Deputată PSD de Constanța, trimisă în judecată pentru finanțarea ilegală a unei asociații de fotbal. Prejudiciu: peste 830.000 lei

Deputata PSD de Constanța Mirela Matichescu a fost trimisă în judecată de procurorii Direcției Anticorupție pentru finanțarea ilegală a unei asociații sportive de fotbal în perioada în care era administratorul public al judeţului Constanţa.

Prejudiciul produs bugetului local depăşeşte 830.000 de lei, spun procurorii DNA.

Alături de Matichescu au mai fost trimişi în judecată mai mulţi funcţionari de la Consiliul Judeţean Constanţa.

Mirela Florența Matichescu, în prezent deputată, este acuzată de abuz în serviciu şi de instigare la aceeași infracțiune, transmite DNA.

Au mai fost trimişi în judecată Oana Popa-Şerbu, Aureliu – Decebal Dumitraşcu, Crina-Elena Boieru, Irina – Elena Costencu, Luciana Spineanu – Georgescu, Vadim Corneliu Ruse, Leila-Camer Ibraim, Paul Chisnoiu, la data faptelor funcţionari ai Consiliului Judeţean Constanţa,. Ei sunt acuzați de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.

Alături de ei au mai fost trimişi în judecată CLS, preşedintele unei asociaţii sportive judeţene, pentru complicitate la abuz în serviciu și încă două persoane, SF și MVG, a căror identitate este protejată de DNA și despre care procurorii spun că sunt „persoane fizice fără calitate specială, reprezentanţi legali ai unei asociaţii sportive de fotbal din municipiul Constanţa”, acuzați de asemenea de instigare la abuz în serviciu.

Ce spun procurorii

Procurorii spun că, în 2018, „prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu”, Matichescu și funcționarii din subordinea ei, trimiși în judecată odată cu ea, au încheiat un contract de finanţare nerambursabilă cu o asociație sportivă de fotbal din municipiul Constanţa.

Contractul, spun procurorii, a fost încheiat „prin stabilirea în mod nelegal, discriminatoriu şi în absenţa unui sistem concurenţial” a eligibilităţii asociaţiei respective la depunerea proiectului de finanţare.

Prin contractul de finanţare nerambursabilă, asociația sportivă a primit, în trei tranșe, 835.757,26 lei, sumă de care a fost prejudiciat bugetul județului Constanța.

Procurorii spun că, pentru ca asociația sportivă să fie înclusă în programul anual de finanțări nerambursabile, funcționarii publici trimiși în judecată, membri ai comisiei de evaluare şi selecţie, ar fi făcut mai multe demersuri cu încălcarea legii pentru ca proiectul asociaţiei sportive de fotbal să fie aprobat.

Funcționarii sunt acuzați că au depus documente de calificare a asociației la programul de finanțare după data limită de înscriere la selecţia de proiecte, că ar fi acceptat depunerea unor documente falsificate şi incomplete și că, în final, au dat un punctaj nejustificat la anumite criterii de evaluare a proiectului.

La rândul său, președintele asociației sportive a falsificat o adeverinţă privind afilierea asociaţiei sportive de fotbal, pentru a putea fi îndeplinită o altă condiţie de eligibilitate, în vederea aprobării proiectului.

Consiliul Judeţean Constanţa s-a constituit parte civilă în dosarul penal cu suma cu care a fost finanțată asociația, ca prejudiciu adus bugetului județului Constanţa.

De asemenea, au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra bunurilor aparţinând Mirelei Matichescu şi funcţionarilor publici.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Îți mai recomandăm DNA a închis dosare cu un prejudiciu total de aproape un miliard de lei după decizia Înaltei Curți privind prescripția faptelor

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI