Actualizare 7 iulie, 19:40 - Conducerea spitalului nu a încredințat pacienții cu probleme neuropsihice unui ONG, așa cum s-a exprimat șefului Consiliului Județean Mehedinți, ci unei persoane fizice, atrage atenția Georgiana Pascu, de la Centrul pentru Resurse Juridice.
„Spitalul a încheiat un acord cu o persoană fizică, nu cu un ONG, cu domnul Viorel Pașca, identificabilă printr-o adresă de email în care-i dă 12 oameni cu dizabilități mintale severe cu tot cu documente medicale. Problema este că aceste persoane ar fi trebuit să-și dea consimțământul pentru a pleca din spital. Trebuiau să ajungă în grija unui furnizor de servicii medicale sau sociale, licențiat.
Nu putem să dăm persoane despre care spunem că au o dizabilitate severă în lipsa unui tutore, a unui reprezentant legal pe care spitalul avea obligația să-l fi solicitat instanței de 20 de ani, de când spune că sunt acești oameni acolo, pentru că sunt în grija statului de la naștere”, a declarat Georgiana Pascu pentru Europa Liberă.
La rândul său, Viorel Pașca spune că i-a primit la centrul său social din comuna bihoreană Dumbrava pe cei 12 pacienți în urmă cu două săptămâni la solicitarea spitalului, care i-a cerut, printr-un mesaj telefonic, să preia 12 persoane cu handicap grav pentru că DGASPC Mehedinți nu are locuri disponibile, pentru că centrele sale lucrează la capacitate maximă.
„Cei de la spital m-au rugat să-i primesc în baza unor negații de la instituțiile statului”, a declarat Pașca la TVR. El recunoaște că este o persoană fizică, „un simplu cetățean român care pot, dacă vreau, să primesc pe oricine în spațiul meu locativ.”
„Eu sunt o persoană fizică, nu sunt persoană juridică, sunt un simplu cetățean român, care poate, dacă vrea, să primească pe oricine în spațiul său locativ. Sunt foarte conștient de faptul că sunt bolnavi și nu se pot desurca singuri, prin urmare, îmi iau angajamentul și îmi asum faptul că le dau mâncare, tratament medical și o să am grija de ei, în măsura posibilităților mele”.
***
„În urma controalelor desfășurate la Spitalul Județean din Mehedinți privind modul în care au fost externați și transferați mai mulți pacienți cu afecțiuni neuropsihice, am constatat nereguli grave în respectarea legislației și a protocoalelor medicale”, spune ministrul Sănătății Alexandru Rogobete despre cazul pacienților cu afecțiuni neuropsihice externați de Spitalul Județean din Drobeta Turnu Severin.
Din acest motiv, au fost sancționați:
- managerul unității sanitare - cu 10.000 lei,
- directorul medical - cu 10.000 lei,
- spitalul - cu 30.000 lei.
Raportul controlului realizat de Inspecția Sanitară de Stat este transmis către toate autoritățile competente din justiție, a spus ministrul.
„Nu au respectat nici legislația, dar cel mai grav în opinia mea, nu au respectat demnitatea umană pentru pacienți care se află într-o stare de vulnerabilitate absolută. Oameni fără apărare, fără capacitatea de a reacționa”, a scris ministrul pe pagina sa de socializare.
El a mai spus că este „inacceptabil” un asemenea comportament față de pacienți și că „nu există justificări” și că nu acceptă „nicio explicație pentru lipsa de respect și lipsa de empatie”.
Ministrul a anunțat că lucrează la un set de protocoale prin care să fie prevenite situații similare și a amintit că, în sistemul medical, „respectul față de pacienți, aparținători, față de oameni, nu este o opțiune, este o obligație profesională, morală și legală”.
Și conducerea Consiliului Județean Mehedinți a făcut anchete la Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin și la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți.
Pacienții fuseseră externați din Secția Neuropsihiatrie de la SJU Drobeta Turnu Severin și transferați către un ONG din Bihor, căruia DGASPC Mehedinți nu i-a trimis și documentele de certificare a handicapului, ca să permită transferul lor.
Reprezentantul ONG-ului din Bihor, Viorel Pașca, i-a dus înapoi pe pacienți în fața DGASPC Mehedinți și i-a lăsat la poarta instituției.
Cei 12 bolnavi au retard mental sever și fuseseră îngrijiți în ultimii ani în spital. Pentru a-i prelua, ONG-ul avea nevoie de documentele lor de la spital şi Direcţia de Asistenţă Socială.
Cei șapte bolnavi au fost lăsați în fața instituției şi abia după mai multe ore au fost preluaţi de ambulanţe şi duşi la Unitatea de Primiri Urgențe din Drobeta Turnu Severin, apoi la centrul din comuna Şimian, în Mehedinți.
Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, susține că a cerut să se verifice procedurile prin care pacienții au fost externați din Secția Neuropsihiatrie a spitalului și transferați către ONG-ul din Bihor.
În data de 26 iunie, DGASPC Mehedinți a primit solicitarea de transmitere a documentelor privind certificarea handicapului pentru cei 12 beneficiari preluați de ONG-ul din Bihor. Pentru 5 dintre aceștia, documentele au fost transmise în timp util, spune șeful CJ Mehedinți.
Pentru ceilalți 7, identificarea actelor ar fi necesitat mai mult timp din cauză că „unele dintre aceste persoane se află în sistem de peste 20 de ani, iar documentele se aflau în arhive”, a explicat Georgescu în apărarea instituției din subordinea sa.
El nu a explicat și de ce s-a luat decizia transferării pacienților la ONG-ul din Bihor fără acte.
„Din păcate, în loc să se aștepte finalizarea acestor proceduri, reprezentantul ONG-ului a ales să îi transporte înapoi în județul Mehedinți și să îi lase la poarta instituției”, a mai spus Georgescu.
Îți mai recomandăm Ce se întâmplă cu copiii cu dizabilități din centrele din Târgu Mureş. Consiliul Județean Mureș a decis reorganizareaEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI