Directorul CIA spune că programul nuclear iranian a fost „afectat sever” de loviturile aeriene americane

Șeful CIA, John Ratcliffe, a declarat că atacurile americane au „deteriorat grav” instalațiile nucleare ale Iranului.

Șeful CIA, John Ratcliffe, afirmă că atacurile americane au „deteriorat grav” instalațiile nucleare ale Iranului și le-au dat înapoi cu ani de zile. Declarațiile vin la scurt timp după ce un raport al serviciilor de informații militare, scurs în presă, susținea că raidul a avut un impact limitat.

„CIA poate confirma că o serie de informații credibile indică faptul că programul nuclear al Iranului a fost sever afectat de loviturile țintite recente. Acestea includ informații noi provenite dintr-o sursă/metodă istoric fiabilă și precisă, conform cărora mai multe instalații nucleare iraniene cheie au fost distruse și ar trebui reconstruite de-a lungul mai multor ani”, a transmis directorul CIA, John Ratcliffe, într-un comunicat.

Declarația contrazice raportul preliminar al unei agenții militare americane care sugera că programul nuclear iranian a fost întârziat doar cu câteva luni.

Donald Trump și oficiali ai administrației lui au criticat dur acel raport preliminar, despre care au spus că are un grad de încredere redus și că minimalizează atacurile realizate „impecabil” de aviația americană.

Trei instalații lovite: Natanz, Fordo și Isfahan

Atacul american a avut loc sâmbătă și a implicat 125 de aeronave militare care au vizat facilitățile de la Natanz, Fordo și Isfahan.

Imagini recente din satelit arată existența a șase cratere adânci în apropierea a două puncte de acces de la Fordo, iar cratere similare au fost observate și la Isfahan. Totuși, nu este clar dacă instalațiile subterane, despre care se știe că sunt protejate, au fost distruse în totalitate.

Potrivit CIA, dacă Iranul va alege să reconstruiască, „ar trebui să reconstruiască toate cele trei facilități în întregime, ceea ce probabil va dura ani”.

Aceeași opinie este împărtășită și de directoarea Națională a Informațiilor, Tulsi Gabbard, care a declarat că „noile informații confirmă ceea ce președintele a afirmat de nenumărate ori: facilitățile nucleare ale Iranului au fost distruse”.

Îți mai recomandăm Parlamentul iranian a aprobat suspendarea cooperării Teheranului cu agenția nucleară a ONU

Informații divergente între instituțiile americane

Deși CIA susține că pagubele sunt semnificative, un raport scurs din interiorul Defense Intelligence Agency (DIA) a estimat că programul nuclear a fost întârziat cu doar câteva luni. Raportul a fost etichetat drept „evaluare cu încredere scăzută” de către secretarul apărării Pete Hegseth.

Președintele Donald Trump a reacționat virulent pe rețelele sociale, afirmând că „presa fake news a mințit și a deformat total faptele” și că „niciunul dintre acești jurnaliști nu avea datele reale”. El a anunțat o conferință de presă la Pentagon pentru joi, promițând informații „interesante și de netăgăduit” în apărarea „demnității marilor noștri piloți americani”.

În plus, Trump a declarat la summitul NATO de la Haga că atacul american asupra instalațiilor nucleare iraniene a fost „foarte sever”.

El a adăugat că probabil va solicita Iranului un angajament clar de renunțare la programul nuclear în cadrul unor discuții planificate pentru săptămâna următoare, discuții pe care Teheranul nu le-a confirmat.

Poziția Iranului și evaluări internaționale

Oficialii iranieni au reacționat și ei cu declarații divergente.

Esmail Baghaei, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, a declarat pentru Al Jazeera că instalațiile nucleare americane au fost grav avariate, asta e sigur, dar nu a oferit alte detalii. În schimb, Mehdi Mohammadi, consilier parlamentar, a afirmat că „nu s-au produs daune ireversibile la Fordo”.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat că este posibil ca o parte din uraniul îmbogățit să fi fost relocat înainte de atacuri, dar nu a oferit dovezi clare în acest sens.

Un raport al Comisiei israeliene pentru energie atomică a confirmat distrugerea infrastructurii critice la Fordo, estimând că Iranul a fost împins înapoi cu „mulți ani” în cursa sa nucleară.

Dispute în Congresul SUA

Felul în care au fost realizate atacurile asupra siturilor nucleare iraniene au generat critici și în Congresul american. Senatorii urmează să primească joi un briefing clasificat din partea directorului CIA, John Ratcliffe, secretarului de stat Marco Rubio și secretarului apărării Pete Hegseth.

Senatorul democrat Chuck Schumer a declarat că întârzierea informărilor este „scandaloasă”, subliniind că „administrația are obligația legală de a informa Congresul”.

Într-o scrisoare oficială trimisă Congresului la două zile după raid, Trump a justificat atacul ca fiind „în interesul național vital al Statelor Unite și în autoapărarea colectivă a aliatului nostru, Israel, prin eliminarea programului nuclear iranian”.

Îți mai recomandăm 12 zile de război: concluziile conflictul Israel-Iran

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.