MApN demontează dezinformările de pe TikTok despre așa-zise pregătiri pentru mobilizarea rezerviștilor și sprijinul pentru Ucraina

Ministerul Apărării Naționale demontează manipularea făcută pe TikTok pe tema mobilizării rezerviștilor pentru a lupta în războiul din Ucraina, pe care Rusia l-a început pe 24 februarie 2022 când a invadat total țara vecină.

Actualizare 17:20 - Și Președinția respinge apariția în spațiul public a unor informații false atribuite președintelui interimar Ilie Bolojan referitoare la o posibilă trimitere de militari români în Ucraina.

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu, coordonator al Cancelariei Președintelui spune că „în niciun context, oficial sau neoficial”, președintele interimar Ilie Bolojan nu a declarat și nici nu a sugerat că România „este dispusă sau intenționează să trimită militari în Ucraina”.

„Dimpotrivă, declarațiile sale publice au subliniat în mod constant continuarea sprijinului multidimensional al României pentru Kiev, fără a include perspectiva dislocării de trupe în țara vecină aflată în conflict. Aceasta este în concordanță cu poziția națională stabilită în urma consultărilor cu reprezentanții partidelor politice, în pregătirea participării la Consiliul European din 20 martie 2025, și cu decizia adoptată în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 28 martie 2025”, spune Diaconescu.

El amintește că, prin lege, o eventuală decizie privind dislocarea de militari români într-o zonă de conflict trebuie adoptată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării și supusă aprobării Parlamentului României.

„Prin urmare, o astfel de măsură nu poate fi luată unilateral de Președintele României, fără o comunicare publică prealabilă, clară și lipsită de echivoc”, precizează consilierul prezidențial.

Știrea inițială

„Vă semnalăm o postare realizată în platforma digitală X, în data de 21 mai 2025, prin care o adresă internă a Metrorex S.A. este prezentată drept o „dovadă” a pregătirilor pe care autoritățile din România le-ar face în secret pentru mobilizarea rezerviștilor pentru a fi trimiși în Ucraina”, avertizează centrul Inforadar MApN.

Dezinformarea apare în contextul în care MApN a comunicat recent informații despre organizarea, în perioada 26-31 mai 2025, a exercițiului de antrenament pentru evaluarea rezervei de mobilizare în MOBEX OT-GR-TR-25, în județele Olt, Giurgiu și Teleorman.

Documentul administrativ folosit în această acțiune de dezinformare este emis de o structură a Metrorex S.A., care pune în aplicare proceduri legale pentru salariații cu obligații militare.

Aceste proceduri au caracter de rutină, se desfășoară anual și nu au nicio legătură cu contextul de securitate generat de invazia Federației Ruse în Ucraina.

Baza legală a acestui demers derivă din Legea 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, legea care, la art. 46, prevede, printre altele, obligația pentru toți angajatorii din România de a ține evidența cetățenilor încorporabili și a rezerviștilor din rezerva de mobilizare.

În completare, Hotărârea de Guvern 1204/2007 privind asigurarea forței de muncă pe timpul stării de asediu la mobilizare și pe timpul stării de război stabilește la art. 5 că instituțiile publice și operatorii economici au obligația să-și asigure forța de muncă pentru planul de mobilizare şi să disponibilizeze personalul cu obligații militare stabilit din timp de pace pentru completarea unităților militare.

Sunt proceduri de rutină, prevăzute de legi adoptate cu aproape 20 de ani în urmă, fără legătură cu războiul declanșat de Federația Rusă, spune MApN.

Ca atare, această adresă prezentată în mod fals drept o „dovadă” a declanșării unor pregătiri de mobilizare a rezerviștilor sau de revenire la stagiul militar obligatoriu nu reprezintă decât un document cu caracter periodic, emis pentru îndeplinirea pe timp de pace a unor obligații legale, atrage atenția MApN.

Reamintim că executarea serviciului obligatoriu pentru militarii în termen și cu termen redus este supendată prin legea în România, încă din ianuarie 2007, când s-a trecut la serviciul militar pe bază de voluntariat.

Revenirea la serviciul militar obligatoriu și, în consecință, la desfășurarea proceselor de recrutare pentru cetățenii încorporabili se poate face prin lege doar pe timp de război și în stare de asediu, când executarea serviciului militar devine obligatorie.

Prin urmare, procesul de recrutare-încorporare a cetățenilor care îndeplinesc condițiile legale pentru a putea fi încorporați va avea loc doar în situația în care în România va fi instituită una dintre cele trei stări prevăzute de lege, respectiv starea de război, starea de mobilizare sau starea de asediu.

„Este de așteptat ca astfel de încercări de dezinformare, menite să amplifice teama și incertitudinea, în contextul războiului din Ucraina, să continue”, spune MApN, care-i roagă pe utilizatorii platformelor de comunicare digitală să verifice din surse oficiale informațiile cu caracter alarmist și senzaționalist cu care intră în contact, înainte de redistribuire.

La o zi după expunerea acestei dezinformări, urmând aceeași schemă de manipulare, a fost distribuit în spațiul public un document similar, emis de Ministerul Finanțelor Publice în baza aceleiași legislații și cu același rol.

Dezinformare pe tema sprijinului pentru Ucraina

Tot pe TikTok se amplifică o dezinformare referitoare la așa-zise „dovezi” ale unei decizii luate la nivelul conducerii statului român de a trimite trupe în Ucraina.

„Aceste speculații nu au nicio bază reală și reprezintă încercări de a spori teama generată de războiul de agresiune pe care Federația Rusă îl desfășoară în prezent în Ucraina”, spune MApN.

În susținerea acestei acțiuni de dezinformare, amplificată de mai multe conturi din platforma TikTok, este utilizat un material video extras dintr-odeclarație de presă făcută de președintele interimar al României la sfârșitul lunii februarie 2025, în urma consultărilor cu partidele politice parlamentare.

Declarația scoasă din context este prezentată acum drept o poziționare recentă, care ar aduce „dovezi” că la nivelul conducerii statului ar fi fost luată „decizia” de a trimite trupe ale Armatei României în Ucraina, drept sprijin militar pentru această țară.

Toate aceste speculații sunt false, atrage atenția Inforadar MApN.

„România a transmis în mod clar, în toate formatele de consultări la nivelul UE și NATO la care a participat, că sprijinul pe care îl va oferi Ucrainei, în acord cu aliații și partenerii din comunitatea euroatlantică nu va include, sub nicio formă, dislocarea de militari români în țara vecină”, amintește sursa citată.


Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI