Ilie Bolojan, ales preşedinte al PNL. Cine sunt noii prim-vicepreşedinţi

Premierul Ilie Bolojan a fost ales, sâmbătă, 12 iulie, preşedinte al PNL, fiind singurul candidat în cursa pentru această funcţie.

Premierul Ilie Bolojan, singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal (PNL) a fost ales în această funcţie, sâmbătă, la Congresul formaţiunii. Cătălin Predoiu, Adrian Veştea, Nicoleta Pauliuc şi Ciprian Ciucu au fost aleşi prim-vicepreşedinţi.

Actualizare 18:25 - Noua conducere PNL: Bolojan preşedinte, Predoiu, Veştea, Pauliuc şi Ciucu - prim-vicepreşedinţi, Motreanu - propus ca secretar general

Premierul Ilie Bolojan a obţinut mandatul de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, în urma votului exprimat de delegaţii formaţiunii, din ţară, reunţi la Congresul extraordinar al partidului, sâmbătă, 12 iulie, la Palatul Parlamentului, din Bucureşti.

Ilie Bolojan, care a condus ca preşedinte interimar partidul, în ulimele luni, a fost singurul candidat pentru această funcţie.

Conform unui comunicat postat de PNL pe contul de Facebook, Ilie Bolojan a fost ales cu 976 de voturi. Reprezentanţii partidului au anunţat la Congresul de sâmbătă au fost prezenţi peste 1.000 de delegaţi, din Bucureşti şi din ţară.

Preedintele, prim-vicepreşedinţii, respectiv preşedintele Curţii de Arbitraj şi cel al Comisiei de Cenzori au fost aleşi prin vot secret. Preşedinţii regionali au fost validaţi prin vot deschis.

Pentru cele patru funcţii de prim-vicepreşedinte au fost însă cursă zece candidaţi. După exprimarea voturilor, cei patru prim-vicepreşedinţi sunt:

  • Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne şi viceprim-ministru, 800 de voturi
  • Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, fost ministru al Dezvoltării, 694 de voturi
  • Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6 din Bucureşti, 584 de voturi
  • Nicoleta Pauliuc, senatoare de Ilfov, 570 de voturi


Dintre cei patru prim-vicepreşedinţi, doi - Cătălin Predoiu şi Ciprian Ciucu - ocupau deja această funcţie, ca interimari. Adrian Veştea ocupa funcţia de secretar general interimar.

Noul preşedinte al PNL l-a propus ca secretar general pe Dan Motreanu. Acesta urmează să fie validat în prima şedinţă a Biroului Politic Naţional al partidului, potrivit lui Ilie Bolojan.

Nu au reuşit să obţină funcţia de prim-vicepreşedinte dorită, candidaţi cotaţi cu şanse mari, precum preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe (418 voturi) şi preşedintele CJ Botoşani, Valeriu Iftime (439 de voturi).

De asemenea, preşedintele Senatului, Mircea Abrudean, nu a obţinut nominalizarea pentru postul de secretar general, pe care îl viza, cel nominalizat de Ilie Bolojan fiind Dan Motreanu.

„Vă mulţumim pentru încrederea pe care ne-aţi acordat-o, atât mie, în calitate preşedinte, dar şi colegilor prim-vicepreşedinţi, şi celorlalţi colegi care coordonează departamentele partidului”, a spus Ilie Bolojan, după comunicarea rezultatelor voturilor.

„Vom încerca să fim, nu doar în serviciul PNL, dar şi în serviciul României şi să nu vă dezamăgim în perioada următoare”, a mai spus preşedintele formaţiunii.

Imediat după mulţumiri, Ilie Bolojan a anunţat că, potrivit Statutului, preşedintele propune noul secretar general, iar propunerea sa este Dan Motreanu. Acesta urmează să fie validat în viitorul BPN al formaţiunii.

Tot sâmbătă, PNL a ales preşedintele Curții de Arbitraj, care va fi condusă de Ciprian Dobre, deputat PNL de Mureş, în timp ce Virgil Guran, preşedintele PNL Dâmboviţa, va fi președinte al Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori, scrie Agerpres.

De asemenea, au fost validaţi şi vicepreședinții regionali, care vor deveni membri ai Biroului Executiv Național.

Articolul iniţial

Congresul extraordinar al Partidului Naţional Liberal (PNL) s-a reunit sâmbătă, 12 iulie, pentru alegerea conducerii. Premierul Ilie Bolojan, în prezent preşedinte interimar, este singurul candidat la preşedinţia formaţiunii. Zece candidaţi concurează pentru patru posturi de prim-vicepreşedinte.

