetățean american în viață deținut în Gaza. Trump: „un pas de bună credință”Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI