„UE este pe deplin angajată să asigure un acord care să funcționeze pentru ambele părți”, a spus Sefcovic, după o discuție telefonică cu reprezentantul comercial american Jamieson Greer și secretarul pentru comerț Howard Lutnick.
„Comerțul UE-SUA fără egal și trebuie să fie ghidat de respect reciproc, nu de amenințări. Suntem gata să ne apărăm interesele”, a mai spus comisarul european.
Comisarul european pentru Comerț, Maros Sefcovic, a declarat că discuțiile comerciale dintre UE și SUA ar trebui să se bazeze pe „respect”.
Vineri, Donald Trump s-a arătat frustrat de ritmul pe care îl consideră lent al negocierilor comerciale cu UE și a spus că planul său de a crește tarifele va intra în vigoare la 1 iunie.
Pe rețelele de socializare, el a scris: „Discuțiile noastre cu [UE] nu duc nicăieri”.
UE este unul dintre principalii parteneri comerciali ai SUA, trimițând anul trecut bunuri în valoare de peste 600 de miliarde de dolari și importând din SUA bunuri de aproximativ 370 de miliarde de dolari, potrivit datelor guvernului american.
Reacțiile din Europa au fost rapide și clare. Guvernele europene au avertizat că impunerea de tarife mai mari ar fi dăunătoare pentru ambele părți.
Premierul irlandez Micheál Martin a spus: „Nu trebuie să mergem pe acest drum. Negocierile sunt cea mai bună și singura cale durabilă de urmat.”
Ministrul francez de Externe, Laurent Saint-Martin, a declarat că UE își dorește un acord echilibrat dar este gata să răspundă la o eventuală creștere a tarifelor vamale impusă de SUA.
„Menținem aceeași linie: dezescaladare, dar suntem gata să răspundem”. La rândul ei, ministrul german al Economiei, Katherina Reiche, a subliniat că „trebuie să facem totul pentru a ne asigura că Comisia Europeană ajunge la o soluție negociată cu Statele Unite”.
În aprilie, Donald Trump a anunțat ceea ce a numit „tarife reciproce” pentru bunuri din mai multe țări, inclusiv o taxă de 20% pentru majoritatea produselor UE. Deși a suspendat temporar aceste tarife pentru trei luni – până pe 8 iulie – pentru a permite negocieri, a menținut o taxă de bază de 10% pentru partenerii comerciali.
Trump a acuzat UE că are o relație comercială inechitabilă cu SUA, susținând că UE exportă mai multe bunuri decât importă din America. El a criticat în mod special politicile privind industria auto și produsele agricole.
Piețele financiare au reacționat negativ la aceste tensiuni. Vineri, indicii bursieri din SUA și Europa au scăzut: S&P 500 a pierdut aproximativ 0,7%, iar Dax (Germania) și CAC 40 (Franța) au înregistrat scăderi de peste 1,5%.
Avertismentul împotriva UE a venit cu doar câteva ore înainte de începerea negocierilor comerciale dintre cele două părți.
Îți mai recomandăm Casa Albă: Taxele impuse Chinei sunt de 145% și nu de 125%. UE suspendă taxele pentru importurile din SUAÎntr-o declarație ulterioară făcută reporterilor la Casa Albă, Trump a spus că planul său este stabilit.
„Nu caut o înțelegere - noi am stabilit înțelegerea”, a spus el, înainte de a adăuga imediat că o investiție mare în SUA a unei companii europene l-ar putea expune unei amânări.
Analiștii au spus că rămâne de văzut dacă retorica se va transforma în realitate.
„Trebuie să ținem cont că, în acest moment, aceasta este o amenințare. Nu este un anunț. Nu există niciun ordin executiv”, a declarat pentru BBC Aslak Berg, expert în comerț de la Centrul pentru Reformă Europeană.
El a spus că este de părere că postarea lui Trump a avut ca scop creșterea influenței înaintea negocierilor.
„Dar adevărul este că UE nu va ceda. Vor rămâne calmi, vor continua și va fi o discuție foarte dificilă în această după-amiază.”
Îți mai recomandăm Nouă majorare de taxe impusă de SUA Chinei și o pauză de 90 de zile pentru negocieri cu alte țăriEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI