Denisa Cosoveanu e din Craiova și, în 2021, a plecat în Italia. A votat la una dintre secțiile amenajate la Sesto San Giovanni, lângă Milano.
„M-am dus la vot pentru că, oricât de sceptică aș fi, dacă nu pun ștampila, alții decid în locul meu”, explică Denisa.
La secția la care a mers Denisa au mai votat alți aproape 3.000 de cetățeni români.
„Amestec de resemnare și de speranță, unii foarte grăbiți, iar alții parcă veniseră să îndeplinească o datorie solemnă”, povestește Denisa care era atmosfera la Sesto San Giovanni.
Denisa Cosoveanu trăiește la Milano. Are o viață bună și deocamdată nu se gândește să se reîntoarcă în România. A votat, însă, cu speranța unui viitor mai bun pentru țară.
Denisa nu plănuiește să se întoarcă în România în viitorul apropiat.
„Încă nu… deși o iubesc. O port în mine, în tot ce fac, dar iubirea nu este totul. E și despre siguranță, respect, oportunități și echilibru. România rămâne acasă, rămâne în suflet, dar momentan nu e locul unde pot trăi așa cum am nevoie. Mă doare să o spun, dar este un adevăr pe care mi-l asum”, spune Denisa.
E, însă, optimistă, spune ea: România va fi o țară mai bună după votul de ieri.
Denisa este doar unul dintre cei aproape 1.650.000 de români care au votat pe 18 mai pentru viitorul țării din care au plecat. Unii se gândesc să se întoarcă acasă, alții nu. Dar le pasă ce se întâmplă cu România.
Pe 18 mai, diaspora a scris istorie prin prezența masivă la vot, care a fost cu 75% mai mare decât cea de pe 4 mai. Votul a fost ceva mai echilibrat, spre deosebire de turul I – când unul dintre candidați s-a detașat.
În turul I al alegerilor prezidențiale, George Simion a fost creditat cu 60% din voturile diasporei.
Duminică, 18 mai, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a câștigat 55,86% din voturi, iar Nicușor Dan – 44,14%.
Din cele 6,18 milioane de voturi cu care Nicușor Dan a câștigat fotoliul de la Cotroceni, 721.000 au venit din diaspora.
Dan a luat majoritatea voturilor din toate țările unde au existat secții de vot, mai puțin din cele cu mari comunități românești - Marea Britanie, Italia, Spania, Germania sau Franța.
Cum au votat românii din diaspora în cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale.
Italia, țara cu cei mai mulți votanți în diaspora
La o altă secție din Milano, au votat Ioana Nedelea și soțul ei. Ioana e din Bistrița Năsăud și s-a mutat în Italia în 2013. Soțul muncea deja de mulți ani acolo. Ioana și-a luat cei doi copii mici și a plecat după el.
„Lucrez la o firmă unde mă ocup de problemele administrative. Soțul meu are o firmă de contrucții.Niciodată nu mi-a fost rușine să spun că sunt româncă și să le aduc aminte italienilor că istoria României este strâns legată de Italia”, spune Ioana.
Cu ce gânduri a mers la vot duminică?
„Am votat pentru o Românie decentă, cu bun- simț . Am votat cu speranța pentru noi, copii noștri, și pentru părinții noștri rămași în țară”.
Ioana Nedelea locuiește la Milano cu soțul și cei doi copii. Toți își doresc să se întoarcă în România.
Cea mai mare dorință a Ioanei Nedelea este ca ea și familia ei să se întoarcă în România.
În primul tur al alegerilor prezidențiale, de duminică, 4 mai, 74% din voturile românilor din Italia au mers la George Simion, și doar 14,93% către Nicușor Dan. Într-o singură secție din Bari, Nicușor Dan obținut jumătate din sufragii.
Pe 18 mai, Nicușor Dan a obținut majoritatea voturilor în zece secții, de la Roma, Milano, Bari și Veneția.
Duminică, în Italia au mers la urne aproape 286.000 de români, cu 63% mai mulți decât pe 4 mai.