Actualizare 13.32 - Ilie Bolojan: Ne-am pierdut atractivitatea în rândul oamenilor cu expertiză, a noilor generații de lideri

Preşedintele interimar al PNL, premierul Ilie Bolojan, singurul candidat la funcţia de preşedinte „plin” al partidului, şi-a încheiat discursul, de aproximativ 20 de minute.

Liderul liberal a fost aplaudat, în picioare, când a urcat pe scenă. A mai fost aplaudat, în câteva rânduri, şi în timpul discursului. Unul din momente a fost când a trecut în revistă trecutul său politic şi a mulţumit tuturor angajaţilor din domeniul public care i-au susţinut, prin munca de zi cu zi, activitatea ca primar al municipiului Oradea şi ca preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor.

În discursul său, de la Congresul PNL, a vorbit despre obiectivele partidului, în contextul politic actual. A făcut şi o radiografie a formaţiunii la ultimele runde de alegeri, din 2024, cu accente critice.

A spus că deşi, în teritoriu, aleşii locali ai PNL „au schimbat în bine viaţa multor comunităţi”, la nivel central formaţiunea a dovedit mai multe lacune.

„Ne-am îndepăratat de la valorile, principiile noastre, am neglijat electoratul tânăr și dinamic, marele orașe, alegătorii cu profesii liberale. PNL a pierdut legăturile organice pe care le-a avea cu societatea civilă, cu zonele de expertiză profesională, dar și cu românii din străinătate. Vă aduceți aminte cum votau în urmă cu câțiva ani de zile (diaspora a avut un rol important în câştigarea alegerilor, în două rânduri, de către fostul preşedinte Klaus Iohannis, n.r.)”, a spus Bolojan.

Premierul Ilie Bolojan, singuul candidat la preşedinţia PNL, în timpul discursului său.

„Am renunțat să mai fim un partid de viziune”, a adăugat premierul în funcţie, menţionând că PNL a ales să se bazeze mai mult „pe structuri”, din teritoriu, care nu au reuşit să împingă însă formaţiunea în opţiunile de vot.

„Ne-am pierdut atractivitatea în rândul oamenilor cu expertiză, în rândul noilor generații de lideri.”, a continuat el.

PNL trebuie să îşi asume „aceste neajunsuri” şi să ofere răspunsuri pentru a le depăşi, a completat.

Liderul liberal a pledat pentru recuperarea, de către PNL, legăturii cu antreprenorii, experţii, cu societatea civilă, respectiv pentru recâştigarea încrederii tinerilor, în special din marile oraşe, dar şi a românilor din străinătate.

Ilie Bolojan a mai spus că din perspectiva sa, prioritatea de bază a formaţiunii (în condiţiile în care PNL oferă premierul României, în persoana sa) trebuie să fie buna guvernare, dublată de respectul pentru cetăţeni.

„Buna guvernare se traduce în două obiective principale, reechilibrarea ţării, din punct de vedere financiar-economic şi pe termen mediu, în crearea unor condiţii de dezvoltare şi prioritate”, a mai spus Ilie Bolojan.

El a adăugat că PNL poate redeveni un pol care să strângă în jurul său „partidele din dreapta democratică autentică” şi a reamintit tradiţia liberală pro-occidentală, pro-democratică.

Singur în cursa pentru preşedinţia partidului, a subliniat că este dispus să facă tot ce ţine de el pentru ca „PNL să fie din nou cu numele lui similar cu modernizarea României.”

După discurs, a fost anunţată Comisia de supervizare a votării pentru funcţia de preşedinte, la care Ilie Bolojan este singurul candidat, respectiv pentru funcţiile de prim-vicepreşedinţi.

Actualizare 12:45 - Candidaţii la funcţiile de prim-vicepreşedinte, la prezidiu

La prezidiu au urcat, rând pe rând, candidaţii la funcţiile de prim-vicepreşedinte PNL. Sunt patru astfel de funcţii şi zece candidaţi.

Europarlamentarul Dan Motreanu, unul din cei zece candidaţi care îşi doresc o astfel de funcţie, a vorbit despre doctrina PNL, despre modernizare, fără dezrădăcinare. Senatoarea Nicoleta Pauliuc a făcut o pledoarie pentru politici de combatere a violenţei domestice, a consumului de droguri şi a fraudelor online.

Preşedintele CJ Botoşani, Valeiu Iftime susţine o mai mare deschidere a politicului spre mediul de business.