Scorul total, în Italia a fost 66,78% – George Simion, 33,22% – Nicușor Dan.
Față de turul I, George Simion a obținut în Italia 62.403 voturi în plus, iar Nicușor Dan - 68.612.
Germania, fidelă lui George Simion
Aproape 280.000 de români au votat în Germania, la turul al II-lea al alegerilor prezidențiale - cu 71% mai mulți decît la turul I.
Pe 4 mai, la niciuna dintre secțiile de vot amenajate în Germania Nicușor Dan nu a reușit să obțină majoritatea voturilor. Duminică 18 mai, obținut peste 50% din sufragii în trei secții de la Berlin și Munchen.
Per total, Germania a votat majoritar cu Simion în ambele tururi. La turul I, reprezentantul AUR a obținut 74,31% iar Nicușor Dan – 16,99%.
Pe 18 mai, Simion a fost votat de 68,31% dintre românii din Germania.
În cifre absolute, față de turul 1, George Simion a obținut în plus aproape 70.000 de voturi, iar Nicușor Dan - 60.600.
În Marea Britanie, Nicușor Dan a câștigat teren
Bogdan Geabă e unul dintre tinerii români care au plecat în 2007 să studieze în Anglia. Mai exact - Administrarea Afacerilor la Universitatea Kent. După 18 ani, e tânăr bancher la Londra, cu o carieră de invidiat.
„Am lucrat la șase bănci, iar joburile și rolurile pe care le-am avut s-au axat pe management de proiecte și portofolii, apoi pe audit de proiecte și investiții ale băncii”, spune Bogdan Geabă, pentru Europa Liberă.
Duminică a mers la vot cu speranța că va face ceva pentru România, pentru părinții lui care sunt în țară și pentru prietenii de o viață pe care îi are aici.
„Am fost să votez pentru ca vreau să cred în continuare în democrație și într-o Uniune Europeană care funcționează. Cum nicio țară nu a devenit mai puternică divizându-se, nu vreau să văd nici România izolată în est. Avem beneficii enorme, pe care vreau să le mențin în continuare, de la libertate de mișcare și comerț fără bariere, până la a fi o putere economică la scară globală”, explică Bogdan.
Bogdan Geabă este un tânăr bancher din Londra care are în spate o carieră de invidiat. Nu exclude să se întoarcă în România. Depinde doar de unde va ajunge în viitor țara.
Deși are o viață deja la Londra, una bună, cu o carieră deosebită și multe privilegii, Bogdan nu exclude că poate cândva va reveni în România.
„Nu exclud complet posibilitatea de a mă întoarce în România, însă consider că industria – cel puțin în domeniul finanțelor, unde activez – are încă nevoie de dezvoltare și competitivitate pentru a ajunge la un nivel comparabil cu marile companii din Europa și, de ce nu, din întreaga lume.
De asemenea, există opțiunea joburilor remote, care „reduc semnificativ importanța locației geografice, făcând aceste roluri – și, implicit, companiile respective – mult mai atractive”, spune Bogdan.
Bogdan Geabă e unul dintre cei 270.000 de români din Marea Britanie care au votat, duminică, 18 mai pentru viitorul președinte, față de aproape 154.000, pe 4 mai.
Și dacă acum două săptămâni, George Simion a primit 64,88% din voturi, iar Nicușor Dan – 24,75%, pe 18 mai, distanța dintre cei doi s-a micșorat.
George Simion a obținut 58,46% din voturi (și 57.616 voturi în plus față de turul I), iar Nicușor Dan - 41,54%, cu 73.500 mai multe voturi decât pe 4 mai.
În șase secții, candidatul independent a obținut peste 75%.
Spania, George Simion aproape 68%
La secția din Torrevieja, una dintre cele 147 de secții amenajate pentru alegerile din 18 mai în Spania, au votat 1.750 de români.
Între ei, familia Petricean. A ajuns la Torrevieja acum patru ani. Winterbirds - păsări de iarnă, explică Mihaela Petricean pentru Europa Liberă. Le-a plăcut atât de mult, încât acolo au rămas. Acum amândoi fac consultanță pentru românii care vor să se stabilească în Spania și voluntariat pentru un ONG local care ajută familiile sărace și oamenii fără adăpost. „Suntem destul de implicați în viața socială locală”, spune Mihaela Petrican, pentru Europa Liberă.
Duminică, Mihaela și soțul ei au mers la vot așa cum au făcut-o întotdeauna.
„Nu credeam că părerea noastră nu contează, iar în ultimii 36 de ani am ratat o singură dată votul. O schimbare este necesară, dar suntem conștienți că Roma nu s-a construit într o zi.
Vrem o țară ca afară, nu? Afară spre vest, nu spre est. Nu îmi doresc să retrăiesc multe din experiențele rusificării. Am votat ca să rămânem în Europa, ca să avem acces liber la cei de acasă”, explică Mihaela cu ce gânduri la mers la urne.
Familia Petricean a ajuns în Spania pentru o iarnă și a rămas permanent.
„Lipsa educației este marea racilă a României și consecința emoțiilor prin care am trecut”, crede ea.
Deocamdată, familia Petrican nu și-a făcut planuri să se întoarcă în România.
„Am venit aici ca să învățăm să trăim că ei și cumva ne dau speranța că și România va ajunge la fel: cu autostrăzi peste tot, cu servicii de toate tipurile corecte”, spune Mihaela.
La secția la care a votat familia Petricean, duminică alegerile au fost câștigate de George Simion cu aproape 63% din voturi.
Sub scorul pe toată Spania obținut de candidatul AUR - 67,98%.
La primul tur, de pe 4 mai, Simion fusese votat de 73,61% dintre românii care trăesc în Spania, iar Nicușor Dan – de 15%.
În cifre absolute, prezența la urne a românilor a crescut în turul II față de turul I cu 71.500 de alegători. Simion a reușit să obțină, față de 4 mai, 42.000 de voturi, iar Nicușor Dan - 43.000.
Dan a reușit să obțină majoritatea sufragiilor în 12 secții din Spania, majoritatea din Madrid.
Cum au votat restul țărilor din Europa?
88% dintre moldovenii de peste Prut au pus ștampila pe Nicușor Dan, față de turul I, când a obținut puțin peste 53,2%. Puțin peste 90.000 de voturi au venit pe 18 mai din Franța, majoritatea pentru George Simion (57,25%), mai puțin decât la turul I când reprezentantul AUR a obținut peste 62% din sufragii.
Prezența masivă la urne de pe 18 mai a schimbat opțiunile majoritare ale românilor din nouă țări europene care îl giraseră în turul I pe George Simion.
Nicușor Dan a câștigat turul II în Suedia, Finlanda, Rusia, Belarus, Ucraina, Grecia, Olanda și Portugalia, țări în care candidatul AUR câștigase primul tur.
America și Canada - pro-Nicușor Dan din primul tur
De partea cealaltă a Atlanticului, în Statele Unite și Canada, opțiunile electoratului au rămas constante în ambele tururi de scrutin.
Pe 18 mai, în Statele Unite 25.718 români au votat, aproape dublu față de primul tur, iar 70% dintre voturi au fost pentru Nicușor Dan.
În Canada, peste 15.000 de români au mers la urne duminică, cu 83% mai mulți decât în turul I, și 69% dintre voturi au fost pentru Nicușor Dan.
În Turkmenistan, Nicușor Dan a câștigat alegerile cu 100% din voturi.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a organizat 965 de secții de votare în toată lumea. Cele mai multe, în țările cu comunități mari de români:
- Italia (inclusiv Malta): 161 de secții de votare
- Spania: 147 de secții de votare
- Marea Britanie: 108 de secții de votare
- Germania: 88 de secții de votare
- Franța (inclusiv Principatul Monaco): 69 de secții de votare
- Republica Moldova: 64 de secții de votare
- SUA: 50 de secții de votare
- Belgia: 29 de secții de votare