Deputatul de Alba, Florin Roman, a avut un discurs mai incisiv şi a spus că se anunţă „cod roșu în politică" şi că sindicatele vor fi in stradă încurajate de PSD.

Unul din candidaţii la funcţia de prim-vicepreşedinte, Ioan Popa, primarul municipiului Reşiţa, a anunţat că se retrage din cursă, urmând să acorde prioritate refacerii filialeli liberale de la nivel local, după rezultate dezamăgitoare la alegeri.

La prezidiu au urcat şi preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, în timp ce runda de discursuri ale candidaţilor la funcţiile de prim-vicepreşedinte a fost încheiată de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Delegaţii PNL din ţară aleg noua conducere a formaţiunii politice.

În general, delegaţii vorbesc în timpul discursurilor. Este linişte doar în momentul în care se votează anumite decizii, agreate „în linie”, până acum, de cei prezenţi. Componenţa conducerii liberale, pe regiuni, a fost votată cu unanimitate, de exemplu.

Actualizare 11:50 - Preşedintele României, Nicuşor Dan, a rostit un discurs în deschiderea Congresului extraordinal al PNL.

El a evidenţiat că în cei 35 de ani de după revoluţia din 1989, PNL a făcut şi greşeli, dar are două merite principale: „în momentele importante, a ținut direcția corectă pentru România și, în al doilea rând, foarte important, și-a asumat decizii grele în momente grele.”

Nicuşor Dan a spus că România traversează în prezenet un astfel de moment, greu şi că „e foarte important că Partidul Național Liberal și-a asumat guvernarea.”

„Suntem cu toții obligați să reparăm în anii care urmează toate lucrurile care au fost așezate greșit în societate pentru ca altfel românii în 2028 nu ne vor mai ierta și sunt foarte optimist că vom reuși să facem impreuna lucrurile astea”, a mai spus preşedintele României.

ŞEful statului a ţinut să transmită şi un mesaj de optimism, în condiţiile în care, a spus el, „cumva pentru societate este un moment de îndoială.”

„Vreau sa va transmit și dumneavoastră și românilor care se uita la noi convingerea mea că România are un viitor și nu peste 20-30 de ani, ci peste 2-3 ani, imediat ce vom trece peste perioada aceasta necesară de corecție”, a spus el.

Preşedintele Nicuşor Dan participă la Congresul PNL, în care estea aleasă conducerea formaţiunii.

Articolul iniţial

La Congresul PNL, unul extraordinar, participă aproximativ 1.200 de delegaţi din ţară. Reuniunea a început sâmbătă, 12 iulie, la ora 11, la Palatul Parlamentului.

Alegerea premierului Ilie Bolojan în funcţia de preşedinte „plin” ar urma să fie o formalitate, în condiţiile în care este singurul candidat la această poziţie, notează agenţia News.ro.

În schimb, pentru funcţia de prim-vicepreşedinte sunt nu mai puţin de zece candidaţi, conform unui comunicat recent al PNL, citat de Agerpres. Este vorba de: Valeriu Iftime, Adrian Veștea, Florin Roman, Alin Tișe, Nicoleta Pauliuc, Ioan Popa, Dan Motreanu, Ciprian Ciucu, Mircea Minea și Cătălin Predoiu.

News.ro scrie că, iniţial, favoriţi pentru funcţiile de prim-vicepreşedinte erau preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, care se bucură de susţinerea primarului din Cluj, Emil Boc (ex premier) şi a organizaţiei judeţene de aici, eurodeputatul Dan Motreanu, lider cu vechime al PNL, preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea şi fost ministru al Dezvoltării, şi primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, unul dintre apropiaţii lui Ilie Bolojan.

Aproximativ 1.200 de delegaţi PNL sunt prezenţi la Congresul extraordinar al partidului.

Ulterior, în cursă s-au înscris şi alţi candidaţi, cotaţi cu şanse mari la funcţiile de prim-vicepreşedinte: ministrul de Interne Cătălin Predoiu, preşedintele CJ Botoşani, Valeriu Iftime, deputatul Florin Roman şi senatoarea Nicoleta Pauliuc, susţinută de organizaţia Ilfov, condusă de Hubert Thuma, unul din liderii influenţi ai liberalilor.

Conform News.ro, care citează surse, cele mai mari şanse să devină vicepreşedinţi le au Alin Tişe, Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu şi Valeriu Iftime.

Pentru funcţia de secretar general, principalii pretendenţi sunt actualul preşedinte al Senatului, Mircea Abrudean şi Dan Motreanu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI